Sosnowiec 2008 (było : BĘDZIN 03.2008)
Moderator: mod-Imprezy
-
- Kontakt:
Re: Sosnowiec 2008 (było : BĘDZIN 03.2008)
Tia, a bo co?? Coś nie teges??
-
- Kontakt:
Zasilaliście tylko z jednego boostera?T_Domagalski pisze:szczególnie przy DCC, gdzie cała makieta jest zasilana z jednego boostera.

Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 18:35 przez TrinonH0, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No to już są dwie ofiary PAPRAKÓW kabelkowych ...Ranger pisze:Ja też dziękujuę za nadtopienie koła w pierwszej osi swobodnej w mojej BR01 fotopaint

-
- Kontakt:
Stawiasz całą skrzynkę - i to mnie!!!!! Za co? Za to że to wszystko na mojej stacji
Dla ułatwienia: zaczyna się na P.....
P.S.Nawet nie musiałem powiększać

Dla ułatwienia: zaczyna się na P.....
P.S.Nawet nie musiałem powiększać

- wojtek_
- Kontakt:
phi
wielka mi rewelacja, makieta modulowa... ja w sobote takie widoki ogladalem:

Szczerze żałuje, że nie mogłem być z wami...
pozdrawiam
P.S. Kto zgadnie skąd pochodza fotki wygra browara ;-)
wojtek jaroszuk
wielka mi rewelacja, makieta modulowa... ja w sobote takie widoki ogladalem:

Szczerze żałuje, że nie mogłem być z wami...
pozdrawiam
P.S. Kto zgadnie skąd pochodza fotki wygra browara ;-)
wojtek jaroszuk
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:58 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
A czy ja mówię, żebyś pokazywał GbbKolejkę czy laptopa.
Zrób ładne stoisko ze swoimi wyrobami...
Niech każdy robi to co lubi i robi najlepiej...

Zrób ładne stoisko ze swoimi wyrobami...
Niech każdy robi to co lubi i robi najlepiej...

- WM-MODEL
- Kontakt:
Niedoczekanie!
Obok mnie nie będzie ŻADNEGO laptopa, a już z "gbbkolejką" to na pewno

Obok mnie nie będzie ŻADNEGO laptopa, a już z "gbbkolejką" to na pewno

- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Nie chciałem robić konkurencji pięknym modułom...WM-MODEL pisze:I co wywnioskuje? Że ta cała cyfra to bajzel![]()
![]()
Dobrze, że chodzi o GBB

Stołów z Warszawy ciągnąć nie zamierzam.
I szkoda mi czasu na robienie "pieknych kabli" - koszta przewyższają zyski...
Maruda WM-Model był tylko jeden

PS. Na następnym spotkaniu WM-Model pokaże nam jak to powinno wyglądać...
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:56 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Moje 3 zostały w domu z powodu braku informacji że mam je zabraćT_Domagalski pisze: Moduły: Wyraźnie brakuje modułów łukowych!

Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:55 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- WM-MODEL
- Kontakt:
Bo jest brzydkagbbsoft pisze:...GbbKolejka jest brzydka, a kabelki na moim pokazowym torcie są w bałaganie...

Teraz popatrz z punktu widzenia gawiedzi: podchodzi taki gawiedź do Twojego stoiska i widzi, że na kilku odrapanych stolikach ułożone są tory w jajko, kupa porozrzucanych bele jak papierów i plataninę kabli

I co wywnioskuje? Że ta cała cyfra to bajzel

Dobrze, że chodzi o GBB

Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:55 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Ja też dziękujuę za nadtopienie koła w pierwszej osi swobodnej w mojej BR01 fotopaintT_Domagalski pisze:A najbardziej winni są Ci, którzy dostarczyli na zlot moduły, które w ogóle nie miały magistrali - zasilanie było przenoszone cienkimi drucikami ( <0.15 mm2 ) wtykanymi w dziurki gniazd DB25 i trzymały się tam jedynie na "słowo honoru".

Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:54 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Martinezo ma zrobic FREDy dla XPressNeta...T_Domagalski pisze:Sterowanie: DCC na makiecie modułowej daje fałszywe poczucie swobody. Należy więc opracować i wbić do głów użytkownikom kilka podstawowych zasad - żadnego stawiania na tory niezarejestrowanego taboru, żadnego żonglowania myszkami i adresami. Te tzw. FREDy wydaja się dobrym lekarstwem na zbyt rozpalone głowy...

Pewnie trzeba było wykonać jedną z poniższych rzeczy, aby myszka zapamiętała adres:ArturSch pisze:- myszki - myszka ustawiona na jakiś adres (np "1"). Zatrzymujemy skład. przestawiamy adres w myszcze na inny (np "2'), wypinam myszkę z XpresNeta, idę do innej stacji, wpinam myszkę i .... mysz ustawia się na "1"![]()
![]()
- zmienić prędkość
- zmienić kierunek jazdy
- zmienić dowolne Fx
?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:53 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Witam po imprezie,
Na wstępie OGROMNE podziękowania dla organizatorów. Mam nadzieję, że nie pozostawiliśmy po sobie za dużego bałaganu i jeszcze będzie okazja spotkania się w podobnym miejscu w podobnym gronie...
A teraz parę spostrzeżeń na gorąco:
Moduły: Wyraźnie brakuje modułów łukowych!
Elektryka: Nowa magistrala w postaci bananków sprawdziła się - moduły łączyło sie szybko i wygodnie. Aby było jeszcze łatwiej, to na najbliższym spotkaniu powinniśmy wprowadzić zakaz wstępu dla modułów, które nie mają porządnej i wykończonej elektryki, żeby przez lenistwo jednej osoby nie cierpieli wszyscy, szczególnie przy DCC, gdzie cała makieta jest zasilana z jednego boostera.
Sterowanie: DCC na makiecie modułowej daje fałszywe poczucie swobody. Należy więc opracować i wbić do głów użytkownikom kilka podstawowych zasad - żadnego stawiania na tory niezarejestrowanego taboru, żadnego żonglowania myszkami i adresami. Te tzw. FREDy wydaja się dobrym lekarstwem na zbyt rozpalone głowy...
Estetyka: Mamy juz na tyle dużo modułów, że można zacząć zwracać większą uwagę na to, aby makieta była złożona głównie z modułów już wykończonych. H0-wcom udało się wyeksponować na przedzie wyłącznie moduły wykończone i publika wynosiła wyraźnie lepsze wrażenia po jej obejrzeniu, niż po obejrzeniu naszej makiety, choć u nas działo się relatywnie więcej ciekawych rzeczy. Inna sprawa to "nieśmiertelne" boczki. Surowe, miejscami upaćkane klejem, z widocznymi łączeniami oraz łbami śrub i wkrętów - naprawdę wyglądają nieładnie i sprawiają wrażenie, że moduły są ciągle niedokończone. W jednym z wątków ustaliliśmy, że boczki powinny być pomalowane na brązowo lub czarno.
P.S.
Takie moduły powinny być, jak pisałem wyżej, nie dopuszczane do spotkań!
Na wstępie OGROMNE podziękowania dla organizatorów. Mam nadzieję, że nie pozostawiliśmy po sobie za dużego bałaganu i jeszcze będzie okazja spotkania się w podobnym miejscu w podobnym gronie...

A teraz parę spostrzeżeń na gorąco:

P.S.
A najbardziej winni są Ci, którzy dostarczyli na zlot moduły, które w ogóle nie miały magistrali - zasilanie było przenoszone cienkimi drucikami ( <0.15 mm2 ) wtykanymi w dziurki gniazd DB25 i trzymały się tam jedynie na "słowo honoru".ArturSch pisze:Reasumując, za uszkodzenie Beckmanna możemy podziękować wszystkim, którzy użyli w swoich modułach przewodów (magistrala zasilania do kolejnego modułu) o przekroju przewodu < niż 1 - 1,5 mm^2

Takie moduły powinny być, jak pisałem wyżej, nie dopuszczane do spotkań!
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:52 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Melduję się już ...z pracy.

