Manewry Smętowo - Kopytkowo

Nasze fotki z wypraw kolejowych i nie tylko... Pamiętaj tylko by podać źródło, jeśli to nie Twoje zdjęcia.

Moderator: mod-Galeria

ODPOWIEDZ
mikustcz
Kontakt:

Re: Manewry Smętowo - Kopytkowo

Post autor: mikustcz »

Znalazłem zdjęcie linii Pszczółki - Skarszewy w miejscu powstania A-1 link
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 16:32 przez mikustcz, łącznie zmieniany 1 raz.
mikustcz
Kontakt:

Tutaj chociaż kozła oporowego postawili, w Pszczółkach tor po prostu się skończył. Po co PLK PKP rozbiera te linie? Przecież za darmo nikt tego nie rozbierze, nie wierzę żeby opłacało się to za cenę złomu, a jak sobie stoją to chociaż MK nadzieją żyją... :/
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 10:25 przez mikustcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Post autor: Garinol »

Witam

Najgorsze w tym jest, że przez to przerwanie linii, czeka ona jedynie na decyzję o rozbiórce, razem z linią ze Skórcza do Szlachty i ze Skórcza do Starogardu, a właściwie do Jabowa, bo do Jabłowa tam coś czasem jeździ do silosów. Te fatalne wiadomości pochodzą z Tczewskiego biura PLK mieszczącego się na ul 1 maja 16. Zadałem im pytanie o te linie.

Obecnie linia wygląda tak
Obrazek Obrazek

I pomyśleć, że linia była w całości, przeszedłem ją z buta rok temu i jedyny ubytek to było 50 cm wyciętej szyny na stacji Stara Jania, no i to zniszczenie pod autostradę, gdyby nie to, byłoby w porządku.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 08:56 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Najlepsze jest to, że przy obecnych opłatach za przejazd autostradą, mało kto nią jeździ !!
Od czasu do czasu jeżdżę pociągiem i widzę, a raczej właśnie nie widzę nadmiaru aut na tej autostradzie w okolicach Swarożyna.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

mikustcz pisze:ja bym zrobił "za karę" przejazd kolejowy na autostradzie ;)
A żeby było bezpieczniej to niestrzeżony, ze znakiem STOP :lol: ;)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 20:48 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
mikustcz
Kontakt:

Znalazłem jedyne forum gdzie cokolwiek pisze o ostatnich manewrach, na tymże odcinku. Rodzi mi się pytanie, na jakiej podstawie przerwano/rozebrano kawałek tej linii kolejowej? Wiem, że linia była zamknięta, ale dopóki istniała to chyba należało zrobić przejazd, wiadukt linii nad autostradą?? dlaczego kolej zezwoliła na takie coś? Mieszkam w Tczewie, i taka sama sytuacja miała miejsce przy budowie A-1 na trasie Pszczółki-Skarszewy, gdzie też przerwano linię, już nawet kamienia nią nie wozili, a w tamtym roku podczas remontu DK1 w Pszczółkach rozebrano wiadukt kolejowy, żeby poszerzyć drogę,. Dziwi mnie kto wydaje takie decyzje, owszem, linie były zamknięte, ale były w stanie umożliwiającym wznowienie przewozów, wiadomo, zdarzały się kradzieże łubek, śrub, ale teraz to jest ewidentny koniec, bo nikt nie wybuduje teraz wiaduktu nad A-1, ja bym zrobił "za karę" przejazd kolejowy na autostradzie ;)
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Witam

Wybaczcie jakość zdjęć, robiłem je sprzętem analogowym i nie mam skanera, więc robiłem cyfrówką zdjęcia zdjęciom i później wrzuciłem do fotosika.
Wartość ich polega na tym, że są to zdjęcia historycznej wagi... są jak swego rodzaju pożegnanie.

08.09.2008. To już ostatni pociąg ze Smętowa do Kopytkowa :(
lokomotywa SM42-1134
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 13:04 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Manewrów ciąg dalszy. jak narazie... Zdjącia dzisiejsze. Do maja, w którym mają się te manewry zakoczyc, nieuchronnie coraz bliżej...

W roli głównej dziś SM42-305
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Widoczna na zdjęciu krawędź peronu to resztki po p.o. Kopytkowo.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, 10:47 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Witam

Ruch na tej linii ze Smętowa do Opalenia, nie odbywa się. Nie ma nawet po czym się odbywac, skradziono kilka km torowiska, na stacji Mała Karczma w ogóle ukradli wszystko , nawet podkłady brali. Podobno złapali ich, a dowody rzeczowe w postaci części odzyskanych podkładów i ok 1 km szyn leżą na Stacji Smętowo. Ubytki szyn są oczywiście znacznie większe, poza tym brak łubków i śrub. W pierwszej kolejności kradną wszystko, co można odkręcic.

