Digitalizacja E11 + zestaw wagonow pietrowych

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
mb1
Kontakt:

Re: Digitalizacja E11 + zestaw wagonow pietrowych

Post autor: mb1 »

Dzięki za informację.Tak myślałem.Pewnie to wina dekodera.

Pozdrawiam.
mb1
mb1
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

Ja mam Silvera, lokomotywa jezdzila jakies 15 minut (nie mam jeszcze torow przymocowanych do makiety, wiec tylko na chwile rozkladam male petle na podlodze) i wszystko bylo ok. Swiatla dzialaja, kolory sie zmieniaja, plynnie rusza i hamuje.
mb1
Kontakt:

Post autor: mb1 »

Czy z E11 wszystko w porządku?Mam taką,przerobioną na DCC z Goldem mini.Jazda na włączonych światłach powoduje po kilku min. rozłączenie systemu.Loka się zatrzymuje,a "mysz2"pokazuje zwarcie.Był już wątek w tym temacie,fachowcy podali wstępną diagnozę : podobno jakaś wada fabryczna dekodera Gold Mini ( ten typ tak ma).
Dlatego zapytam: jakiego deka użyłeś?
Pozdrawiam.
mb1
mb1
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Bingo! Wielkie dzieki, pomoglo.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi ci o te piętrowe wagony to sprawdź czy koła w wózkach są wsadzone odpowiednio tzn. w jednym wózku izolowana strona kół ma być po jednej stronie, bo inaczej robi zwarcie.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Digitalizacja E11 + zestaw wagonow pietrowych

Kolejne z serii "glupich" pytan poczatkujacego.
Od dzis jestem posiadaczem pieknego zestawu E11 i wagonow pietrowych ( http://www.modelarski.pl/T01486+N+Zesta ... p2161.html ). Oczywiscie dokupilem sobie do loczki dekoder i bezproblemowo go zainstalowalem. W Compakcie Lenza pozmienialem adresy, lokomotywy bezproblemowo chodza (cyfrowy zestaw startowy z V180), problem pojawia sie kiedy stawiam na tory wagony z nowego zestawu, a mianowicie centralka wylacza sie zupelnie jakby bylo zwarcie. Wagony towarowe chodza bez problemu, te nowe z "analogowego" - digitalizowanego przeze mnie zestawu wylaczaja zasilanie.

Pytanie: czy pominalem cos waznego w digitalizacji? Czy trzeba wymienic kola na jakies izolowane? Czy mam szukac jakiegos uszkodzenia wagonow? Pliz help :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”