Pieniądze i miejsce.

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Pieniądze i miejsce.

Post autor: ArturSchŁ »

MisiekWM pisze:... jedna osoba kontroluje cały ruch a poszczególne są przydzielone do danych odcinków.
Wystarczy jedna centralka i tyle myszek ile mamy osób - liczmy że od 100 EUR w górę.
MisiekWM pisze:Ile mniej więcej kosztowało by stworzenie toru zamkniętego o długości 75m
75 m * (13 do 15 za metr, BAUSATZ) zł => 1000 zł za same flexy.
MisiekWM pisze: ... z sygnalizacją i podstawowymi budynkami (nie koniecznie z trawą).
To już zależy od Twojej inwencji ...
MisiekWM pisze:Gdzie najlepiej się rozłożyć i jak. Czy lepiej w swoim pokoju czy na jakiejś sali?
A dysponujesz jednym i drugim na WYŁĄCZNOŚĆ ??

Nie bardzo mogę zrozumieć Twojego podejścia do problemu: chcesz wydać na raz przygotowaną forsę, zakupić dziesiątki pudełek, a potem to z mozołem zabudować ??
Wydaje mi się, że najpierw zaczynamy od LOKALIZACJI jaką dysponujemy, np Twój pokój albo całe poddasze w domku jednorodzinnym i w zależności od posiadanego pomieszczenia planujemy budowę:
- moduły w pokoju w blokach (zawsze można je zabrać ze sobą idąc do kolegów i tam rozstawić nawet setki metrów,jak to na dużych spotkaniach),
albo
- budujesz makietę wpasowaną w poddacze (czy pokój) dokładne wykorzystując każdy cm przestrzeni.

Zawsze zaczynamy od konstrukcji (skrzynki/stołu) co już nam może zająć tygodnie lub miesiące (zależy od ilości/wielkości i oczywiście umiejętności) potem powoli rozkładamy tory, kable, elektronikę budynki a na końcu trawę itd.
Taki proces TRWA miesiące !! Dzięki temu nie odczuwasz tak bardzo finansowej strony zagadnienia, bo Twoje zakupy rozkładają się w czasie, a to tego kupujesz tylko to co Ci jest w danej chwili potrzebne.

Co do ceny taboru, najtańszy w tej chwili skład to ok 400 zł (np ICE 3).
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Lokomotywa + 4 wagony to chyba trochę małe składy jak na 45m torowiska.
Co do ceny to zależy jeszcze co to ma być za lokomotywa i jakie te wagony.
Masz tu link do sklepu i popatrz konkretnie na ceny tego co cię interesuje www.modellbahnshop-sebnitz.de
MisiekWM
Kontakt:

Post autor: MisiekWM »

Czyli rozumiem że to sport dla bogaczy :P

Ale nie wierzę że to aż takie koszty.

P.S. Ok. 7 składów (lokomotywa+4wagony) nie 75 tylko 45. Literówka
zeno
Kontakt:

Post autor: zeno »

MisiekWM pisze:Może trochę przesadziłem. Chodziło mi o to że jedna osoba kontroluje cały ruch a poszczególne są przydzielone do danych odcinków. Tych komputerów było by więcej. A więc sprecyzuję pytania.

Ile mniej więcej kosztowało by stworzenie toru zamkniętego o długości 75m, z sygnalizacją i podstawowymi budynkami (nie koniecznie z trawą).

Gdzie najlepiej się rozłożyć i jak. Czy lepiej w swoim pokoju czy na jakiejś sali?
W granicach 100.000,00 zł ;)
MisiekWM
Kontakt:

Może trochę przesadziłem. Chodziło mi o to że jedna osoba kontroluje cały ruch a poszczególne są przydzielone do danych odcinków. Tych komputerów było by więcej. A więc sprecyzuję pytania.

