Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:Pozostają jeszcze graby... myślę, że te są lepsze i bardziej do rzeczy
Szczerze, to niczym nie różnią sie od tych wcześniejszych brzózek. Jedynie kolorem.
Dlatego moje zdanie na ich temat jest podobne... :/
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, 20:56 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Dziękuję za poradę - to brzózki już mamy z głowy, nie kupuję. Pozostają jeszcze graby ("Ja grab... ja grab... jak mnie słyszysz?") :mrgreen:
Obrazek
myślę, że te są lepsze i bardziej do rzeczy

Myślałem też o iglaczkach
Obrazek

Napiszcie, proszę, co myślicie o tych drzewkach. Aha, bardzo dziękuję za porady w sprawie robienia drzewek, ale obawiam się, że nie wyjdą mi zbyt ładne. Jeszcze do zrobienia jakichś krzaczków i krzewów zamierzam się zabrać, ale na drzewach mogę polec...
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2007, 13:49 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

mahlerian pisze:1. Co to jest to małe szare z lewej strony obok rynny pod brązową drewnianą okładziną - ten prostokącik z kółkiem? jak to pomalować? i do czego to służy?
Jest to dzwonek, bo w tej budzie mieści się jakiś posterunek (literka F - nie wiem co to znaczy u Niemców), np dróżnika - w tym przypadku przydał by sie jednak przejazd. A jeżeli jest posterunek i dzwonek to służba trwa 24/24 czyli światło w nocy świecić się będzie i w środku i na zewnątrz.
mahlerian pisze:3. Planuję zakupić drzewka z Heki: brzózki..........czy Heki to dobra marka drzewek?
Nie. Jak to są brzózki, to ja jestem......Oprócz wyrobów typu Kobza praktycznie żadne z fabrycznych produktów nie przypominają prawdziwych drzew...lepiej zrobiś samemu. Akurat w przypadku brzózek potrzebne są: kawałek przewodu głośnikowego, lutownica, biała i czarna farba, trochę Polaka, chyba Naturexu (siatki z liściami) i klej w spray'u. Plus obserwacja natury...
http://img141.imageshack.us/my.php?imag ... ie3mk3.jpg
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 12:03 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

To małe szare to dzwon i może pozostać szare...

Firma HEKI to dobra firma, ale bardziej dotyczy to półproduktów do wyrobu własnych elementów zieleni (siateczki, maty, itp). Natomiast akurat te brzózki zdecydowanie brzózek nie przypominają. :?

Radzę Ci - kup siateczkę HEKI-Flor lub podobną (np POLAK) za pewnie tę samą cenę, co ten komplet brzózek, idź na łakę, poszukaj zdrewniałych łodyg chwastów, a następnie sam poćwicz robienie drzewek.
Nawet niewprawnie zrobione drzewka będą wyglądać lepiej niż "gotowce".
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Ja też widzę kilka pozytywów... Kolega zaczął wreszcie dostrzegać mój nick i nie pisać o mnie per "on". I ogólnie zaczął widzieć we mnie "kolegę". To miłe. Dziękuję za przychylne słowo i zainteresowanie moją skromną pracą oraz za rekomendacje personalne. Zapraszam do częstszego zaglądania na mój post i proszę o kilka fachowych i rzeczowych porad - z góry dziękuję. A co do Twoich sugestii - budynek przystanku i toaleta to jedyne domki na moim module, więc na razie nie planuję budowy własnych (za mało mam doświadczenia) a i drzewka chyba kupię gotowe...

Aha, Charakterku, odblokuj mnie na swoim GG, bo i tak nie będę pisał do Ciebie, a wygląda to głupio - taki czerwony znak zakazu przy Twoim nicku :P

To słowem wstępu, a teraz - do rzeczy. Po wykorzystaniu L4 brygada budowlana ruszyła do pracy ;) Budynek przystanku jest już niemal gotowy - pozostało przymocowanie pomalowanego już dachu i detale (rynny, drabina itp.) I tutaj mam właśnie kilka pytanek:
Obrazek

1. Co to jest to małe szare z lewej strony obok rynny pod brązową drewnianą okładziną - ten prostokącik z kółkiem? jak to pomalować? i do czego to służy? (Mnie to wygląda na dzwonek elektryczny, taki jak w szkole, ale po co on tu?)

2. Czy jest sens instalować w tym budynku przystanku diodę do oświetlenia wewnątrz? Czy na takich małych przystankach pracowano w nocy? Myślę również o diodzie na zewnątrz, bo producent przewidział lampkę nad nazwą przystanku (na fotce jej brak). Rozumiem, że powinna być żółta, ale jak dopasować jej siłę świecenia, żeby nie błyszczała jak złoty ząb, ale też aby oświetliła nazwę.

