Budowa makiety

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
filip-orzech
Kontakt:

Re: Budowa makiety

Post autor: filip-orzech »

JacekF
gdzie kupiles ten zestaw i za jakie pieniadze jesli pamietasz.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

ModelarzeTT pisze:Niestety w Bohuminie sklepu już nie ma; jest tylko w Ostrawie (również na Dworcu - większy)
Ale za to jak działa :)

Modelarze TT, dawno Was nie było na Forum, może jakieś aktualne zdjątka Waszej makiety?

Pzdr - Jacek
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2007, 18:29 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
ModelarzeTT
Kontakt:

Post autor: ModelarzeTT »

Torick pisze:
brovarek pisze:. Możesz też przejechać się do Ostrawy...
O ile dobrze pamiętam, to nawet bliżej jest jeden miły sklepik, a mianowicie na stacji w Bohuminie (u naszych połódniowych sąsiadów) jest całkiem przytulny sklepik z całkiem sporym wyborem :) ( a przynajmniej był tam dwa lata temu )
Niestety w Bohuminie sklepu już nie ma; jest tylko w Ostrawie (również na Dworcu - większy).

ModelarzeTT
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2007, 10:35 przez ModelarzeTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Torick
Kontakt:

Post autor: Torick »

brovarek pisze:. Możesz też przejechać się do Ostrawy...
O ile dobrze pamiętam, to nawet bliżej jest jeden miły sklepik, a mianowicie na stacji w Bohuminie (u naszych połódniowych sąsiadów) jest całkiem przytulny sklepik z całkiem sporym wyborem :) ( a przynajmniej był tam dwa lata temu )
rafalm pisze:ale na pocieszenie powiem że w Bytomiu mamy 2 sklepy w centrum i żaden z nich nawet wagonika nie ma do TT
Heh, ale w tym na Dworcowej w bramie kupiłem mój dworzec auhagena w TT :) Czyli coś jednak mają. Facet twierdził, że jakby miał klientów to i zaczął by sprowadzać :D
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2007, 10:12 przez Torick, łącznie zmieniany 4 razy.
rafalm
Kontakt:

Post autor: rafalm »

brovarek pisze:Przestań narzekać bo tak źle nie jest.
oj jest tragicznie :) czasem to jak w Warszawie chciało by sie wejść pomacać :) eh... :)
Sam przecież powiedziałeś, że chcesz zestaw, tylko nie cyfrowy, no to przecież dała ci taki jaki chciałeś
ok przyznaje ci racje :oops: ale tą panią lepiej nie pytać o jakieś szczegóły raczej sie nie radzić o coś :) lepiej zapytać tu na forum albo poszukać :) jeśli pani mi doradza EW1 to nie mam pytań :P
A jaga w siemianowicach?? :D Teaż jest.
wiesz co dzięki za przypomnienie bo zapomniałem o tym sklepie :) całkiem mi z głowy wypadł

ale generalnie fakt przerąbane mają sklepy modelarskie, ja naprawde sie dziwie jak one zarabiają. :) ale offtop :P

P.S. narzekać zawsze warto bo dzięki naszemu narzekaniu więcej rzeczy mamy dostępnych i może dzięki temu powstało więcej firm sprzedających loczki. Gdybyśmy my klienci nie narzekali chyba dalej byśmy mieli tabór w jakości BTTB sprzed 20lat na półkach :D
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2007, 16:15 przez rafalm, łącznie zmieniany 3 razy.
TT-maniak
Kontakt:

Post autor: TT-maniak »

Siemianowiece Jaga może nie ma tam wagonów ilokomotyw ale chyba są na zamówienie.
A pozaty jest tam zieleń i kilka budynków do TT. ;)
TT-maniak
Kontakt:

Post autor: TT-maniak »

A jaga w siemianowicach?? :D Teaż jest.
vehabir
Kontakt:

Post autor: vehabir »

