Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Makietę zapewne jak każdy pasjonat kolejek chciałem mieć od zawsze.
Niestety bywało różnie. Najpierw tory rozkładało się na parkiecie - powodowało to ich rozjeżdzanie sie na złączeniach. Potem na dywanie - już się nie rozjeżdzały ale w zamian wczepiały w kłaczki dywanu, pociągi wykolejały a przy demontażu tory się gięły. Tak więc chciałem mieć makietę.
O dziwo kiedyś w połowie lat 80-tych przechodząc koło składnicy harcerskiej w Poznaniu okazało się że są w niej zwijane makiety wraz z torami - oryginalne produkcji BTTB a na dodatek nie ma kolejki (do lady) - można brać od ręki. Takie to były dziwne czasy że czasami czekało się kilka nocy, a czasami przez przypadek trafiało się jakiś "rarytas".
Dla młodszych wątek historyczny: moi rodzice w 1978 roku kupili bez kolejki pralkę candy w złykłym sklepie gospodarstwa domowego bo nikt jej nie kupował bo może nie być części. Ale ona nie potrzebowała części bo popsuła się dopiero w roku 1999, a nowa kupiona wtedy tej samej marki psuła się dwa razy na gwarancji.
Myślę że podobnie było z moją makietą bo leżało ich kilka sztuk i nikt nie kupował. Ja kupiłem myśląc że jej kształt jest taki jak w katalogu BTTB z 1980 r. Moje zdziwienie było tym większe że układ torów był o wiele ciekawszy. I choć makieta ta z punktu widzenia modelarskiego była niespecjalna to jednak ugruntowała moje zainteresowania i dała wiele radości, choć była tylko rozwijana na podłodze i nigdy nie zamocowana do czegoś stałego z racji braku miejsca w ratajskich blokach. Na dodatek w 1988 zostałem pozbawiony znacznej części taboru przez co prawie przestałem jeżdzić.
Minęło 18 lat aż 11 listopada 2005 odnalazłem tę makietę. Była zwinięta i pofalowna lecz nie brakowało torów. Po jej rozłożeniu wspomnienia młodości odżyły. Musiałem mieć lokomotywę. Od kolegi dostałem 2 bip-y, kilka zniszczonych wagonów i niedziałające loki.
W końcu na Boże Narodzenie kupiłem używaną BR 130. To było to, makieta została przyklejona do płyty podłączona do prądu i uruchomiona. Córka na okres świąteczno-noworoczny straciła nawet zainteresowanie lalkami ich ubrankami i innymi misiami. Apogeum tego zjawiska wystąpiło na imprezie gdzie było ośmioro małych dzieci - o mało co nie rozszarpały wagoników, a kilku tatusiów przyprawiłem o ból... portfela.
Ale koniec z tym opisem pora na konkrety. Na początku roku pojawiła się szansa kupna starej makiety z dużą ilością taboru. Pomimo względnie dużej ceny stałem się jej posiadaczem gdyż stan taboru był prawie idealny. Sama makieta ze wględu na mało sztywną konstrukcję była najwyżej przeznaczona do odzysku.
Ponieważ warunki lokalowe w ostatnim okresie uległy u mnie poprawie powstała decyzja o budowie makiety. Mogę na nią przeznaczyć pół pokoju a na dodatek może być ona zainstalowana na stałe. Pierwotnie miał być klasyczny TTort ale koncepcja się zmieniła. Ze względu na wąskość pokoju postanowiłem że ja będę w środku a makieta wokół mnie. Tak więc makieta przybrała postać litery U. Obawiałem się pierwotnie czy łatwo będzie dosięgać do bardziej oddalonych elementów ale obawy były przedwczesne gdyż dostęp jest prawie idealny. Z punktu widzenia obsługi jest to rowiązanie bardzo wygodne, gdyż "operator" znajduje się w środku akcji. Nie wiem tylko jak nazwać taki typ makiety - czekam na propozycje. Obecnie budowa makiety stoi z braku czasu oraz z powodu rozbieżnych koncepcji. Ostatnia walka była w długi deszczowy przepraszam miało być majowy weekend.
Kształt torowiska w ogólnym zarysie chyba zostanie choć dojdzie górska stacja w narożniku. Mocowanie torów jest prowizoryczne na czas testów. Elekryka zwrotnic podłączona i o dziwo działa dość sprawnie. Zatrzymawanie i ruszanie ze stacji w fazie testów. Torowiska niestety U-rurki ale po kompleksowej regeneracji i sprawuje się nadspodziewanie dobrze. Najgorsze że po czytaniu forum pojawiły się wątpliwości na temat torów, aczkolwiek z braku środków na razie pozostanie bez zmian. Dalsza budowa będzie kontynuowana dopiero w sezonie zimowym 2006/07 także czasu na rozmyślania jest dużo. Najważniejsze że
codziennie można trochę pojeżdzić. Czego również Wam życzę.
Prezentuje zdjęcia poglądowe, jak tylko będę mógł będę coś dodawał i udzielał się na forum.
widok całościowy
widok na część z BTTB
widok na część środkową i stację osobową i towarową
widok na część boczną