Wagon pilnie poszukiwany!

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Tomasz Czapik
Kontakt:

Re: Wagon pilnie poszukiwany!

Post autor: Tomasz Czapik »

Gklm/Kdth, to oznaczenie serii a nie typu. Litery te charakteryzują tylko pewne cechy użytkowe d -nośność od 15 do 20 ton, t - określoną wysokość i szerokość, h - budkę lub pomost hamulcowy.
Oznaczenie to mogą nosić zarówno wagony grupy Oppeln [część miała nośność mnie niż 20 ton], Kassel, Munchen/Kassel, czy też polskie, czeskie itd.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

No to ok.
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Charakterek podał dobre oznaczenie, natomiast Oppeln powinien chyba mieć oznaczenie Kddth jeżeli posiada pomost lub budkę, lub Kddt jeżeli nie posiada.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Więc w takim układzie Charakterek podał nie to oznaczenie? Może uściślimy bo za chwilę okaże się że zrobią Kassel'a z oznaczeniem Oppelna, a nie będzie winnych. Wyjaśnijmy to póki czas.
Ja nie wiem czy ten z Chabówki ma prawidłowe. Jesli jest Oppelnem to powinno byc Kddt.
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Ale on ma oznaczenia Kdth i ma budkę hamulcowego więc to jest G Kassel.
To jest na pewno Oppeln, zwróć uwagę na rozstaw osi (Kassel ma mniejszy) oraz na podciągi których Kassel nie posiada.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Ale on ma oznaczenia Kdth i ma budkę hamulcowego więc to jest G Kassel.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Wobec tego czegoś tu nie rozumiem. Szukamy wagonu z oznaczeniami Gklm/Kdth, a okazuje sie że to Oppeln? O co wiec chodzi Charakterkowi?
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Już znalazłem. Mało tego. Nawet mam rozrysowany. Szczegłóły wkrótce na TT Clubie!
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Marcin pisze:Tak wygląda ten z Chabówki
no ale to jest oppeln (taki już był w ofercie i niektórzy z nas go mają) ale nie kassel g.
chyba się nie mylę...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Tak wygląda ten z Chabówki:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lip 2007, 18:59 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

To trza będzie dziecku podmienic wagoniki 8)
Albo kupic dwa seciki :mrgreen:
Brawo !!
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Zgodnie z tym, co napisane na stronie TT club będzie to set http://www.ttclub.pl/img/testy/zestawy/01406/01.jpg dokładnie taki jak ten. Już mięli go trzaskać, ale zobaczyłem, że wagony da się uratować tanim kosztem, bo poza prawidłowo oznakowaną węglarką każdy wagon można szybko dostosować do naszych potrzeb w miarę bezboleśnie. I dlatego ten temat pojawił się na stronie TT clubu. Lokomotywę pomalują zgodnie z naszymi sugestiami a wagonom dorobią napisy. I to w epoce IV a! Kupując zestaw dla dzieci otrzymamy trzy pełnowartościowe modele wagonów z epoki. I to oznakowane poprawnie. A oznakowanie Kassela będę miał. Skąd? A to nieważne, zależy mi na tych wagonach jak nie wiem co, bo Oppeln G 10 i Chłodnia czekają przebierając niecierpliwie kółeczkami na swoich 3 braci!!!
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Moim zdaniem to będzie typowy set na bettungsach. Tillig nie pójdzie na set wagonów a byłoby to dla nas najlepsze.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Koncepcja zestawu dla dzieci pozostaje bez zmian - stąd wniosek, że nie może to być set wagonów (marna byłaby to uciecha dla malca dostać cudownie zgodne z rzeczywistoscią wagony, do których brak jest torów i nie można nimi pojeździć).

Moim zdaniem z wiadomosci Charakterka wynika: zestaw ok 80Euro (drozszy jesli Loka będzie z paskami), zawierający własnie lokę (fikcyjną, lecz w barwach PKP), 3 wagony (główny atut zestawu z naszego punktu widzenia zwłaszcza, że po zmianie platformy na kassela już całe 3 wagony mogą być bardzo miłymi przeróbkami), tory, zasilacz. Zestaw jest dla dzieci i taki miał być z założenia, ale chłopaki próbują z niego wycisnąć co się da i być może zaowocuje to kilkoma bardzo przyzwoitymi wagonami.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

To niech się Charakterek wypowie, bo teraz to ja już sam zgłupiałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”