MakieTTa - Miano

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Re: MakieTTa - Miano

Post autor: miano »

Pulpit służy tylko do sterowania rozjazdami na 2 stacjach osobowych, towarowej i module z terminalem kontenerowym. Przyciski zgrupowane są w/g stacji/części wraz ze schematycznym układem torowym. Moduł i mniejsza stacja mają własne zdublowane niezależne sterowanie.
Do Solar: Zależało mi na kilku dłuższych odcinkach prostych aby móc trochę "poszaleć" i w miarę wyraźnym wydzieleniu stacji, jednak nie przesadnie dużych. Żałuję tylko że nie udało się zmieścić dłuższych stacji towarowych, ale wynikało to z wymiarów pomieszczenia.
W tygodniu zamieszczę zdjęcia całości, na razie dochodzę do siebie po 40-tych urodzinach kuzyna :oops:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 22:45 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: Sterowanie makietą

Post autor: michuchu »

miano pisze:Powstał pulpit sterujący całą makietą: Obrazek
A mógłbyś napisać jakie funkcje pełnią poszczególne przyciski na pulpicie? Czy są tylko do obsługi rozjazdów, czy może robią coś więcej? Rozwiń trochę ten temat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Muszę przyznać, że bardzo mi się podoba to co czynisz :> Faktycznie, patrząc na to co udało Ci się dotychczas wykonać, jednak (moim skromnym zdaniem) można nieco bardziej rozbudować układ torowy - nie wiem tylko jak to wypada w Twoim "planie zagospodarowania przestrzennego" ;) Bardzo Ci zazdroszczę przestrzeni do "zabawy" :cry:
Co do przycisków "impulsowych" czasem zdarza się, że po zbytnim podgrzaniu (podczas lutowania) nóżek wyłącznika sypią się połączenia stykowe w jego wnętrzu. :(
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w działaniu!!!! :)
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Sterowanie makietą

Powstał pulpit sterujący całą makietą:
Obrazek

Do tego jest jeszcze osobny pulpit obsługujący tylko mniejszą stację osobową oraz mini pulpit sterujący osobno rozjazdami na module.
Wszystko działało praktycznie za pierwszym razem :o
Jedynie okazało się po czasie że przyciski sterujące są średnio-niskiej jakości - 3 po naciśnięciu nie podawały w ogóle prądu :?
Niestety w trakcie kładzenia torowiska kuszą zmiany idące ku zwiększaniu zawartości torowiska i mimo wcześniej przemyślanej koncepcji zabrakło mi 2 rozjazdów i trochę torów.
Gdy posprzątam "teren budowy" postaram się wrzucić coś z makiety.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 09:19 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Z podjazdem nie ma żadnego problemu, tam jest 5 cm na 170 cm, przechodzi tam ludmiła z zestawu startowego nawet obciążona 65 !! wagonami 4 osiowymi. Żeby było weselej mam jeszcze 2 podobne podjazdy, w tym jeden na niespecjalnie dużym łuku i tam przechodzi taki sam skład i nawet się nie rozpina na nowych sprzęgach.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

No i przy okazji podaj parametry podjazdu (długość, różnicę wysokości).
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

miano pisze: Obrazek
Piottrek, intryguje mnie ten podjazd z lewej strony. Loki ze składem nie mają problemu z wyjechaniem? Wygląda trochę stromo. Podobny problem mam u mnie - niektóre staruszki BTTB nie podołały :)

Pzdr - Jacek
Ostatnio zmieniony 05 sty 2009, 17:27 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Widzę, że Twoja makieta jest budowana z rozmachem. I nie musisz jej składać po weekendzie, jak ja swoje "kółeczko".
Całość przejezdna, sterowanie pociągami cyfrowe
Teraz już "tylko" zieleń i infrastruktura. Mnie najbardziej interesuje terminal kontenerowy. Czekam na niego z niecierpliwością.

A tak wogóle to sezon jesienno-zimowy zaowocował zwiększoną aktywnością wszystkich Forumowiczów. Wiele się dzieje na makietach i modułach.
Gratuluję i pozdrawiam
PiotrZ
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Mała aktualizacja tematu:

Obrazek
stacja główna, na linii dwutorowej

Obrazek
stacja podrzędna, w otworze wokół pętli planuję kamieniołom do którego będzie prowadził tor ze stacji, widać tu także będący w budowie moduł przedstawiający terminal kontenerowy, który będzie można podłączyć do makiety

Obrazek
centralna część makiety z widocznym skrzyżowaniem dwupoziomowym.

