Posterunek odgałęźny Łyse
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Posterunek odgałęźny Łyse
Mam wielką ochotę się wybrać. Nawet żona się zgodziła
Tylko nie chciałbym przyjeżdżać z łysym modułem. Zdeklaruję się w przyszłym tygodniu.

-
- Kontakt:
CZYm przybywasz do Poznania na zloTT?
-
- Kontakt:
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Musiałbyś sobie rozrysować, jak wyglądałoby połączenie prostego l=900mm i teoretycznego łuku R=900/45. Wtedy wyjdzie Ci, gdzie powinny leżeć profile. Potem można dopasować "wnętrze", czyli rozjazdy oraz rzeczywiste łuki.fox pisze:Rozumiem. O ile zatem musiałbym przesunąć oś toru i profil by wszystko pasowało?.
Tor MUSI dochodzić do krawędzi profilu pod kątem prostym. To jest niepodważalna zasada, gwarantująca wzajemne pasowanie modułów do siebie (nie mówimy tu o segmentach).fox pisze: czy w takim przypadku tor dochodzi do krawędzi profilu pod kątem prostym czy też nie.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 07:50 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Rozumiem. O ile zatem musiałbym przesunąć oś toru i profil by wszystko pasowało? Czy ktoś to praktycznie wykonał i czy w takim przypadku tor dochodzi do krawędzi profilu pod kątem prostym czy też nie.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Wynika to z prostej geometrii - nie da się wpisać 45 lub 30-stopniowego kawałka łuku tak, aby leżał końcami dokładnie w siatce.fox pisze:Ups. Szczerze mówiąc jestem tym trochę zaskoczony. Z czego to wynika i jak to poprawić?
To jest możliwe tylko dla łuku 90 stopni. I dlatego sTTandard zakłada, że wszystkie moduły łukowe muszą być wycinkami łuku, które dadzą się złożyć w pełen łuk 90 stopni o środku i promieniu pokrywającym się z siatką:

obrazek wyciągnięty z treści sTTandardu
Gdybyś wykonał łuk na swoim module jako pokrywający się z teoretycznym łukiem R=900/45 st., to wtedy istniałaby możliwość podpięcia do niego kolejnego łuku R=900/45 st. i wszystko trafiałoby w siatkę.
A teraz, jak napisał gemol, powinno się zbudować jakiś specjalistyczny segment, który wykończy ten łuk do 90 stopni i "nagnie" go z powrotem do siatki...
Ewentualnie można jeszcze przerobić sam moduł rozgałęźny i dopasować go do właściwej geometrii....

Ostatnio zmieniony 18 cze 2008, 14:33 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Najprościej do tego rozgałęźnego dorobić segment 45 stopni /wtedy będziesz miał moduł dwusegmentowy/. Musisz to tak wyliczyć aby całość mieściła się w siatce. Podobny kłopot miałem ze swoją stacją, gdy nie uwzględniłem grubości profilu czołowego na jednym segmencie. Później musiałem to nadrobić na jednym segmencie łukowym stosując promień ok. 140 cm /zamiast 150/ i ciut odcinka prostego.
-
- Kontakt:
Ups. Szczerze mówiąc jestem tym trochę zaskoczony. Z czego to wynika i jak to poprawić? Wynika z tego, że zbyt ścisłe trzymanie się normy też jest szkodliwe...
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
I to jest błąd! Wypadkowy promień tego 45-stopniowego łuku powinien wynosić dokładnie 900mm, bez względu jakie łuki rozjazdy i proste są pośrodku. I wcale nie powinien kończyć się w węźle siatki. Bo teraz nie ma czym tego pociągnąć dalej do 90 stopni tak, żeby na końcu trafiało to w węzeł.fox pisze:Z szacunkowych obliczeń wychodzi mi, że cały łuk od zwrotnicy do krawędzi modułu ma Π*drzwi R= 921 mm. Zakończenie łuku wypada dokładnie w węźle siatki.