Czegoś tu chyba nierozumiem :P :
rafalm pisze:przykład żebym nie był gołosłowny... pytam się pani o zestaw TT tylko nie cyfrowy ona mi pokazuje zestaw za 250zl dla dzieci :roll:
Sam przecież powiedziałeś, że chcesz zestaw, tylko nie cyfrowy, no to przecież dała ci taki jaki chciałeś. Wiesz nie każdy potrafi czytać w myślach, a zestaw to zestaw. Trzeba było bardziej skonkretyzować prośbę, bo w tym wypadku sprzedawca nie ponosi tu żadnej winy. Przepraszam, że zrobiłem tu lekkiego offtopa, ale trochę mnie to zdziwiło. :shock:
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2007, 13:14 przez vehabir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Przestań narzekać bo tak źle nie jest. Nie ma co prawda porządnego sklepu, ale masz giełdę z naprawdę sporym wyborem towaru. Kilka stoisk z taborem , materiałami itd. Ceny przystępne.
Mozesz kupić lub zamówić i odebrać na nastepnej, właściwie wszystko to co jest obecnie dostępne. Możesz też przejechać się do Ostrawy...
A co do sklepów, jest nas TTkowców na Śląsku może ok 20, więc sorry ,ale z tego żaden sklep się nie utrzyma ( pomijam internetowe, jakoś śląska przedsiębiorczość nie stoi na wysokim poziomie w tym względzie :) )
rafalm
Kontakt:

na Korfantego w katowicach mają ceny z kosmosu (taurus tt piko = 258zł) co ciekawe ten taurus leży u nich od 6ciu miesięcy, obsługa do bani chyba ze jest ten pan taki to on sie w miare zna, ale ta właścicielka to szkoda słów.

przykład żebym nie był gołosłowny... pytam się pani o zestaw TT tylko nie cyfrowy ona mi pokazuje zestaw za 250zl dla dzieci :roll:

nie mają katalogów nie mają niczego większość sklepów sie tak zachowuje że nie mają tak naprawde nic jedyne co jest u nich to trawki, kleje, farbki i od biedy jakiś aerograf

Model Hobby nie polecam:
- drogo
- marna obsługa
- prawie nic nie mają
- tory okropnie drogie !!

ale na pocieszenie powiem że w BYtomiu mamy 2 sklepy w centrum i żaden z nich nawet wagonika nie ma do TT :mrgreen:

wogóle tak na serio to nie ma tutaj chyba żadnego sensownego sklepu modelarskiego dla skali TT bo trawki, kleje itp to można w każdym kupić a już np katalog to wyższa szkoła jazdy nie wspomne o jakieś loczce sensownej jak mają jedną to cud
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Pisałem już o nim kilka razy, ale napiszę jeszcz raz. W Katowicach na al. Korfantego 8 jest sklep modelarski Modell Hobby. Kilka razy u nich kupowałem różne artykuły modelarskie (raz kupiłem tam chłodnię PKP) i mogę ich polecić na przyszłość. Jest też mały sklepik na ul. Stanisława 5.
JacekF
Kontakt:

Post autor: JacekF »

Dziekuje wszystkim za rady :D
Napewno z nich skorzystam ,obecnie ogladam owe plany makiet.
Sciagnolem program TT-cad ktory podaliscie i staram sie zlozyc cos sensownego :D.
Jednoczesnie mam pytanie czy zna ktos jakis sensowny sklep z modelami w okolicy Bytomia?
Dodam iz o gieldzie modelarskiej w katowicach wiem.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za rady.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1543& ... aty+makiet
A tutaj znajdziesz pełno zdjęc i rysunków makiet.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Witaj w gronie TT. Z zestawu który prezentujesz mozesz wykorzystać lokomotywę jako zakładową, wagon kryty Tuborg jak najbardziej, reszta taboru do przemalowania jako gospodarczy i tyle. Warto już myśleć nad przyszłością - DCC !!
Co do makiety polecam świetną i znaną stronkę: http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/index.htm tam znajdziesz w zasadzie wszystkie podstawowe kryteria budowy makiety. ;)
rafalm
Kontakt:

no cześć fajnie że tyle ludzi z okolic bytomia to kręci :) moge sugestie.

1. ten zestaw jest dla dzieci więc nie nadaje się raczej na realistyczną makietę (chyba że takie przeznaczenie ma makieta mieć)
2. tory tylko i wyłącznie modelowe c80
3. v36 :roll: dobrze mieć taką jedną do przepychania wagoników po zwrotnicach
4. plany dostałeś :) ale ja sie podpisuje pod kolegą nademną lepiej samemu coś wymyślić powolutku na spokojnie najlepiej nakupić torów i spróbować to łądnie ułożyć

a może jakiś tunel albo most :) TTCAD to taki fajny programik pomoże ci na sucho zaprojektować sobie rozkład torowiska (chwała Tadeuszowi D. - autorowi za tak fajny programik)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”