Całość przejezdna, sterowanie pociągami cyfrowe, czekam na resztę napędów podmakietowych.

Tyle udało się zrobić w święta, mam nadzieję że pogoda pozwoli na dalszą walkę.

Pozdrawiam Piottrek
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

W ramach akcji "długi weekend" tory na stacji przyklejone. :D
Stacja na lini dwutorowej, po dwa tory przelotowe w każdą stronę + jeden ślepy tor będzie za budynkiem stacji. Składy przewiduję max lok + 6 m-wagenów także perony będą długości 150 - 170 cm. Widoczny tor odchodzący w lewo prowadzić będzie ze stacji towarowej. Napędy podmakietowe po ciężkich bojach podłączone i działają na razie analogowo :?
Do przyklejania korka i torów użyłem kleju montażowego w tubie (jak silicon). Na części klej firmy dragon kupiony w markecie - rzadszy i wydawał się badziewny lecz kolor ma bardzo zbliżony do korka i trzyma extra, na części soudal - niby lepszy, ale nie tak dopasowany kolorystycznie i krótszy czas korektu położenia toru.

Obrazek

Jak się uda to jutro z rana przybędzie kawałek szlaku :lol:
Ostatnio zmieniony 05 maja 2007, 17:44 przez miano, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Kunowice jakoś mi przychodzą na myśl.
Mam tą stacyjkę.
Mogę ?? Przepraszam, ale to jest okropne :oops: Przepraszam.
Mam jeszcze kilka takich nowych budynków i nie wiem gdzie je postawię.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Re: Jest budynek stacji, prace nad stacją i makietą ruszają

maciej_kolej pisze:...Lubisz post modernistyczne klimaty?
Przyznam się że poważnie muślałem o budowie dworca z odpadów luster, szkła matowego, szkła kolorowego i resztek profili aluminiowych używanych w mojej firmie. W przypadku stacji jednak poszedłem na łatwiznę, ale kto wie czy później nie powstanie jakiś ciekawy wieżowiec, czy nowoczesna hala. :lol:
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, 19:56 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Jest budynek stacji, prace nad stacją i makietą ruszają

Post autor: Maciej »

miano pisze:W minionym tygodniu nabyłem budynek stacji Dosse-Nord produkcji Auhagena. Na moją główną stację wybrałem właśnie ten, (...)
Lubisz post modernistyczne klimaty?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, 16:44 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Jest budynek stacji, prace nad stacją i makietą ruszają

W minionym tygodniu nabyłem budynek stacji Dosse-Nord produkcji Auhagena. Na moją główną stację wybrałem właśnie ten, ponieważ zamierzam się skupić na końcówce IV epoki i na V. Dzisiaj udału mi się go częściowo skleić i rozpocząłem przymiarki do budowy stacji. :D
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 22:26 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

1. Ale sam kontaktron i dekoder z RailCOMem to za mało aby dowiedzieć się, kogo przed semaforem zatrzymać. To nie wystarczająca wiedza, aby określić położenie loka.
2. RailCOM jest obiecujący, ale brakuje mi kilku klocków w tej układance. Np: prosty system, który umożliwiłby (a) lokalizowanie loka na makiecie lub/i/albo (b) lokalizaowanie co przejechało w danym miejscu. Ciekawe kto pierwszy zaprezentuje jakiś ciekawe, działające rozwiązanie. Brakuje także propozycji sprawdzonych, co z sygnałem zwrotnym zrobić, jak juz dotrze do centralki - np: nie ma odpowiednich koment XPRessNet'a, które by przesłały tą informację do urządzęń (tak jak nie ma komend do sterowania F13...F20 - mimo, że myszka Roco umie coś takiego - ciekawe, czy się skonsultowali z Lenz'em w tej sprawie :-) )
3. "dekodera z DCC" - a konkretnie z czym? Bo na razie, to tylko jest czytnik Lenz'a numera loka na odcinku izolowanym.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2006, 15:59 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”