A w Małej Karczmie załadowywano kiedyś keramzyt. Papiery jakie posiadam (Zawiadomienie nr ... o wagonach gotowych do zabrania z...), a związane z transportem keramzytu kończą się ostatecznie na roku 1997. Najintensywniej ruch odbywał sie w latach 80-tych. z tamtego okresu najwięcej mam dokumentacji - Operatywne plany naładunku towarów, projekty rozwiniętego planu przewozów marszrutowych na miesiąc....
( z częścią tych papierów mogę się rozstac sprzedaż/zamiana)
Zbigu
Kontakt:

Post autor: Zbigu »

Witam. Przedstawiał się nie będę, bo już to robiłem, ale wszystkie moje posty diabli wzięli.
Do rzeczy. Czy jest jeszcze jakiś ruch ze Smętowa w stronę Wisły? Kilka lat temu w Starej Karczmie na bocznicy, były wyładowywane jakieś kamyki.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

WojTTek pisze:Trzeba jasno nakreślić że kolej po odpowiednich nakładach ...
Tylko skąd brać te nakłady? Owszem, jest pomoc z Unii, ale żeby z niej skorzystać, też trzeba sporo dołożyć od siebie. Na kluczowe dla kraju szlaki jeszcze by sie co nieco pewnie znalazło, ale na lokalne linie - wątpię.
Pracując w zarządzie dróg powiatowych niestety co nieco wiem, że cudów nie ma, że z g... bata nie ukręcisz choćby nie wiem co. I też czasem lepiej byłoby zamknąć niektóre drogi, bo budżet pozwala tylko na doraźne ich łatanie, a i tak nie poprawia to sytuacji. O modernizacji większych odcinków można zapomnieć, bo to zarżnęłoby budżet powiatu... i koło się zamyka - drogi niszczeją, kasy nie ma a koszty utrzymania rosną.
SKM jest wygrana, bo jest tania, łatwo dostępna, obsługuje spory zurbanizowany obszar, no i jest bądź co bądź szybka.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, 23:01 przez Adamczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Libera.S.A.:
Źle myślisz. Musimy się nauczyć korzystać z kolei, jednak beton i inne powiązania (na realia dzisiejsze) nie będą doprowadzały do rozbudowy dróg kolejowych....
Mówisz że dobrze że budują drogi. Co z tego. Najpierw trzeba było rozj....ć kolej i zaorać tory żebyśmy teraz niszczyli krajobraz (a walory jego piękne) niszczyli wyrobem asfaltu. Trzeba jasno nakreślić że kolej po odpowiednich nakładach (modernizacje szlaków i taboru oraz pierwszego wrażenia czyli dworców) oraz umiejętnej polityce i gospodarce można tym wiele zdziałać. Kolej mogłaby dowozić ludzi z/do pracy, ludzie ci po zejściu z peronu wsiadali w samochód, autobus, rower, motocykl, ruszali by do domów tj. jest to w innych krajach. Nie chce się wypowiadać bo nie byłem ani w Niemczech ani w Czechach ale myślę że ci nasi sąsiedzi będą tego dobrym przykładem. Dlatego rozwojowi dróg trzeba powiedzieć NIE. Trzeba ograniczyć rozwój samochodów. Ile ludzi jeździ samochodami do pracy samemu pozostawiając w aucie 4 miejsca wolne ? Mieszkam w Trójmieście, w Gdyni która ma dość dobrą komunikację miejską jaki z całą aglomeracją posiada SKM. Jeden z moich nauczycieli powiedział że jak ma jechać samochodem na politechnike w Gdańsku (z Gdyni) to woli jechać SKM bo mimo wszystko szybciej.
Do przemyślenia na nowy rok.
Libera.S.A.
Kontakt:

Post autor: Libera.S.A. »

Szkoda że niszczą Mosty itd :cry: . Ale dobrze że też Budują Drogi. :)
Na pewno wszystkich starych torów, mostów, ramp i budynków kolejowych nie wyburzą ;) .
Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, 12:11 przez Libera.S.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Spróbowałem jednak, tak ku pamięci zamieścic to zdjęcie, nie jest najlepsze, ale robiłem je jako jedno z pierwszych zdjęć związanych z koleją. Dodatkowo obniżyły jakość próby wrzucenia go do komputera. To moje jedyne zdjęcie mostu przed rozbiórką :(
Obrazek

Mariusz, zdjęcia wykonam, jak znajdę czas, mam go w sobotę/niedzielę, o ile nie jestem w szkole. I nie nastąpi to od razu, bo ostatnio ciężko o jasny dzień, który byłby wolnym od pracy. A ceglany wiadukt drogowy nad torami też?

Mogą byc oba-dzięki.
Mariusz

Zniszczenie dzieje się na naszych oczach...
Obrazek

Mostek, o który pytał kolega Libera.S.A. znajdował się w tle tego zdjącia, dopóki tam stał...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 11:00 przez Garinol, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

A ja mam do Ciebie prośbę o zdjęcia w jasny dzień wiaduktu kolejowego na przejściu magistrali nad torem do Opalenia.
Wszystkie możliwe ujęcia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”