Po pierwsze:
GRATULACJE organizatorom, za zorganizowanie imprezy, jak się okazało zainteresowanie GAWIEDZI przerosło wszelkie oczekiwania ! ...a było to ich (organizatorów) pierwsze takie wyzwanie, któremu podołali bardzo sprawnie.
Po drugie:
PODZIĘKOWANIA wszystkim, którzy wzięli udział w imprezie, czy to taszcząc różne klamoty nawet z najdalszych części naszego - jak się okazuje całkiem rozległego - kraju, czy to odwiedzając nas podczas imprezy aby ją udokumentować i wesprzeć swomi uwagami oraz wspólnie się pobawić - bo o to w końcu chodzi
Po trzecie:
UWAGI do DCC: Ło Matko
Przeraziła mnie ta sprawa, którą wczoraj wieczór długo dyskutowaliśmy.
- wziąłem do ręki coś metalowego i na stacji Mikiego ZWARŁEM SZYNY ... i NIC
tzn. centralka nie wykryła zwarcia
- myszki - myszka ustawiona na jakiś adres (np "1"). Zatrzymujemy skład. przestawiamy adres w myszcze na inny (np "2'), wypinam myszkę z XpresNeta, idę do innej stacji, wpinam myszkę i .... mysz ustawia się na "1"

Powyżej mówię o dwóch różnych sprawach:
pierwszy problem, który doprowadził do uszkodzenia BR01 Beckmanna - ZA CIEŃKIE PRZEWODY ZASILAJĄCE
Każde zwarcie (czy to coś metalowego na torach, czy rozprucie rozjazdu) MUSI wywołać w centralce przejście w stan OFF - a ile razy mieliśmy wyłączone zasilanie z powodu zwarcia
można policzyć na palcach jednej ręki 
No to policzmy. Na każdym banankowym złączu oraz CIEŃKIM przewodzie mamy impedancę rzędu 0,1-0,2 ohma. Przy 10 połączeniach modułowych mamy 20 styków po 0,2 ohma = 4ohmy. Przy 2 A poboru prądu mamy straty na samych łączówkach i cieńkich przewodach rzędu 8 V, przy 3 A => 12 V
Przypomnę, że znamionowe napięcie z centralki to 16-18 V - czyli 3/4 zasilania idzie w STRATY
Reasumując, za uszkodzenie Beckmanna możemy podziękować wszystkim, którzy użyli w swoich modułach przewodów (magistrala zasilania do kolejnego modułu) o przekroju przewodu < niż 1 - 1,5 mm^2
Ludzie, zastosowanie przewodu o przekroju 2,5 mm^2 to wcale nie jest przesada
drugi problem to stosowanie do myszek przewodów 6-żyłowych. Wszystkie myszki (czerwone, szare i biała - z wyświetlaniem tylko numeru adresu) są SLAVE więc nie potrzeba tych dodatkowych 2 przewodów, które właśnie (moim zdaniem) doprowadzały do DZIWNYCH sytuacji gdy nagle stojący przed nami skład "SAM" zaczął jeździć 
Przez te dwa dodatkowe przewody myszka MASTER (czerwona z wyświetlaczem LCD) dogadywała się z myszką po jej ponownym przyłączeniu do poszerzonego XpresNeta i pamietając, że jej numer był "1" od nowa ją (SLAVE) programowała
Stosowanie przewodów 6-żyłowych do myszek jest niezgodne z normą, a także wiemy, że może doprowadzić do USZKODZENIA myszki (były już takie przypadki).
IMHO: nie ma potrzeby odchodzenia od XpressNeta i zakupowanie nowego sprzętu (LocoNet), wystarczy przestrzegać oczywistych zasad. Posegmentowanie makiety na kilka boosterów jest porządane ze względu na straty na połączeniach oraz na odcinanie tylko tego segmentu, na którym pojawiło się zwarcie.
PS: dyskusję na ten temat proponuję do działu DCC.
Po czwarte:
Dotarło do mnie wiele zdjęć oraz filmy, jak to opanuję powrzucam na serwery i udostępnię cokolwiek ....
Jeszcze raz dziękuję za wspaniałą zabawę.

