Od jakiegoś tygodnia a może dwóch za sprawą zakupu cyfrowego zestawu startowego
Tilliga 01202 stałem się ... tetetkowiczem. Długo broniłem się przed wyborem tej skali ze
względu na to, że wybór taboru jest dużo mniejszy niż w H0 ale z zadowoleniem
stwierdzam, że się to powoli zmienia. Zresztą w H0 nie mam zbyt wiele taboru (2 loki i kilka
wagonów PKP) więc podjęcie decyzji w sprawie "przeskalowania" przyszło mi dość łatwo.
Dodatkowym impulsem było pewne zdarzenie, które wydarzyło się jakiś czas temu.
Rozłożyłem sobie na podłodze plany stacji w H0
gdy weszła moja małżonka. "Czyś ty chłopie zgłupiał" powiedziała gdy zobaczyła moją wizję
zagospodarowania wolnej przestrzeni. Obiecałem że na urodziny i święta będę to składał
ale po minie wywnioskowałem, że to chyba "nie przejdzie". Jako, że nie cierpię czegoś
ciągle składać i rozkładać postanowiłem wyemigrować do mojego pokoju gdzie miejsca
jest trochę mniej więc aby zbudować to co sobie zaplanowałem musiało się to "TO" trochę
zmniejszyć. I tu okazało się, że jest wyjście z tej sytuacji. Jest nim TT.
OK trochę za dużo ględzę ale 4 krzyżyk na karku więc proszę mi wybaczyć. Przejdźmy
jednak do zestawu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jakość wykonania i
uszczegółowienie modeli jest taka sama jak w H0 a w przypadku węglarki nawet lepsza bo
wewnętrzne ściany mają imitację deskowania czego nie ma w węglarkach PIKO i Roco
które posiadam ale one są z serii Hobby i Playtime więc może dlatego. Cysterna ma
bardzo ładnie wykonane podesty (fototrawione ?).
Cały skład stanowią lokomotywa V180-104, wagon węglarka Omu (tak na nim pisze, nie
jestem specem w tych sprawach), wagon kryty Bromberg oraz cysterna. Epoka III, zarząd
DR co mi trochę nie pasowało ale innego zestawu w momencie gdy postanowiłem
impulsywnie dokonać zakupu w sklepie internetowym nie było do wzięcia od ręki a czekać
nie miałem zamiaru.
Składzik prezentuje się tak
Wagon węglarka
Cysterna
Wagon towarowy. Trochę ciężko chodzą w nim kółka. Czy to się da nasmarować czy ten typ
po prostu tak ma ?
No i lokomotywa. Piękna jest. Nie przykleiłem jeszcze poręczy i uchwytów - są w zestawie
jako elementy dodatkowe.
Na koniec pytanie do doświadczonych kolegów. Dlaczego lokomotywę lepiej jest docierać w
analogu niz cyfrowo jak wyczytałem na forum. Moja ma dekoder na płytce tzw. TE-2
decoder. Było już gdzieś na forum o tym ale wolę się upewnić. Jeśli podłączę do torów
zasilanie analogowe to lokomotywa będzie jeżdzić "analogowo" a jeśli cyfrowe "cyfrowo" ?
I jeszcze pytanie o sprzęgi. Czy te w tym zestawie to są tzw.krótkie sprzęgi (KKS) ? W
katalogu pisze, że lokomotywa nie ma KKS a wagony tak. Wszystkie sprzęgi są identyczne
więc albo nie jest to KKS albo lok ma jednak KKS. Patrząc na zdjęcie z katalogu na
kurzkuplungcośtam wydaje mi się, że jestem szczęśliwym posiadaczem tego rozwiązania
ale mogę się mylić.
Pozdrawiam
Tempest