No to zaraziłem się TT

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
twardy
Kontakt:

Re: No to zaraziłem się TT

Post autor: twardy »

maciej_kolej pisze:są dostępne specjalne kamienie czyszczące.
i nawet te kamienie /kostki również niszczą strukturę metalu , lepiej po prostu myć .
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

twardy pisze:Nie radzę używać środków ściernych bo niszczą strukturę metalu i potrzeba czyszczenia będzie coraz większa .
W zamian proponuje środki zmywające brud różnego rodzaju ogólnie dostępne .
Przetarcie papierem o bardzo drobnej fakturze nic nie szkodzi (nie chodzi o szlifowanie :D ) po za tym są dostępne specjalne kamienie czyszczące.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 09:01 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

Nie radzę używać środków ściernych bo niszczą strukturę metalu i potrzeba czyszczenia będzie coraz większa .
W zamian proponuje środki zmywające brud różnego rodzaju ogólnie dostępne .
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

sebano79 pisze:Szyny białe po pewnym czasie też pokrywają się brązowawym nalotem.
Musisz je czyścić co jakiś czas szczególnie gdy przechowujesz makietę/moduły w miejscach o zwiększonej wilgotności. Właśnie dziś wyciągnąłem moduł który od listopada nie był uzywany, podpiąłem i .....lokomotywa "skacze", kilka przetarć papierem ściernym i po krzyku.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 09:00 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Post autor: sebano79 »

a tylko białe błyszczą jak "nowe srebro", a oksydowane są brązowawe
Zauważyłem ciekawe zjawisko. Szyny białe po pewnym czasie też pokrywają się brązowawym nalotem. Podejrzewam jednak, że jest to wina pomieszczenia (garaż), w którym się one znajdują. Mam nadzieję, że nie jest to początek korozji a jedynie swego rodzaju patyna. Na szczęście nie zauważyłem pogorszenia właściwości przewodzących.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, 14:01 przez sebano79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Proponuję tory do samodzielnego montażu na podkładach flexowych - mi wyszły 13,40/mb ze złączkami oraz rozjazdy do montażu na torach flexowych EW 2 (83420) i EW 3 (83421) - umożliwiają złożenie rozjazdu lewego, prawego, dwustronnego i wewnętrznego. Z ich montażem poza koniecznością docięcia szyny nie miałem problemu - podejrzewam że problemy montażowe występują przy EW 1.
Ja zakupiłem tu:
http://www.swiatkolejek.pl/
Aczkolwiek przed świętami wykupiłem cały zapas szyn, a następne mają być w/g zapewnień właściciela koło połowy stycznia :(
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Diospyros pisze:...tylko dlaczego tyle kosztują?
Rozważ zakup flexów do złożenia (BAUSATZ) -> ok. 26 zł za 2mb toru !
:P
Diospyros
Kontakt:

Post autor: Diospyros »

Noo wreszcie przyszła. BR221. Na torach prezentuje sie znakomicie. Muszę tylko do niej jakiś zestaw wagonów pasażerskich wynaleźć.

Moja makieta będzie na torach modelowych. To jednak klasa sama w sobie (tylko dlaczego tyle kosztują? :evil:
Gdyby komuś coś zbywało i wylegiwało się niepotrzebnie w szufladzie, to chętnie odkupię.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Diospyros pisze:Właśnie udało mi się wyszarpać BR221 BTTB z Allegro. Nie mogę się doczekać, kiedy postawię ją na torach.
Loka BARDZO zasłużona w mnożeniu miłośników TT. Sam się nią zaraziłem (drugi wirus to BR254 - to mi do dziś nie przeszło :) ).
Loki BTTB, nawet w najlepszej kondycji, wymagają renowacji - wymiana silnika, instalacja oświetlenia LEDowego, dygitalizacja.

Prześpij się z tymi propozycjami, ale wymiana silnika (na kit z eBay ) polecam -> to inny świat (wart tych ok 10 EUR-choć teraz z okazji świąt ceny dochodzą do 30 :evil: ) !!
Diospyros
Kontakt:

Post autor: Diospyros »

Właśnie udało mi się wyszarpać BR221 BTTB z Allegro. Nie mogę się doczekać, kiedy postawię ją na torach.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2006, 14:58 przez Diospyros, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Tilligowi więcej rzeczy chyba nie wychodzi.
Ja oniemiałem jak zobaczyłem set nr 01464. :shock:
I co? I nic! Jak zacząłem rozpytywac po sklepach w DE to tylko znikał z ofert sprzedaży.
A był ponoc nowością na ten rok!
Trudno, kasę przepusciłem na inne modele. ;)
Maciek
Kontakt:

Post autor: Maciek »

Charakterek pisze:Zaraziłeś sie po zakupie 1406. A co będzie, jak kupisz to? Strach się bać...
haa tylko gdzie? będę wdzięczny jak tylko ktoś mi powie gdzie, podobno Tillig na razie zaprzetał produkcji...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Diospyros pisze: Właśnie rozpocząłem swoją przygodę z kolejkami TT. Na razie od b. małego kroczku - zestaw startowy 01406.
Pozdrawiam
To piękny zestaw na początek. Warto zwrócic uwagę na ten tabor. Wyobraź sobie niewielką stację (zaledwie mijanka) gdzie niewielka bocznica zmierza do magazynu/fabryczki zakładów...... :roll: I tam taki właśnie skład pchany jest tą lokomotywą.
A to taka sugestia...
Obrazek
Na dole stacja z preonem, przy bocznicy rampa i magazyn.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Choć troszkę późno, także witam Cię na forum raz jeszcze. Brawo za wybór skali! :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Diospyros pisze:Czy duża jest różnica w wyglądzie między torami modelowymi a innymi (poza bettungs)
Z tego co mi wiadomo mamy 3 rodzaje torów:
:arrow: rurki = blaszane = starego typu,
:arrow: modelowe,
:arrow: betungi czyli modelowe "na podsypce".
Diospyros pisze:Makietę, chciałem budować używając torów bez podkładów
Nie bardzo rozumiem, ale jeśli planujesz budowę od zera to Twój wybór powinien paść na tory modelowe (patrz dyskusje na Forum -> rurki vs modelowe). Osobiście doradzam użycie fleksów (26 PLN za 2 mb toru w T-H) do samodzielnego składania BAUSATZ (z wyjątkiem rozjazdów - te kupować gotowe !! ). Kolejne pytanie, to: czy białe czy oksydowane BRUNIERT - a to już rzecz gustu - technicznie niczym się nie różnią, a tylko białe błyszczą jak "nowe srebro", a oksydowane są brązowawe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”