Nowe koleje zamiast PKPe -czemu nie

czyli z prasy, radia, tv i netu poukładane tematycznie

Moderatorzy: eg_ptmkż, mod-Kolej w skali 1:1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Nowe koleje zamiast PKPe -czemu nie

Post autor: Maciej »

Ichu pisze:no cóż... Czyli na TGV przejeżdżające przez Sztum przyjdzie mi jeszcze trochę poczekac ;)
To jest własnie najgorsze - kiełbaski wyborcze i brak perspektywicznego myślenia. Argumentacja "od Gardei jest inne województwo" świadczy o poziomie podejścia do problemu kolei ze strony urzędów marszałkowskich czy prezydentów miast. :(
Nadal zagadkowe jest wejście innego operatora kolejowego od stycznia 2008. Ciekawe co będzie z grudziądzką szopą ??
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, 09:09 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

no cóż... Czyli na TGV przejeżdżające przez Sztum przyjdzie mi jeszcze trochę poczekac ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

maciej_kolej pisze: Pytanie czy w sezonie czy na stałe?
...tylko do WYBORÓW !!
:/
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Dziś włączam lokalną TV i ...."polepszy się połącznie Grudziądza na linii Grudziądz - Toruń
i Grudziądz - Laskowice Pomorskie, prędkość handlowa ma wynosić 90 km/h, a w drugim przypadku 80km/h. A to za sprawą remontu torów w okolicach Gorzuchowa i Grupy. PKP ma zamiar doprowadzić te odcinki wreszcie do porządku" - informuje prezyden miasta. Ustalenia były podobno z Urzędem Marszłakowskim jako głównym sponsorem tej inwestycji.
Fajnie sobie myślę i słucham dalej - przecież angole mają czapnąć te nitki od stycznia 2008 czyżby PKP szło im na rękę? :lol:
Kolejna informacja to zmiana taboru na trasie Toruń - Grudziądz dostosowanego do większej prędkości - ciekawe jaki pociąg miał prezydent na myśli :roll: No ale dobre wieści płyną ze szkiełka 8) I nagle czar prysł - prędkość nie zwiększy sie na odcinku Grudziądz - Malbork (przyponę że to kontynuacja połączenia Toruń - Grudziądz) bo od Gardei inne województwo. Ale to jeszcze nic - czasookres tych modernizacji torów zaplanowano na ............2009 rok :lol:
osłoda skapnęła w postaci obietnicy że od 2008 roku do Grudziądza powróca pociągi pośpieszne do Lublina i do Wrocławia. Pytanie czy w sezonie czy na stałe?
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Re: teraz w Pomorskim

Post autor: Adamczewski »

- Pociągi tego konsorcjum obsłużą także dwie trasy w województwie pomorskim - informuje Beata Krzemińska, z Kujawsko - Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - Będą to linie z Kościerzyny do Wierzchucina oraz z Malborka do Grudziądza.
A tak się składa, że linia Malbork - Grudziądz leci przez moją metropolię :D
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 13:08 przez Adamczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Torick
Kontakt:

Post autor: Torick »

Jedno mogę wam teraz już powiedzieć... ZTCW to Arriva jest diabelnie punktualna, (przynajmniej tu w uk) W zeszłym roku jej punktualność tutaj wyniosła 97.5%,, i to wliczając podstawianie autobusów zastępczych w przypadku uszkodzenia sygnalizacji semaforowej (niestety to jest tutaj częste). oby tylko to do polski potrafili przenieść :roll:
eg_ptmkż
Kontakt:

teraz w Pomorskim

Post autor: eg_ptmkż »

A teraz w Pomorskim

Jest szansa na to że w końcu będzie można swobodnie pojechać za Kościerzynę w Bory :lol:

Rewolucja na szynach - prywatne pociągi wyjadą na tory

Pociągi prywatnego przewoźnika PCC Rail/Arriva wjadą w grudniu na pomorskie tory - to efekt ustaleń urzędów marszałkowskich i Polskich Kolei Państwowych.

Konsorcjum PCC Rail/Arriva wygrało przetarg na obsługę niezelektryfikowanych linii kolejowych w Województwie Kujawsko - Pomorskim. Konsorcjum założyła polska firma PCC Rail z Jaworzna - największy polski prywatny przewoźnik kolejowy, oraz Arriva - brytyjska firma przewozowa prowadząca działalność w dziesięciu krajach Unii Europejskiej.

- Pociągi tego konsorcjum obsłużą także dwie trasy w województwie pomorskim - informuje Beata Krzemińska, z Kujawsko - Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - Będą to linie z Kościerzyny do Wierzchucina oraz z Malborka do Grudziądza.

- To dwie z czterech tzw. linii stycznych z Województwem Kujawsko - Pomorskim - wyjaśnia Eugeniusz Manikowski z Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. - Na dwóch pozostałych, czyli Tuchola - Chojnice i Czersk - Laskowice Pomorskie, od grudnia kursować będą pociągi PKP Przewozy Regionalne.

ADAM SITO - Dziennik Bałtycki

za: http://pomorze.naszemiasto.pl/turystyka ... 67061.html
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Marcin pisze:Będę szczery. Juz wolę , żeby w Toruniu stały Ludmiły z PCC. Jakos tak bardziej swojsko. Tabor kolei angielskich jest wg mnie brzydki.
no tak sie akurat składa że PCC w grudniu ubiegłego roku podpisała umowę z brytyjską Arrivą na przewozy pasażerskie
Ostatnio zmieniony 21 cze 2007, 08:32 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

maciej_kolej pisze:Sądziłem że niemiaszki zagoszczą na szlakach w moim regionie a tu proszę angole :lol: prędzej Connex, DB....; ale prywatni przewoźnicy z anglii ?? :idea: , kto by pomyśłał :roll:
Connex już nie funkcjonuje, teraz jest Veolia, poza tym to i tak nie niemiecka a francuska firma.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2007, 08:32 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Fantomas pisze:Nie, chodzi mi np. o linię 79 w Lierpoolu, która jest obługiwana przez Arrivę i Stagecoach (patrz na rozkłady: http://www.merseytravel.gov.uk/choose_s ... ?confirm=1 ). Jest tam kilka innych przykładów.
Nie mowie, ze nie, ja mieszkam w Londynie i z czyms takim sie jeszcze nie spotkalem.
Fantomas pisze:
pepsigo2pl pisze:Wszystko zalezy tez od pory dnia.
Ale to właśnie była linia z Liverpool Airport do Manchesteru!
Mnie tez sie wielokrotnie zdarzylo byc jedynym pasezerem na liniach Londyn - Luton, Londyn - Stanstead. Wszystko zalezy od pory dnia moim zdaniem...
maciej_kolej pisze:ale prywatni przewoźnicy z anglii ?? :idea: , kto by pomyśłał :roll:
Oko za oko, zab za zab. Polacy do Anglii a anglicy do polski :P

DBv - juz konczymy :D
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Przypominam, że forum dotyczy zagadnień związanych z komunikacją szynową a nie miejską - autobusową. Poza tym, tu wątek dotyczy nowych przewoźników prywatnych w Polsce a nie w Liverpoolu, Londynie czy innym Longfordzie
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Czytam wasze posty i tak sobie myślę że dla mnie i tak to jest sprawa egzotyczna (brytyjskie koleje), takiego przewoźnika się nie spodziewałem :D Sądziłem że niemiaszki zagoszczą na szlakach w moim regionie a tu proszę angole :lol: prędzej Connex, DB....; ale prywatni przewoźnicy z anglii ?? :idea: , kto by pomyśłał :roll:
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

pepsigo2pl pisze:
Fantomas pisze:koegzystując spokojnie z innymi przewożnikami na tych samych numerach linii
Chyba chodzi Ci o National Express albo Green Line, ktoras z firm jest czescia Arrivy. W komunikacji miejskiej kazdy przewoznik ma swoje numery, nawet w takich wypadkach gdy trasy sa prawie identyczne.
Nie, chodzi mi np. o linię 79 w Lierpoolu, która jest obługiwana przez Arrivę i Stagecoach (patrz na rozkłady: http://www.merseytravel.gov.uk/choose_s ... ?confirm=1 ). Jest tam kilka innych przykładów.
pepsigo2pl pisze:
Fantomas pisze:linia z Liverpoolu do Manchesteru, gdzie w obie strony jechałem we dwie osoby!
Tak to wszedzie wyglada na liniach przewozow regionalnych (autokarowych). Najbardziej wypelnione ludzmi sa polaczenia z lotniskami a na pozostalych to pusciej niz w Polsce na PKS'ie. Wszystko zalezy tez od pory dnia.
Ale to właśnie była linia z Liverpool Airport do Manchesteru!
Ostatnio zmieniony 21 cze 2007, 08:31 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Fantomas pisze:koegzystując spokojnie z innymi przewożnikami na tych samych numerach linii
Chyba chodzi Ci o National Express albo Green Line, ktoras z firm jest czescia Arrivy. W komunikacji miejskiej kazdy przewoznik ma swoje numery, nawet w takich wypadkach gdy trasy sa prawie identyczne.
Fantomas pisze:linia z Liverpoolu do Manchesteru, gdzie w obie strony jechałem we dwie osoby!
Tak to wszedzie wyglada na liniach przewozow regionalnych (autokarowych). Najbardziej wypelnione ludzmi sa polaczenia z lotniskami a na pozostalych to pusciej niz w Polsce na PKS'ie. Wszystko zalezy tez od pory dnia.
Marcin pisze:Tabor kolei angielskich jest wg mnie brzydki.
Zgadzam sie z Toba jak najbardziej. Ale wydaje mi sie, ze juz szybciej trafi do nas tabor z niemieckiej Arrivy niz z Wlk. Brytanii.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Będę szczery. Juz wolę , żeby w Toruniu stały Ludmiły z PCC. Jakos tak bardziej swojsko. Tabor kolei angielskich jest wg mnie brzydki.
Zablokowany

Wróć do „Media o kolei”