E44

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Arek
Kontakt:

Re: E44

Post autor: Arek »

No tak. Bóg zapłać Dobre Ludzie :)
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Arek pisze:Dlaczego producent podaje informację o niemożności zainstalowania dekodera
Bo bez przeróbek się nie da, a przerobić nie może bo pewnie: nie umie*, nie ma czasu*, zarobiony jest*. :lol:
Arek pisze:Czy umieszczenie go w pobliżu obudowy nie powoduje nadmiernego jej grzania?
Jak się coś stopi to napiszę. Raczej nieprędko to nastąpi bo zastosowałem dekoder NO25 Kuehn, a ten się słabo grzeje.

* - niepotrzebne skreślić
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 11:41 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Arek pisze:...producent podaje informację o niemożności zainstalowania dekodera?
Błąd logiczny.
Informuje NIE o (nie)możliwości zainstalowania dekodera, a o tym, że model fabrycznie NIE JEST PRZYSTOSOWANY do instalacji dekodera.
:P

PS:
Najcieplejszą częścią dekodera jest ...procesor. :)
Nigdy nie parzy, podczas normalnej pracy, czyli nie osiąga temperatury dużo wyższej niż ok 40 st. C.
Arek
Kontakt:

Post autor: Arek »

Dzień dobry.
Dlaczego producent podaje informację o niemożności zainstalowania dekodera?.
Czy umieszczenie go w pobliżu obudowy nie powoduje nadmiernego jej grzania?
Pozdrawiam.
Arek ??
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Problemy z instalacją DCC. Dekoder mieści się jedynie pod dachem (wymaga drobnego frezowania obudowy). Przyzwoity napęd - moim zdaniem warto kupić.
ModelarzeTT
Kontakt:

Post autor: ModelarzeTT »

Elektrowóz jest na swój sposób piękny :D Chciałem jednak zwrócić uwagę na napęd: późne BTTB/wczesny Tillig. Napęd jest dość specyficzny. Mocno przeskalowana przekładnia, nienajlepsze parametry trakcyjne w zakresie bardzo małych prędkości. Problemy z zasilaniem (jeżeli występują) są do opanowania. Dość kłopotliwe w demontażu atrapy wózków (zatrzaski). Z pantografami nie było problemów.

Pozdrowienia
ModelarzeTT - Krzysiek
P.S.
Nasz E44 przeżywa teraz "drugą" młodość ;)
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Sprzęgi nie jak w Roco tylko jak w Ubotach !! Roco nie ma sprężyny w mocowaniu sprzęgu!!
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Dzięki za informacje :)

Pozdrawiam - Jacek
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Masz też informację w "Banku modeli" (na samym dole)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Tu są jej zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Mam obie od naszego kolegi.
Jestem z nich zadowolony. Są na swój sposób piękne. Ale ja lubię takie kanciaste elektrowozy.
To prawda, są głośne. Pantografy lubią się same otwierać. Opisy czytelne. Buda to jeden odlew z imitacją nitów, żaluzji, klamek, poręczy, klap, chłodnic i stopni.
Wózki również nie są oszałamiającą konstrukcją. Rama wózka z resorami, maźnicami, wahaczami, odbojnikami jest jednym odlewem. Oddzielnie przykleja się cylindry hamulcowe, zbiorniki piasecznic, prądniczkę prędkościomierza (jeśli się nie mylę), stopnie wejściowe i tarcze zderzaków.
Prąd zbierany jest z wszystkich kół z wewnętrznej ich strony. Dwa koła posiadają gumki przyczepnościowe. Wszystkie osie napędne z dużymi wystającymi zębatkami!
Czołownica ze zderzakami jest częścią wózka.
Sprzęgi jak w wagonach od ROCO ze sprężynką w gnieździe zabezpieczonym od spodu zatyczką.
Do środka nie zaglądałem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2008, 08:14 przez Mariusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Miałem. Sprzedałem Mariuszowi. U mnie nie jeździła. Tyle co moge powiedzieć że bardzo ładne malowanie. Silnik dość głośny ze względu na sztywne zamocowanie. Światła raczej słabe. Pantografy lubią się często otwierać bez powodu. W drugiej jaką miałęm tak nie było. Beznadziejny plastik w drobiazgach , dziwnie sie to klei. Poza tym ok.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

E44

Post autor: Jacula »

Czy ktoś z kolegów posiada tą lokomotywę i mógłby się podzielić wrażeniami? Wiem, że jedną mieli Modelarze TT, prosiłbym o jakieś opinie.
Tutaj:

Pozdrawiam - Jacek
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 13:12 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”