ale robią to ci, któzy żyją z naszych podatków.....Mariusz pisze:......nie my to ustalamy.....
trochę to mało powiedzianeMariusz pisze:......trochę to chore,......
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
ale robią to ci, któzy żyją z naszych podatków.....Mariusz pisze:......nie my to ustalamy.....
trochę to mało powiedzianeMariusz pisze:......trochę to chore,......
A to nie jest takie pewne, trzeba by sprawdzić ale akurat mi się nie chce......w zeszłym roku PLK planowało zlikwidować w cenniku 2007 pozycję "pojazd szynowy do 100 ton" - co de facto oznaczałoby, że za szynobus płąci się tyle co za "zwykły" pociąg - ale przestałem śledzić i nie wiem czy UTK zatwierdził to...KrzyszTTof pisze:......chodzi tu o dużo niższe stawki za km za dostęp do infrastruktury płacony PLK. Za "szynobusy" płaci się o wiele mniej niż za pociągi prowadzone lokomotywami.
Dodatkowo, a może przede wszystkim, chodzi tu o dużo niższe stawki za km za dostęp do infrastruktury płacony PLK. Za "szynobusy" płaci się o wiele mniej niż za pociągi prowadzone lokomotywami.drlukasz pisze:Zamiast bezużytecznie (z punktu widzenia pasażera i przewoźnika, który dodatkowo musi zapłacić Cargo za maszynę i obsługę) wysyłać na szlak 102 tony SU45 z jednym wagonem (ostatnio widziałem w Toruniu lokalny pociąg do Sierpca w zestawieniu SU45+Bh - wielce ekonomiczne) można wysłać w to miejsce będący własnością/w użytkowaniu PRki szynobus z doczepą.
Z tym polowaniem to róznie bywa - jak mam aparat pod ręką to go nie ma, a jak przypadkowo go spotykam to znowu brakuje aparatuMariusz pisze:Widzę, że udało Ci się upolować go![]()
Też z żalem i tęsknotą wspominam ganze gdy jadę do Ciebie. Wszak wychowałem się na nich i w naszych stronach.
No cóż to są słowa kolejarzy, maszynistów. Być może sceptycznie podchodza do tego typu pojazdów. Trudno mi powiedzieć. Moim zdaniem - gdyby 106 nawet spalały tyle co Su 45 z takim obciążeniem to i wagon silnikowy (106) i doczepny przewozi pasażerów, a Su 45 jest w tej konfiguracji tylko lokomotywą. Zasadne jest doczepienie przynajmniej dwóch wagonów piętrowch do SU 45 a z jednym to strata (bywają takie na szlakach PKP, zresztą w byłej NRD 118 ki też tak kursowały). Tu podkreślam że producent przwidział prace z wagonem osobowym, mnie natomiast zaskakuje piętrowydrlukasz pisze:Świetne zdjęcia z ostatniej wycieczki do Torunia na taki zestaw ma nasz forumowy kolega TKt48-151.
Co do zużycia paliwa. Nie uwierzę, że 500kW, nowoczesny, efektywnie sterowany, silnik szynobusu (przystosowanego do współpracy z doczepą) jest w stanie spalić tyle samo co pochodzący z lat 70 silnik SU45 (1250kW mocy, pojemność 96,6l)
Dane SA106 http://www.transportszynowy.pl/sa106.php
I bardzo dobrze.BarTTek pisze:Obawiam się ze takie składy nie będą egzotyczne, z tego co obsrewuję są albo pietrusy albo osobówki podpięte do szynobusa w zamian za suczki i inne ropniaki
No właśnie taka konfiguracja powoduje egzotyczność - szynobus to czy wagon motorowy. Szynobus ma być pojazdem samodzielnym a 106 to raczej wagon motorowy - może pracowac samodzielnie lub z wagonami i takie jest założenie producenta. Jest to chyba jedyna taka jednostka wśród szynobusów w Polsce która może ciągnąć wagony osobowe.BarTTek pisze:Obawiam się ze takie składy nie będą egzotyczne
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość