Przymiarki do modułu sttandardowego

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

lmb
Kontakt:

Re: Przymiarki do modułu sttandardowego

Post autor: lmb »

whosho pisze:A odnośnie modułów "pół-aktywnych" to nie ma czegoś takiego. Najlepiej, gdy każdy moduł-stacja na swoje własne zasilanie (albo i kilka).
Moduł całkiem ładny.. :-) Co do zasilania zastanawiam się, w takim razie jaka jest definicja stacji ;-) Czy jeśli jest jedna bocznica, odchodząca od szlaku, to też powinna mieć osobne zasilanie? A pulpit sterowniczy przecież musi mieć - jakoś tę wajchę przekładamy.. No i wypadałoby mieć możliwość zatrzymania jakiegoś składu na tej odnodze..

Rozumiem, że na stacji na której możemy krzyżować kilka pociągów trzeba tworzyć osobne zasilania. Ale na takiej stacyjce - przystanku - to włąsciwie jest kawałek szlaku
Skała pisze:Jeśli nic się nie zmieniło to sTTandartowa trawką jest Faller 180766.
Dzięki.. przyjrzę się jej. Ale po ogólnym braku wyraźnej deklaracji rozumiem, że jeśli zastosuję nieco odmienną to nikt mnie nie wyrzuci z modułem do domu?

Pozdrawiam

Łukasz
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 22:47 przez lmb, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Jeśli nic się nie zmieniło to sTTandartowa trawką jest Faller 180766.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Możesz również zaczerpnąć inwencję stąd:

Obrazek

A odnośnie modułów "pół-aktywnych" to nie ma czegoś takiego. Najlepiej, gdy każdy moduł-stacja na swoje własne zasilanie (albo i kilka).
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Jak dla mnie oba układy są tej samej klasy, bez rozstrzygnięcia który jest lepszy. Myślę, że decydującą rolę powinna tu odegrać kwestia budynku stacyjnego. Jeżeli będzie to obiekt z dobudowanym magazynem, to sugeruje to rozwiązanie 2. Jeżeli magazynu nie będzie, albo będzie to budynek wolnostojący, to może być i 1.

Co do trawki, to kiedyś coś było, że to faller jakiś, ale czy to dalej obowiązuje, to niech się aktualni standardowicze wypowiedzą.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Może i taka trawka istnieje, ale chyba nie wielu jej używa :mrgreen: A co do rysunków schematycznych to myślę, że jednak pierwsza opcja, z tym żeberkiem - torem ładunkowym jest lepsza...
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 22:54 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
lmb
Kontakt:

Marcin pisze:Trawka standardowa to taka jaką odwzorujesz z natury. Tu największa rolę zagra Twoja wyobraźnia.
No właśnie zamierzam używać trawki która mi się podoba.. Ale z dyskusji wywnioskowałem, że istnieje jakaś bardziej sttandardowa niż inne ;-)
Ostatnio zmieniony 03 lip 2007, 15:28 przez lmb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Trawka standardowa to taka jaką odwzorujesz z natury. Tu największa rolę zagra Twoja wyobraźnia. Czołowi producenci akcesoriów mają całą gamę traw do TT. ;)
lmb
Kontakt:

Przymiarki do modułu sttandardowego

Witam,
Zacząłem robić przymiarki do pierwszego modułu sttandardowego, który chcę sklecić ;-)
Będzie miał prosty układ - wymiary 120x30cm (jako że będzie to bardziej domowy moduł ).. zakończony profilami MP1.
Będzie to nieduża stacyjka (albo właściwie przystanek), z możliwością mijanki pociągów o długości do ~70 cm.. Jednocześnie ma zapewniać możliwość zabawy w domu ;-)

1. No i pojawiają mi się pytania - czy może istnieć moduł pół-aktywny ;-) To znaczy chcę żeby istniał pulpit operatorski przy nim, ale sterujący tylko zwrotnicami i zasilaniem poszczególnych odcinków stacyjnych. Myślałem żeby zasilanie brać z sąsiednich modułów.
Byłby to więc moduł będący albo stacją, albo nieco bardziej rozbudowanym elementem szlaku.

2. Przy nowej koncepcji magistrali elektrycznej (bananki), jak jest rozwiązana kwestia zasilania ~16V? Każdy ma swoje?

3. Na razie mam dwie koncepcje układu stacji. Jak niżej.
Jak myślicie- która jest bardziej interesująca i warta wdrożenia?

Obrazek

Pozdrawiam

Łukasz

PS. Czytam że istnieje jakaś trawka sttandardowa. Nigdzie w oficjalnych dokumentach nie znalazłem jaka to jest trawka?
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 22:53 przez lmb, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”