Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: Kilkujadek »

mahlerian pisze:Czy pod takim zagajnikiem sosen będzie pasowało pastwisko, ...
Będzie pasowało ale nie pod, a obok. Pod sosnami trawa niezbyt bujnie rośnie. Do tego zagajnika dodaj kilka pieńków co by uzasadnić wyciągnięcie się sosen.
W miejscu gdzie mają się paść krowy wskazany przejazd maszynką do golenia i kilka "krowich placków".
Jeżeli już to płot z drutem kolczastym. Drewniany jest drogi, a na wsi "bida z nędzą". Co do murku z kamienia - chcesz zrobić szkockie klimaty ?? :roll:

Sosny
Wskazane przerzedzenie igliwia i popapranie pni pigmentem. Te świecą się jak ...
Gratuluję brzozy. Jedynie kolor listowia coś nie teges...
Ostatnio zmieniony 11 lut 2008, 18:09 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Dziękuję za ożywioną dyskusję i cenne rady kol. Oelki. Swoją drogą nie sądziłem, że zwykłe sosny wywołają tak żywą polemikę :-)

Poniżej prezentuję rezultaty mojego weekendu. Udało mi się zrobić jeszcze jedną sosnę z zagajnika i jedną sosnę samotną oraz brzozę.

Obrazek
Sosna samotna

Obrazek
Zagajniczek sosen i brzoza
Obrazek
j.w. zoom

Obrazek
Brzoza z bliska (przepraszam, że trochę mało brzozowato wygląda, ale taka mi wyszła)

Obrazek
Całość widziana z drugiej strony (niestety bez samotnej sosny ;-) )

Tutaj proszę o poradę. Czy pod takim zagajnikiem sosen będzie pasowało pastwisko, gdyż planowałem takie ogrodzone z kilkoma krowami... Czy teren nie nazbyt dziki na wypas?... No i jakie ogrodzenie: niskie słupki z drutem kolczastym, drewniany płot, czy może kamienny murek...

Czekam na krytykę i oceny, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2008, 18:07 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

maciej_kolej pisze:Polecam Pojezierze Drawskie, Bemowo Piskie, Tatry, Bory Tucholskie itd, itd ;) Wiatry kolego robia psikusy w przyrodzie :D Te które prezentuje kolega mogą być na ostatnim etapie erozji.
Jak wyglada wiatrolom kolego, to ja wiem doskonale. Najbliszy mam kolo Truskawia i Sierakowa w KPN-ie. A widzialem jeszcze przynajmniej kilka innych.
W Tatrach wiele wiatrolomow jest juz w tej partii lasu, gdzie interesujace nas sosny juz nie wystepuja, tylko swierki, ktore choc sa bliskimi krewnymi sosny to jednak pokroj maja zupelnie inny.
Natomiast wiatrolomy na nizinach z reguly nie sa az tak rozlegle jak w gorach. Jest to pas kilkunastu, kilkudziesieciu metrow ktory wyglada jak wykoszony przez fragment lasu o dlugosci do kilkuset metrow. Pozatym wiatrolom nie bedzie plaska laka porosnieta trawa. Najpierw beda wyrazne slady w postaci polamanych drzew, po ich uprzatnieciu beda widoczne karpy po usunietych drzewach. Jesli las ma byc w tym miejscu odbudowany, karpy nalezy usunac, przeprowadzic gleboka orke i posadzic sadzonki mlodych drzew. Jesli teren po usunieciu drewna z polamanych drzew ma sam sobie poradzic, to pozostana karpy a teren szybko zarosnie krzakami i mlodymi drzewami lisciastymi. W kazdym razie nie bedzie to gladka laka.
Gdyby dał za nimi fofotapetę z lasem sprawa jest zupełnie jasna. Swoją drogą ocenaimy go za drzewo a nie za to gdzie stoi :P

Kod: Zaznacz cały

I tutaj prośba o poradę: co zrobić z tymi sosnami? Czy dodać jeszcze kilka i zrobić mały zagajnik, czy może zostawić takie samotne dwie? A może umieścić zupełnie w innym miejscu (nie są obecnie umocowane trwale, podobnie jak drzewka). Proszę o ocenę mojej pracy i poradę. 
Jak widac o miejscu dla nich tez mozna sobie podyskutowac.
Poki co te dwie sosny stoja na srodku laki.