3. Planuję zakupić drzewka z Heki: brzózki
Obrazek

mają one wysokość 10 cm i są raczej do skali HO. Czy mimo to ujdą na module TT? Czy nie będą za wysokie (10cm = 12m TT) I w ogóle - czy Heki to dobra marka drzewek?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 13:45 przez mahlerian, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Widzę kilka pozytywów.

1. Kolega mahlerian zaczął czytać normy przed którymi się wzbraniał
2. Zaczyna mówić z sensem i słuchać rad doświadczonych modularzy.

Ja na Twoim miejscu garściami czerpałbym z rad Tadeusza, Whosho, Mikiego, Drlukasza, Gemola. Na niejednym module zęby zjedli.

A ode mnie taka rada. Zamiast kupować gotowe drzewka czy budynki - zrób je sam. Trzy skopiesz, czwarty zrobisz prawidłowo. Wkrótce będą wystawy w Poznaniu i Trako jak masz chęci - wybierz się tam. Poza tym możesz odwiedzić Gemola w DK Idalin umówić się z nim na jakiś konkretny termin i zobaczyć moduły na żywo. Zobaczysz jak się je robi, Grzesiek pewnie Ci kilka sztuczek przekaże.

Co do trawy - także wystrzegaj się mat - dawaj je tam, gdzie są absolutnie niezbędne. Pamiętaj - nic tak nie satysfakcjonuje jak własna praca. Po tym, jak wykonałeś tą budę czy komórkę widzę, że zdolności masz. Więc może teraz warto sięgnąć za tekturę i zrobić samemu stacyjkę? W epoce III na PKP były na takich posterunkach bądż drewniane bądź schludnie otynkowane małe budyneczki. Zatem do dzieła! Poproś kolegów o zdjęcia (tu liczyłbym na DBv, Brovarka i Mikiego) na pewno Ci klimat III epoki przybliżą!
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

X Przerwa w budowie X

Na przystanku na razie roboty wstrzymane - ekipa budowlano-remontowa choruje :? Nieczynne do odwołania
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Zgodnie z obietnicą, prezentuję moją dotychczasową pracę - toaletę, tzw. wychodek na przystanku Polenz:

Obrazek
wejście dla pań

Obrazek
widok z tyłu

Obrazek
widok z góry. I tyle :)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 11:45 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

U mnie wreszcie ruszyło się coś w sprawie modułu... Wrześniowa pensja zaowocowała sklejką na skrzynkę, a urodziny - przystankiem Polenz i figurkami oraz szutrem. Wkrótce umieszczę fotki przystanku, bo już połowa (czyli wychodek) sklejona i pomalowana ;)
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Mahlerian, proszę popatrz tutaj:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2297&start=0m
Na kilku zdjęciach widać perony wykonane z pianki. Z tego samego materiału wykonałem również niewielkie wzniesienia (między peronem a kamienicami).
Wykonałem jeszcze jedno zdjęcie, aby było lepiej widać krawędź peronu:
http://www.jarkott.martel.pl/Moorbach-O ... -Ost_8.jpg
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 20:46 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

jarkott pisze:Jutro pokażę fotki co można z niego zdziałać :mrgreen:
Jarkoccie, kiedy doczekam się Twoich fotek z zastosowaniem podkładu pod panele w kształtowaniu terenu i peronów? Bo jutro juz minęło, a przyznaję - zaciekawiło mnie takie wykorzystanie tego materiału. Pozdrawiam i czekam
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Bardzo dziękuję Kol. Tadeuszowi. Ten właśnie plan uwzględnię w swoim projekcie. A na razie - czekam na wypłatę :/ , bo już dowiedziałem się, gdzie dotną mi sklejkę na skrzynkę :D
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

mahlerian pisze:Wywaliłem więc przejazd, usunąłem drogę w poprzek i wydłużyłem peron do 50cm.Czy teraz może już być? (Wiem, że nie może, ale Porąbka Zdrój też nie jest wymiarowa :) )
Nie rozumiem, czemu sie boisz wydłużenia modułu, ale tak jest dużo lepiej niż było wcześniej.
Popełniłeś tylko jeden błąd: droga NIE MOŻE dochodzic do krawędzi czoła modułu, bo będzie się urywała bez sensu.
Ponadto wypadałoby zrobic jakąś dróżkę - dojście do peronu.

po poprawkach może to wyglądac tak:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 19:36 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Generelanie dobry kierunek zmian . ALE! co z ta droga wychodzaca na prawy profil czolowy ? Jesli zdecydujesz sie zbudowac dalszy ciag to to co zaprojektowales bedzie stanowilo segment twojego modulu. Jesli nie - nie bedzie to modul sTTandardowy ze wzgledu na obecnosc drogi na profilu czolowym... Nie pamietam czy jest na to 'paragraf' ale to fakt. :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”