Po pierwsze:
GRATULACJE organizatorom, za zorganizowanie imprezy, jak się okazało zainteresowanie GAWIEDZI przerosło wszelkie oczekiwania ! ...a było to ich (organizatorów) pierwsze takie wyzwanie, któremu podołali bardzo sprawnie.

Po drugie:
PODZIĘKOWANIA wszystkim, którzy wzięli udział w imprezie, czy to taszcząc różne klamoty nawet z najdalszych części naszego - jak się okazuje całkiem rozległego - kraju, czy to odwiedzając nas podczas imprezy aby ją udokumentować i wesprzeć swomi uwagami oraz wspólnie się pobawić - bo o to w końcu chodzi

Po trzecie:
UWAGI do DCC: Ło Matko

Przeraziła mnie ta sprawa, którą wczoraj wieczór długo dyskutowaliśmy.
- wziąłem do ręki coś metalowego i na stacji Mikiego ZWARŁEM SZYNY ... i NIC

- myszki - myszka ustawiona na jakiś adres (np "1"). Zatrzymujemy skład. przestawiamy adres w myszcze na inny (np "2'), wypinam myszkę z XpresNeta, idę do innej stacji, wpinam myszkę i .... mysz ustawia się na "1"

Powyżej mówię o dwóch różnych sprawach:

No to policzmy. Na każdym banankowym złączu oraz CIEŃKIM przewodzie mamy impedancę rzędu 0,1-0,2 ohma. Przy 10 połączeniach modułowych mamy 20 styków po 0,2 ohma = 4ohmy. Przy 2 A poboru prądu mamy straty na samych łączówkach i cieńkich przewodach rzędu 8 V, przy 3 A => 12 V

Reasumując, za uszkodzenie Beckmanna możemy podziękować wszystkim, którzy użyli w swoich modułach przewodów (magistrala zasilania do kolejnego modułu) o przekroju przewodu < niż 1 - 1,5 mm^2

Ludzie, zastosowanie przewodu o przekroju 2,5 mm^2 to wcale nie jest przesada

Przez te dwa dodatkowe przewody myszka MASTER (czerwona z wyświetlaczem LCD) dogadywała się z myszką po jej ponownym przyłączeniu do poszerzonego XpresNeta i pamietając, że jej numer był "1" od nowa ją (SLAVE) programowała

Stosowanie przewodów 6-żyłowych do myszek jest niezgodne z normą, a także wiemy, że może doprowadzić do USZKODZENIA myszki (były już takie przypadki).
IMHO: nie ma potrzeby odchodzenia od XpressNeta i zakupowanie nowego sprzętu (LocoNet), wystarczy przestrzegać oczywistych zasad. Posegmentowanie makiety na kilka boosterów jest porządane ze względu na straty na połączeniach oraz na odcinanie tylko tego segmentu, na którym pojawiło się zwarcie.
PS: dyskusję na ten temat proponuję do działu DCC.
Po czwarte:
Dotarło do mnie wiele zdjęć oraz filmy, jak to opanuję powrzucam na serwery i udostępnię cokolwiek ....

Jeszcze raz dziękuję za wspaniałą zabawę.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Ja w GbbKolejce (w wersji demo bez ograniczenia czasowego) popełniłem taki zegar (analogowy lub ze wskazówkami), który się synchronizuje co minute (modelarską) między laptopami...ciekma pisze:program normy jest pod windowsy, ładny kontrast, tylko przydałby sie aby sekundnik : mrugał żeby było wiadomo że działa.

Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 17:51 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.