Wagon pilnie poszukiwany!
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: Wagon pilnie poszukiwany!
Gklm/Kdth, to oznaczenie serii a nie typu. Litery te charakteryzują tylko pewne cechy użytkowe d -nośność od 15 do 20 ton, t - określoną wysokość i szerokość, h - budkę lub pomost hamulcowy.
Oznaczenie to mogą nosić zarówno wagony grupy Oppeln [część miała nośność mnie niż 20 ton], Kassel, Munchen/Kassel, czy też polskie, czeskie itd.
Oznaczenie to mogą nosić zarówno wagony grupy Oppeln [część miała nośność mnie niż 20 ton], Kassel, Munchen/Kassel, czy też polskie, czeskie itd.
- Marcin
- Kontakt:
No to ok.
- sTTaszek
- Kontakt:
Charakterek podał dobre oznaczenie, natomiast Oppeln powinien chyba mieć oznaczenie Kddth jeżeli posiada pomost lub budkę, lub Kddt jeżeli nie posiada.
- Marcin
- Kontakt:
Więc w takim układzie Charakterek podał nie to oznaczenie? Może uściślimy bo za chwilę okaże się że zrobią Kassel'a z oznaczeniem Oppelna, a nie będzie winnych. Wyjaśnijmy to póki czas.
Ja nie wiem czy ten z Chabówki ma prawidłowe. Jesli jest Oppelnem to powinno byc Kddt.
Ja nie wiem czy ten z Chabówki ma prawidłowe. Jesli jest Oppelnem to powinno byc Kddt.
- sTTaszek
- Kontakt:
To jest na pewno Oppeln, zwróć uwagę na rozstaw osi (Kassel ma mniejszy) oraz na podciągi których Kassel nie posiada.Ale on ma oznaczenia Kdth i ma budkę hamulcowego więc to jest G Kassel.
- Marcin
- Kontakt:
Ale on ma oznaczenia Kdth i ma budkę hamulcowego więc to jest G Kassel.
- Marcin
- Kontakt:
Wobec tego czegoś tu nie rozumiem. Szukamy wagonu z oznaczeniami Gklm/Kdth, a okazuje sie że to Oppeln? O co wiec chodzi Charakterkowi?
- Charakterek
- Kontakt:
Już znalazłem. Mało tego. Nawet mam rozrysowany. Szczegłóły wkrótce na TT Clubie!
- krzysztof
- Kontakt:
no ale to jest oppeln (taki już był w ofercie i niektórzy z nas go mają) ale nie kassel g.Marcin pisze:Tak wygląda ten z Chabówki
chyba się nie mylę...
pozdrawiam
- Marcin
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 15 lip 2007, 18:59 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
To trza będzie dziecku podmienic wagoniki
Albo kupic dwa seciki
Brawo

Albo kupic dwa seciki

Brawo

- Charakterek
- Kontakt:
Zgodnie z tym, co napisane na stronie TT club będzie to set http://www.ttclub.pl/img/testy/zestawy/01406/01.jpg dokładnie taki jak ten. Już mięli go trzaskać, ale zobaczyłem, że wagony da się uratować tanim kosztem, bo poza prawidłowo oznakowaną węglarką każdy wagon można szybko dostosować do naszych potrzeb w miarę bezboleśnie. I dlatego ten temat pojawił się na stronie TT clubu. Lokomotywę pomalują zgodnie z naszymi sugestiami a wagonom dorobią napisy. I to w epoce IV a! Kupując zestaw dla dzieci otrzymamy trzy pełnowartościowe modele wagonów z epoki. I to oznakowane poprawnie. A oznakowanie Kassela będę miał. Skąd? A to nieważne, zależy mi na tych wagonach jak nie wiem co, bo Oppeln G 10 i Chłodnia czekają przebierając niecierpliwie kółeczkami na swoich 3 braci!!!
- Marcin
- Kontakt:
Moim zdaniem to będzie typowy set na bettungsach. Tillig nie pójdzie na set wagonów a byłoby to dla nas najlepsze.
-
- Kontakt:
Koncepcja zestawu dla dzieci pozostaje bez zmian - stąd wniosek, że nie może to być set wagonów (marna byłaby to uciecha dla malca dostać cudownie zgodne z rzeczywistoscią wagony, do których brak jest torów i nie można nimi pojeździć).
Moim zdaniem z wiadomosci Charakterka wynika: zestaw ok 80Euro (drozszy jesli Loka będzie z paskami), zawierający własnie lokę (fikcyjną, lecz w barwach PKP), 3 wagony (główny atut zestawu z naszego punktu widzenia zwłaszcza, że po zmianie platformy na kassela już całe 3 wagony mogą być bardzo miłymi przeróbkami), tory, zasilacz. Zestaw jest dla dzieci i taki miał być z założenia, ale chłopaki próbują z niego wycisnąć co się da i być może zaowocuje to kilkoma bardzo przyzwoitymi wagonami.
Moim zdaniem z wiadomosci Charakterka wynika: zestaw ok 80Euro (drozszy jesli Loka będzie z paskami), zawierający własnie lokę (fikcyjną, lecz w barwach PKP), 3 wagony (główny atut zestawu z naszego punktu widzenia zwłaszcza, że po zmianie platformy na kassela już całe 3 wagony mogą być bardzo miłymi przeróbkami), tory, zasilacz. Zestaw jest dla dzieci i taki miał być z założenia, ale chłopaki próbują z niego wycisnąć co się da i być może zaowocuje to kilkoma bardzo przyzwoitymi wagonami.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
To niech się Charakterek wypowie, bo teraz to ja już sam zgłupiałem.