Sosny sa niezle. I w zwiazku z tym ja bym sugerowal:
- wykonanie wiekszej ilosci drzew o takim pokroju oraz takich jak rosna na krawedzi lasu, ab stworzyc z tego fragment boru sosnowego, lub lasu mieszanego. Jest to niewatpliwie zmudne i pracochlonne.
- jesli nie to zrobic teren po przeprowadzeniu wycinki drzew z pozostawieniem niewielkiej kepy drzew typowych dla wnetrza lasu. Kwestia do przemyslenia, to czy teren ma byc bezposrednio po scince drzew, czy tez w pozniejszym okresie az, do posadzenia nowych sadzonek wlacznie.
Mozna tez oczywscie urozmaicic las jakims wiatrolomem, ale temat wymagalby wiekszego przemyslenia, aby wygladalo to naturalnie.
Swoja droga nie przypominam sobie modulu z wiekszym fragmentem nizinnego lasu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 09:59 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

oelka pisze:Sosny rosnace na brzegu lasu wygladaja inaczej. Maja znacznie wydluzona korone.
Polecam Pojezierze Drawskie, Bemowo Piskie, Tatry, Bory Tucholskie itd, itd ;) Wiatry kolego robia psikusy w przyrodzie :D Te które prezentuje kolega mogą być na ostatnim etapie erozji. Gdyby dał za nimi fofotapetę z lasem sprawa jest zupełnie jasna. Swoją drogą ocenaimy go za drzewo a nie za to gdzie stoi :P
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 09:58 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

a

Post autor: trucker »

mahlerian przepraszam za ocenę sosen opinie wygłosił mój NIELETNI SYN bez mojej wiedzy.... Pozdrawaim
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

a

Moim zdaniem sosenki są troche za bardzo łyse. Wolnostoące sosny mają bardziej rozbudowana koronę tez zas wyglądają jak wycięte z środka lasu. Sa ładne lecz troche nie pasują. dorobić kilka jeszcze i zrobić mały lasek i bedzie super...

wypowiedzcie sie jeszcze na temat moich brzózek. Zdjęcia sa kilka postów wyżej :mrgreen:
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 09:58 przez trucker, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:A może te dwie sosny to początek lasu albo jego skraj
Sosny rosnace na brzegu lasu wygladaja inaczej. Maja znacznie wydluzona korone.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, 09:55 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

A może te dwie sosny to początek lasu albo jego skraj ;) Niezłe.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

No raczej jakiś zagajnik, bo te są trochę zbyt łyse jak na samotne rośnięcie. No ale drzewka fajne.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

mahlerian pisze:I tutaj prośba o poradę: co zrobić z tymi sosnami?
Te sosny sa jak wyciagniete ze srodka lasu. Wolnostojaca sosna tak nie wyglada. Bedzie to niskie drzewo z mocno pokreconym pniem, konarami i dosc zwarta jak na sosne korona.
Moze to byc pozostalosc po wyrebie. Na wycince czesto zostawia sie kepe drzew, choc z reguly jest to kilka-kilkanascie drzew. Moze byc tez obszar w trakcie wycinki, ale wowczas trzeba odpowiednio wykona slady wyrebu w postaci karp, galezi, pni itd.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 19:01 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Chciałbym zaprezentować nowe produkcje na moim module: drugie małe drzewko, ciemnozielony krzew i dwie sosenki, z których jestem zwłaszcza zadowolony (oby słusznie, haha). Oto one:
Obrazek Obrazek

I tutaj prośba o poradę: co zrobić z tymi sosnami? Czy dodać jeszcze kilka i zrobić mały zagajnik, czy może zostawić takie samotne dwie? A może umieścić zupełnie w innym miejscu (nie są obecnie umocowane trwale, podobnie jak drzewka). Proszę o ocenę mojej pracy i poradę. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 19:00 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: a

Post autor: ArturSchŁ »

Witamy trucker na ForumTT !!
:)

Życzymy powodzenia w budowie makiety !!
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Pień tej brzozy z pierwszego zdjęcia... Dobre!!
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

a

Na wstępie wszystkich gorąco pozdrawiam. Jestem nowy i moja przygoda z modelarstwem modułowym dopiero sie zaczyna. Czekając na szyny modelowe spróbowałem swoich sił przy "produkcji" drzewek. Zastosowałem siateczki NATUREX Polak'a. Poniżej zdjęcia mojej twórczości:
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 11:10 przez trucker, łącznie zmieniany 5 razy.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Trudno z niej uformować coś lekkiego i przejrzystego.
Brak wprawy... mnie to bezproblemu wychodzi :D
Ostatnio zmieniony 09 lut 2008, 11:05 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”