Ile mniej więcej kosztowało by stworzenie toru zamkniętego o długości 75m, z sygnalizacją i podstawowymi budynkami (nie koniecznie z trawą).

Gdzie najlepiej się rozłożyć i jak. Czy lepiej w swoim pokoju czy na jakiejś sali?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Sterowanie DWOMA komputerami (zakładam, że każdy z GbbKolejką, własnym interfejsem i podłączony do połowy makiety - załóżmy do jednej stacji) ma sens tylko wtedy gdy chcemy się we DWÓCH bawić w ten sposób, że wzajemnie sobie wysyłamy składy z jednej stacji do drugiej - na zapchanie przeciwnika (coś w rodzaju GRY).

IMHO: W innym przypadku takie komplikowanie nie ma sensu, wystarczy jeden.

Łączenie TRZECH komputerów kaskadowo (jak to narysowałeś) wogóle nie ma sensu (dla mnie - może Ty widzisz sens takiego rozwiązania). Pamiętaj, że PC robi tylko za manipulator/myszkę (bardzo skomplikowaną) ale on tylko wydaje polecenia CENTRALCE, która razem z BOOSTEREM miesza polecenia z zasilaniem i podaje taki sygnał w tory.

Może RYSUNEK wyjaśni zasadę działania, PC łączymy przez interface LiUSB (prawo, u góry).
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Tu nie chodzi o wstręt do jakiejś skali tylko o to co autor miał na myśli pisząc takie a nie inne pytanie - może się nie znamy, ale z treści pytania jakoś mało można dowiedzieć się co autor chciał w nim zawrzeć!

Jakoś tak mało po "polskiemu" :roll:

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

Dla mnie taki uklad jest troche niezrozumialy, bo kompy (czy jak tam nazwac urzadzenia sterujace) steruja dekoderami urzadzen (lokomotyw, zwrotnic itp), a nie odcinkami torow. Oczywiscie mozna tak zrobic, zeby jeden odcinek byl zarzadzany przez jeden sterownik, a drugi przez inny, ale po co? Tory musialyby byc izolowane, a pociag przejezdzajac z jednego odcinka na drugi musialby "przechodzic" pod kontrole nastepnej myszki/compacta/komputera... i na 99% zatrzymalby sie.
Pozostaje jeszcze kwestia kompa nadrzednego... wracam do tego, ze w sterowaniu cyfrowym zarzadza sie dekoderami urzadzen, a nie odcinkow torow. Mozna miec urzadzenie sterujace o statusie slave i o statusie master, ktore ma wladze na slave'em.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, 21:23 przez mencin, łącznie zmieniany 1 raz.
MisiekWM
Kontakt:

komp - komputer. Jeżeli jest aż taki wstręt do innych skali to dziękuję. Proszę o usunięcie mojego konta.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

MisiekWM pisze:Mam dużo torów w skali H0 a także gotową makietę w skali Z.
Nie jest to forum poświęcone H0 ani Z, tak więc nie spodziewaj się super wyczerpujących odpowiedzi. Szczególnie, ze twoje pytania są bardzo nieścisłe. Co masz na myśli pisząc "składać zestaw" i o jakie "kompy" Ci chodzi?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2008, 18:38 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
MisiekWM
Kontakt:

Pieniądze i miejsce.

Witam!
Zaczynam na tym forum. Mam dużo torów w skali H0 a także gotową makietę w skali Z. Chciałem się spytać gdzie najlepiej składać zestaw i jak duże są koszty. Chodzi mi o 10-15 składów i przynajmniej 200m torów.

Teraz pytanie drugie. Czy można zrobić wszystko na zasadzie:

Główny komp
| |
| +komp 1
|
+ komp 2

I czy może być tak że komp 1 jest dla torów na jednym z odcinków i może nimi zarządzać, komp 2 też a główny może zarządzać wszystkimi torami. Jeżeli chodzi odpowiedzi to jeżeli już zostały udzielone to proszę tylko o linki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”