PKV - Prywatne Koleje Viramira

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
TrinonH0
Kontakt:

Re: PKV - Prywatne Koleje Viramira

Post autor: TrinonH0 »

My mamy to już za sobą:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2008, 08:21 przez TrinonH0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Post autor: Viramir »

Zacząłem składać rozjazdy (flexy). Złożyłem ich 16 i mam serdecznie dość. Robota nie jest trudna, ale ewidentnie nudna i żmudna. Dwa na godzinę to maksymalnie, co jestem wstanie osiągnąć. A jak sobie pomyśle, że w najbliższym czasie czeka mnie jeszcze 40 szt., a może i lepiej to czuje odpływ weny. :?

Chyba kupię sobie jakiś zestaw startowy z kółkiem i będę jeździł tak długo, aż się naładuje pozytywnie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2008, 11:45 przez Viramir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Tak, tak, nic nie cieszy jak zdjęcia makiet, coraz to nowszych. Bo jakoś zastój wśród nas jakiś nastał. Kupujemy, piszemy i nic więcej.
Ja mam ogrom taboru a nawet kółka do jeżdżenia mi brak :?
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

W takim razie czekamy na fotorelację z budowy :D Zapowiada sie ciekawie ;)
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Rady jak najbardziej są potrzebne i przydatne bo czasem człowiek tak daleko jedzie w jakimś myśleniu, że nie widzi innych nadzwyczaj prostych i najskuteczniejszych rozwiązań.

Mój projekt zaczął się 29.12.2007, kiedy podjąłem decyzje o budowaniu makiety. W sumie moje przemyślenia i rozważania trwały ponad 3 miesiące. W tym czasie narysowałem około 30 wersji dużej stacji i 10 małej. Praktycznie wszystkie wcześniejsze projekty odpadły z braku miejsca na ich zrealizowanie. Dzisiaj na to patrząc na mój pierwotny plan powinienem mieć pokój 9*9 m a nie jak teraz nie całe 4*4 m.

Reasumując o ile potrzebuje weryfikacji własnych pomysłów lub wytknięcia istotnych błędów, to na pewno przemyślałem to, co zaprezentowałem. A to, że w wielu miejscach łatwo nie zmieniam zdania jest właśnie efektem poświęconego czasu na przemyślenia.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Radzenie jest zbędne. Przecież Ty wiesz czego chcesz !! Lubię to :mrgreen:
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Na początek parę wyjaśnień. Ponieważ mam małą reorganizacje komputerową w domu nie mam nic lepszego niż paint chwilowo pod ręką niestety.
Na rysunku pozaznaczałem miejsca, o których należy trochę opowiedzieć w celu lepszego zrozumienia co się w danych miejscach wydarzyło.
Obrazek

1. Na dużej stacji rozjazdy są poukładane parami ponieważ kąt dojazdu, do toru właściwego jest ponad 30 stopni. Przy ułożeniu rozjazd za rozjazdem nie ma sposobu aby odstępy miedzy torami były normalne. Duży kąt to ucieczka przed długą głowicą, na którą nie mam miejsca.

2. Nie wiem czemu jeden tor, ten do części towarowej na scalonym schemacie wyszedł mi na krawędzi i był niewidoczny.
2a. Tak peron jest dłuższy, a ponadto manewrowanie nie będzie odbywało się w okolicy peronu.

3.W prawym dolnym rogu na łuk przewidziane jest około 40 cm czyli spokojnie powinienem się zmieścić.

4. Następną istotną sprawą są to te dwa zawijasy torowe po lewej u góry i na dole. To miejsce jest przygotowane na ewentualną przyszłą rozbudowę. A plan miałem taki żeby 30-40 cm wyżej zbudować dalszą cześć makiety tak mniej więcej połowę węższą (oprócz okna). Dwa prostokąty 80*90cm (na których jest 4) mają służyć za miejsce gdzie pociągi będą mogły się wskrabać piętro wyżej, oczywiście kilka sporych kółek. Dla tego też nie specjalnie mogę zrezygnować z drugiej stacji.
5. Również te rozjazdy gdzieś się zapodziały.

6. Rozjazdy zaproponowane w tym miejscu znajdą się pod warunkiem, że odcinki torów pomiędzy 3 a 6 będą dłuższe niż 1,1m.

Oczywiście nad pozostałymi zmianami również się poważnie zastanowię oraz skonsultuje je z planami narysowanymi 1:1.

Oczywiście oczekuje dalszej dyskusji i dziękuję za dotychczasowe rady.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2008, 19:43 przez Viramir, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

A ja sobie pozwoliłem bardzo uprościć ten rejon. Wyprowadzić łuki łagodnie z dużej stacji, a tam na dole stację sprowadzić do rodzaju przystanku i stacji technicznej dla linii na której dzieje się akcja. Kilka torów odstawczych dla taboru technicznego, magazyny i już. Sam przystanek może być przelotowy bowiem ekspresy się tu nie zatrzymują, można wogóle wydzielić grupę torów linii z torów bezpośrednich stacyjnych. Stworzyć klimat górski, na tych torach odstawić pługi ciężki sprzęt ratunkowy itp, lokomotywy manewrowe itd
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2008, 19:39 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Obrazek
Pozwoliłem sobie nanieśc trochę poprawek w układzie torowym upraszczając drogi rozjazdowe, co wydłuży Ci tory stacyjne.
Dołożyłem kilka trapezów dla ułatwienia prowadzenia ruchu bardziej urozmaiconego.
Ale generalnie darowałbym sobie tą dolną stację. Masz przecież dużą stację z dwiema grupami torów i szopą pomiędzy. Bardzo sprytnie skomponowane.
Każda grupa torów na osobnej prostej.
Zamiast tej dolnej stacji proponuję urozmaicic sobie szlak 2-torowy dokładając jeszcze jeden 1-torowy i prowadzic go na różnych poziomach przecinając się kilkakrotnie.
Będzie ciekawiej gdy pociągi pojadą wokół pokoju ciut dłużej po mostach i wiaduktach czy przez tunele. Teraz loka wjeżdżając na jedną stację wagony będzie miała na drugiej stacji.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

whosho pisze:Plan fajny, tylko ciekaw jestem jak zamierzasz zrelizować łuki o promieniu około 20 cm ( ja w prawym dolnym rogu...) :roll:
Flexy ?? !! :roll: Ciasno tam ma :( Może przesunąc stację nie co w lewo lub zmienić jej charakter skracając ją :roll:
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Plan fajny, tylko ciekaw jestem jak zamierzasz zrelizować łuki o promieniu około 20 cm ( jak w prawym dolnym rogu...) :roll:
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2008, 19:38 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Scaliłem projekt i teraz można obejrzeć pierwszy etap budowy w całości.
Oczywiście jest to schemat, a nie idealny plan.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2008, 19:37 przez Viramir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viramir
Kontakt:

Schemat pierwszy (stacja z obrotnica) odzwierciedla plan w 95% (nie wszystko przerysowałem aż tak idealnie) i tu układ torów i rozjazdów tak właśnie został zaprojektowany. Na drugim schemacie nie miałem jeszcze czasu przerysować dokładnie w skali 1:1, a co za tym idzie mogą tam nastąpić drobne korekty.

Jutro jak będę miał trochę czasu wrzucę na rysunku ogólnym jak by to miało wyglądać w całości.

Co do postępu prac to przez najbliższy miesiąc raczej nie będzie szansy na cokolwiek (nadmiar zajęć w pracy), natomiast będzie to dobry moment na przemyślenia jak ma wyglądać cześć elektryczna. Jak już wcześniej pisałem chciałbym aby cała makieta była DCC i miedzy innymi obsługiwać ją Kolejką kolegi Piotra.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Czy układy torów i rozjazdów mają wyglądac dokładnie tak jak na rysunku?
Jeśli tak, to mógłbyś je sobie trochę uprościc.
Krótkie tory!
Bardzo interesujący i ambitny projekt, również będę kibicował i chętnie oglądał postępy prac.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Viramir pisze:Prosiłbym o wszelkie krytyczne uwagi, bo etap projektowania jest jedynym, w którym można bez problemowo nanieść wszystkie poprawki niewielkim kosztem.
Póki co kibicujemy i czekamy na fotorelacje 8)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2008, 15:09 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”