Wiem, że na spoTTkaniach nie dążymy na siłę do zamykania makiet w kółko, ale dzięki takim niesTTandardowym modułom pozbawiamy się takiej ewentualności w przyszłości...

Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, 16:54 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Kąt łuku to 45°. Zwrotnice to EW2 z czego tylko jedna jest przejeżdżana po łuku. Jak dobrze pamiętam to tam jest R=631 mm. Poza tym jest jeszcze jeden łuk o R=600 mm. Między nim a zwrotnicą jest odcinek prosty, a także między łukiem i krawędzią modułu też jest odcinek prosty. Z szacunkowych obliczeń wychodzi mi, że cały łuk od zwrotnicy do krawędzi modułu ma Π*drzwi R= 921 mm.
Zakończenie łuku wypada dokładnie w węźle siatki. Między osiami obu torów "rozchodzących się" jest 30cm.
Trawę z maty zastosowałem by być w zgodzie ze sTTandardem. Jak tylko dotrze do mnie paczka z częściami to poskładam elektrotrawosadzarkę i będę walczył z zielskiem.
Zakończenie łuku wypada dokładnie w węźle siatki. Między osiami obu torów "rozchodzących się" jest 30cm.
Trawę z maty zastosowałem by być w zgodzie ze sTTandardem. Jak tylko dotrze do mnie paczka z częściami to poskładam elektrotrawosadzarkę i będę walczył z zielskiem.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Jaką "to coś" ma geometrię?fox pisze:Obrazek
Prosty, jak przeczytałem wcześniej, ma 900mm. A ile ma łuk? Wpisuje się on jakoś w siatkę?
Zgadzam się z Grześkiem - będziesz musiał trochę popracować nad wkomponowaniem maty w pozostałą zieleń. Kępki trawy elektro, drobna gąbka, jednym słowem - "wszystkie chwyty dozwolone".Oszczędzaj tą matęJeżeli masz elektrosadzarkę to wycieniuj trawę kilka cm za profilami do normalnych kolorów.

Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 11:15 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Oszczędzaj tą matęfox pisze:... a mata trawiasta to Faller, który jest wymieniony w sTTandardzie...

Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 11:14 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Moduł jest przejezdny, zarówno w analogu jak i DCC. Dzięki zastosowaniu przekaźników sterowanych zdalnie z pulpitu, mogę w dowolnej chwili przełączyć zasilanie odcinków izolowanych na zasilacz wbudowany w pulpit, albo zasilanie z "magistrali" albo całkiem odciąć zasilanie. Przy okazji uniknąłem stosowania grubych przewodów połączeniowych między pulpitem, a modułem. Przejawy sztucznej inteligencji były, ale zostały wypalone przy użyciu dobrze rozgrzanej lutownicy
Muszę zrobić i wrzucić zdjęcia wnętrza pulpitu. Tam jest dopiero "Sztuczna inteligencja".
Kolor trawy może wynikać z oświetlenia, którym była żarówka 60W + poświata od świetlówki kompaktowej, a mata trawiasta to Faller, który jest wymieniony w sTTandardzie. Reszta terenu będzie pokryta innymi rodzajami trawy, zresztą na krawędziach też nie planuję pozostawić pola golfowego.

Kolor trawy może wynikać z oświetlenia, którym była żarówka 60W + poświata od świetlówki kompaktowej, a mata trawiasta to Faller, który jest wymieniony w sTTandardzie. Reszta terenu będzie pokryta innymi rodzajami trawy, zresztą na krawędziach też nie planuję pozostawić pola golfowego.
-
- Kontakt:
Upssfox pisze:Elektryka została przerobiona...

A tak poważnie - coś mi ten kolor zieleni jakiś taki okrutnie oczo..... się wydaje nawet przy poprawce na jakość fotek.

Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 18:22 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czy moduł jest już przejezdny?