Posterunek odgałęźny Łyse

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
fox
Kontakt:

Re: Posterunek odgałęźny Łyse

Post autor: fox »

Mam wielką ochotę się wybrać. Nawet żona się zgodziła :P Tylko nie chciałbym przyjeżdżać z łysym modułem. Zdeklaruję się w przyszłym tygodniu.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

CZYm przybywasz do Poznania na zloTT?
fox
Kontakt:

Prace posuwają się bardzo powoli naprzód. Dwie małe córeczki są doskonałym sposobem na nudę ;) Udało mi się jednak zbudować coś na kształt semaforów :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

fox pisze:Rozumiem. O ile zatem musiałbym przesunąć oś toru i profil by wszystko pasowało?.
Musiałbyś sobie rozrysować, jak wyglądałoby połączenie prostego l=900mm i teoretycznego łuku R=900/45. Wtedy wyjdzie Ci, gdzie powinny leżeć profile. Potem można dopasować "wnętrze", czyli rozjazdy oraz rzeczywiste łuki.
fox pisze: czy w takim przypadku tor dochodzi do krawędzi profilu pod kątem prostym czy też nie.
Tor MUSI dochodzić do krawędzi profilu pod kątem prostym. To jest niepodważalna zasada, gwarantująca wzajemne pasowanie modułów do siebie (nie mówimy tu o segmentach).
Ostatnio zmieniony 19 cze 2008, 07:50 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
fox
Kontakt:

Rozumiem. O ile zatem musiałbym przesunąć oś toru i profil by wszystko pasowało? Czy ktoś to praktycznie wykonał i czy w takim przypadku tor dochodzi do krawędzi profilu pod kątem prostym czy też nie.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

fox pisze:Ups. Szczerze mówiąc jestem tym trochę zaskoczony. Z czego to wynika i jak to poprawić?
Wynika to z prostej geometrii - nie da się wpisać 45 lub 30-stopniowego kawałka łuku tak, aby leżał końcami dokładnie w siatce.
To jest możliwe tylko dla łuku 90 stopni. I dlatego sTTandard zakłada, że wszystkie moduły łukowe muszą być wycinkami łuku, które dadzą się złożyć w pełen łuk 90 stopni o środku i promieniu pokrywającym się z siatką:
Obrazek
obrazek wyciągnięty z treści sTTandardu

Gdybyś wykonał łuk na swoim module jako pokrywający się z teoretycznym łukiem R=900/45 st., to wtedy istniałaby możliwość podpięcia do niego kolejnego łuku R=900/45 st. i wszystko trafiałoby w siatkę.
A teraz, jak napisał gemol, powinno się zbudować jakiś specjalistyczny segment, który wykończy ten łuk do 90 stopni i "nagnie" go z powrotem do siatki...
Ewentualnie można jeszcze przerobić sam moduł rozgałęźny i dopasować go do właściwej geometrii.... :roll:
Ostatnio zmieniony 18 cze 2008, 14:33 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Najprościej do tego rozgałęźnego dorobić segment 45 stopni /wtedy będziesz miał moduł dwusegmentowy/. Musisz to tak wyliczyć aby całość mieściła się w siatce. Podobny kłopot miałem ze swoją stacją, gdy nie uwzględniłem grubości profilu czołowego na jednym segmencie. Później musiałem to nadrobić na jednym segmencie łukowym stosując promień ok. 140 cm /zamiast 150/ i ciut odcinka prostego.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
fox
Kontakt:

Ups. Szczerze mówiąc jestem tym trochę zaskoczony. Z czego to wynika i jak to poprawić? Wynika z tego, że zbyt ścisłe trzymanie się normy też jest szkodliwe...
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

fox pisze:Z szacunkowych obliczeń wychodzi mi, że cały łuk od zwrotnicy do krawędzi modułu ma Π*drzwi R= 921 mm. Zakończenie łuku wypada dokładnie w węźle siatki.
I to jest błąd! Wypadkowy promień tego 45-stopniowego łuku powinien wynosić dokładnie 900mm, bez względu jakie łuki rozjazdy i proste są pośrodku. I wcale nie powinien kończyć się w węźle siatki. Bo teraz nie ma czym tego pociągnąć dalej do 90 stopni tak, żeby na końcu trafiało to w węzeł. :/
Wiem, że na spoTTkaniach nie dążymy na siłę do zamykania makiet w kółko, ale dzięki takim niesTTandardowym modułom pozbawiamy się takiej ewentualności w przyszłości... :cry:
Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, 16:54 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
fox
Kontakt:

Kąt łuku to 45°. Zwrotnice to EW2 z czego tylko jedna jest przejeżdżana po łuku. Jak dobrze pamiętam to tam jest R=631 mm. Poza tym jest jeszcze jeden łuk o R=600 mm. Między nim a zwrotnicą jest odcinek prosty, a także między łukiem i krawędzią modułu też jest odcinek prosty. Z szacunkowych obliczeń wychodzi mi, że cały łuk od zwrotnicy do krawędzi modułu ma Π*drzwi R= 921 mm.
Zakończenie łuku wypada dokładnie w węźle siatki. Między osiami obu torów "rozchodzących się" jest 30cm.
Trawę z maty zastosowałem by być w zgodzie ze sTTandardem. Jak tylko dotrze do mnie paczka z częściami to poskładam elektrotrawosadzarkę i będę walczył z zielskiem.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

fox pisze:Obrazek
Jaką "to coś" ma geometrię?
Prosty, jak przeczytałem wcześniej, ma 900mm. A ile ma łuk? Wpisuje się on jakoś w siatkę?
Oszczędzaj tą matę :lol: Jeżeli masz elektrosadzarkę to wycieniuj trawę kilka cm za profilami do normalnych kolorów.
Zgadzam się z Grześkiem - będziesz musiał trochę popracować nad wkomponowaniem maty w pozostałą zieleń. Kępki trawy elektro, drobna gąbka, jednym słowem - "wszystkie chwyty dozwolone". ;)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 11:15 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

fox pisze:... a mata trawiasta to Faller, który jest wymieniony w sTTandardzie...
Oszczędzaj tą matę :lol: Jeżeli masz elektrosadzarkę to wycieniuj trawę kilka cm za profilami do normalnych kolorów.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, 11:14 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
fox
Kontakt:

Moduł jest przejezdny, zarówno w analogu jak i DCC. Dzięki zastosowaniu przekaźników sterowanych zdalnie z pulpitu, mogę w dowolnej chwili przełączyć zasilanie odcinków izolowanych na zasilacz wbudowany w pulpit, albo zasilanie z "magistrali" albo całkiem odciąć zasilanie. Przy okazji uniknąłem stosowania grubych przewodów połączeniowych między pulpitem, a modułem. Przejawy sztucznej inteligencji były, ale zostały wypalone przy użyciu dobrze rozgrzanej lutownicy :mrgreen: Muszę zrobić i wrzucić zdjęcia wnętrza pulpitu. Tam jest dopiero "Sztuczna inteligencja". :mrgreen:
Kolor trawy może wynikać z oświetlenia, którym była żarówka 60W + poświata od świetlówki kompaktowej, a mata trawiasta to Faller, który jest wymieniony w sTTandardzie. Reszta terenu będzie pokryta innymi rodzajami trawy, zresztą na krawędziach też nie planuję pozostawić pola golfowego.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

fox pisze:Elektryka została przerobiona...
Upss !! Są już pierwsze przejawy sztucznej inteligencji ?? :mrgreen:
A tak poważnie - coś mi ten kolor zieleni jakiś taki okrutnie oczo..... się wydaje nawet przy poprawce na jakość fotek. :|
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 18:22 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Czy moduł jest już przejezdny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”