ST44-3001

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: ST44-3001

Post autor: Ranger »

No okienka nie wyglądaja tak jak powinny, ale już nacznie lepiej się prezentują w tej kolorystyce. Za późno zauważyłem to i szkoda było wszytko niszczyć. Może w ST44-3002 zrobię już z blaszkami w oknach ale marwi mnie fakt,że oszklenie nie bedzie pasować więc sprawa jest do przemyslania.

Co do epok to jednorodnosć na polskiej kolei jest tylko teorią, normalnie jeździ to co jest potrzebne.
Dziękuję!
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

No Panie, respect for You. Gratuluję zawzięcia.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Lokomotywa bardzo ładnie się prezentuje, wykonanie pierwsza klasa, jestem ciekaw czy zostawisz w spokoju czołowe okna ? bo w Tilligowych gagarinach wyglądają nie tak jak powinny. Na zdjęciach ze składem, hehe zarząd dobrany szkoda że epoki nie nadgoniły ;) Dobra robota.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

ST44-3001 zostało w końcu złożone w całość. Co do malowania nie będę się rozpisywał bo widać na fotkach, mogę tylko dodać, że aby loko wyglądało dobrze specjalnie zakupiłem aerograf. Z tego co nie widać na zdjęciach (nie każdy zna to loko na pamięć) zostały zmienione praktycznie wsztstkie żaluzje włącznie z wyrzuceniem trójdzielnej i wstawieniem dwudzielnej, poręcze, stopnie manewrowe, "uPKPowienie" bocznych okien przy kabinach maszynisty, usunięcie zbędnych okien, przeniesienie drzwi i jeszcze więcej, więcej różnych drobnych rzeczy.
Na dachu też rewolucja - usunięcie tłumika i zabudowanie go, wentylator, dodatkowe żaluzje, przesunięcie trąbek sygnałowych.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

W tej chwili loko czeka na oświetlenie ma bazie diód SMD lub czegoś co wymyślę.
Do założenia została jeszcze jedna żaluzja na boku i po kratce wentylacyjnej na które czekam, kratki na czoła loko. Oznaczenia i logo LHS zostaną zrobione wkrótce.
Jeśli chodzi o mechanikę to bez znaczących zmian. Natomiast buda poszła sporo do dołu co widać doskonale na fotkach. Dzięki podszlifowaniu masy w miejscu gdzie osiada buda spalinowóz wygląda mniej karykaturalnie. Pomimo sporego obniżenia buda nie wadzi o sprzęg. Lokomotywa oczywiście w DCC z dek. Silver Mini. Na ostatnich fotkach widać Spalinówkę PKP ze składem złożonym jedynie z wagonów PKP. Ostatnia fotka przedstawia prowizoryczne oświetlenie na światłowodach Tilliga.
W lokomotywie zostało jeszcze do zrobienie parę rzeczy i drobnych poprawek ale ogólny wygląd zostanie już niezmieniony.

W tym miejscu dziękuję za pomoc wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt a szczególnie: Wojtkowi Świątkowskiemu - Modart, Fredowi3rg, Grzegorzowi TT, Charakterkowi i wszystkim o których zapomniałem.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Lampy na SMD zalane imitacją szkła.
Farba Humbrol 18 gloss, kolorek PKP.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Elegancko :D

Jak zrobisz lampy?

Jakiej firmy (jaki numerek) jest ten pomarańczowy?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 08:16 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Ponawiam prośbę z pierwszego postu o identyfikację odcienia niebieskiej farby naniesionej na lokomotywę na podstawie palety RAL.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Co do budy to dodatkowe elementy (żaluzje) zostaną wytrawione przez naszego kolegę z forum. Natomiast na dachu przeniosłem już trąbki sygnałowe na swoje miejsce. Loko otrzyma prawdziwy wentylator, oczywiście wytrawiony.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

DBv pisze:... Od tyłu zrobić płytkę imitującą tą jaka jest w oryginale z zaznaczonym światłem białym (może je tam podłączyć to już nie problem) i czerwonym....
Same światła to LEDy SMD + rezystory SMD klejone (lutowane) do bardzo cienkiego laminatu.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Ja bym zrobił to tak:
wyciąć te prostokąty tylko dokładnie i odpowiednio dopieścić. Od tyłu zrobić płytkę imitującą tą jaka jest w oryginale z zaznaczonym światłem białym (może je tam podłączyć to już nie problem) i czerwonym. Teraz ta płytka będzie zagłębiona mniej więcej na grubość plastiku i to dobrze bo tak mniej więcej jest i w oryginale. Z zewnątrz natomiast aby imitować to szkło przygotowałbym rysunek prostokąta o odpowiednich wymiarach, o zaokrąglonych brzegach - tak mniej więcej jak w oryginale przebiega ta czarna obwódka. Po pomalowaniu całości, druknąłbym to na folie (może być i samoprzylepna), wyciął i umieścił w odpowiednim miejscu.

Nad budą bym jeszcze popracował, bo jest jeszcze sprawa dodatkowych żaluzji, których na zdjęciu nie uwzględniłeś, no i dachu. Nie ma się co śpieszyć...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Troszke pomierzyłem, policzyłem i wyszło tak:
Obrazek Obrazek
Jest to narazie wstepna przymiarka rozmieszczenia reflektorów na czole lokomotywy.
Czekam na wszą opinię czy zgadzają się z oryginałem.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 15:14 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Ranger pisze:Mam tylko jeden problem, nie wiem dokładnie jak zrobić światła. Może ktoś z was ma jakiś dobry pomysł i chce się nim podzielić...
Najprościej było by wytrawić, a w budzie wiadomo dziura na gotowe światła.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 15:13 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Mam tylko jeden problem, nie wiem dokładnie jak zrobić światła. Może ktoś z was ma jakiś dobry pomysł i chce się nim podzielić...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

My tu Gady-gadu a zakres prac wygląda nastepująco:
Buda:
Obrazek Obrazek

Oznaczenia i napisy:
Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś z was jest w stanie zidentyfikować brakujące oznaczenie na podstawie fotografii to będę bardzo wdzięczny.

Na chwilę obecną postep prac wygląda następująco:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, 15:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”