No chyba, że ktoś lubi efekty świetlno-dymne.T_Domagalski pisze:Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.
"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ponadto nowa wersja normy wymaga znacznie większych przekrojów przewodów, niż było to w poprzedniej wersji. Jesli więc ktoś prowadził magistralę taśmą komputerową, to jest ona na 100% do wymiany. Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.whosho pisze:Nie do końca. Stara wersja rozróżnia szynę południową i północą i tak przewody są wyprowadzone na wtyki magistarli. Nowa wersja wyróżnia szynę lewą i prawą.
-
whosho
- Kontakt:
Nie do końca. Stara wersja rozróżnia szynę południową i północą i tak przewody są wyprowadzone na wtyki magistarli. Nowa wersja wyróżnia szynę lewą i prawą. W pewnych konfiguracjach modułów będzie to działało a w innych nie. Generalnie lepiej będzie odciać przewody biegnące z szyn do wtyczki (tuż przy samej wtycze) i załoyć w to miejsce 2 bananki. Na dobra sprawę to złącze i tak będzie juz bezużyteczne... 
-
fox
- Kontakt:
Tak się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że jeżeli ktoś już zrobił magistralę po staremu to wystarczy dolutować do niej równolegle przewody "nowej" magistrali i zamocować gniazda/wtyki. Dobrze myślę?
-
ciekma
- Kontakt:
Wcale mi nie zalezało aby sie norma nazywała Pl i była moja,byle sie nazywało Nasza Polska Norma
"wydziwianie" z elektryką wynikalo z tego, ze kiedyś Fremo miało gniazdko w module i długi wtyk z bananem, to mi sie nie podobało.
W końcu jak WM-model mi wytłumaczył jak to obecnie jest (fremowcom tez się to nie podobało), to zaakceptowałem pomysł z kabelkami zakończonymi wtykiem/banankiem.
Szczególnie podoba mi sie pomysł wsadzenia wtyku do gniazdka na czas transportu,
nie trzeba klamerki, zazwyczaj pod płytą modułu mam jakieś uchwyty na kable zrobione np. z resztek po wycinaniu profili.
Co do problemu z kupowaniem gniazdek bananowych "na kabel", to przeciez mozna kupić zwykłe "do obudowy" tylko takie z końcówka do lutowania a nie przykręcania,
po czym zabezpieczyć to koszulką termokurczliwą.
Przepraszam że się wtrącam do rozmowy jako H0wiec, ale kabelki sa te same, a ponadto jeżdżono tu po mnie.
Zresztą przebyłem pól roku temu podobną droge jak wy, rezygnując z magistrali na gniazdach wielopinowych na rzecz bananków.
Przekonały mnie kłopoty z odwracaniem modułów oraz zimne luty ;)
Pozdr,
Mc
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 21:52 przez ciekma, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Prace trwają. Efekty za kilka dni.T_Domagalski pisze:opisanie komunikacji pomiędzy stacjami - Drlukasz, czy podejmiesz się opisania unifonów?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 22:11 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzejc
- Kontakt:
Kolory kabla są takie jakie miałem pod ręką.
Ważne przy połączeniu są kolory wtyczek.
Zaślepka jest wykonana z panela czołowego obudowy komputerowej.
Ważne przy połączeniu są kolory wtyczek.
Zaślepka jest wykonana z panela czołowego obudowy komputerowej.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Jedna mała uwaga - nie ma sensu odróżniać przejściówek kolorami przewodów czerwony/granatowy, bo z każdy z nich jest w zasadzie taki sam - z jednego końca powinien mieć wtyczkę czerwoną, z drugiego końca czarną.andrzejc pisze:Co prawda jeszcze oficjalnie nie zatwierdzone, ale już zastosowałem w nowym module.
Tak samo przewody w module - każdy z jednego końca powinien być przylutowany do gniazda czerwonego, z drugiego końca do czarnego, jak na rysunku:

Zasada łączenia jest wciąż prosta: wtykamy czerwony wtyk do czerwonego gniazda i czarny do czarnego. Ale jak obrócimy moduł o 180st. to się nam nie zamieni nagle czarny z czerwonym i nie zgłupiejemy...
P.S.
Fajna zaślepka na dziurę po gnieździe DB25.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 11:41 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Martel
Sugeruję aby to był wymóg a nie możliwośćPiotrZ pisze:No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktach)
Przez możliwe lenistwo w postaci braku alternatywnego podłączenia szyn w przypadku usterki 1 połączenia moduł nie nadaje się do przejazdu a na imprezie nie jest to dopuszczalne.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 07:33 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzejc
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 18:12 przez andrzejc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Powyższy cytat zawiera według mnie podstawowe zasady, które powinny się znaleźć w sTTandardzie. No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktachT_Domagalski pisze: ...takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.
[url=http://img150.imageshack.us/img150/7636/bananki2eg9.th.png]Obrazek[/URL]
(...)
określiłbym dopuszczalny kolor boków na czarny, brązowy lub ciemnoszary.
Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:22 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Martel
http://fremodcc.sourceforge.net/etc/intro_e.htmlWM-MODEL pisze:Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMO
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:21 przez Martel, łącznie zmieniany 3 razy.
- WM-MODEL
- Kontakt:
Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMOPaweł Basiński pisze:DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą) - skoro się sprawdziła to po co wydziwiać!
Władek
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:24 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
No i to jest już jakiś kompromis 
Jeszcze tylko kolorystyka gniazd i wtyków - czarny i czerwony?
I ewentualnie jaki rodzaj gniazd i wtyków - tutaj chyba należy określić jako zalecane - ciężko będzie zakupić jeden rodzaj gniazd i wtyków dla wszystkich chętnych - ale jakieś propozycje to jak najbardziej zamieścić i ewentualnie jakiś symbol gniazd i wtyków.
A i magistrala podwójna i więcej torów? - wszystko jednakowe? Chyba tak - każdy tor ma te same kolory i zakończenia.
Przekrój przewodu jak podano - minimum 1.5 mm²
DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą
) - skoro się sprawdziła to po co wydziwiać!
W sprawach kolorów - to jednak chyba czarny - wiem koszmar, ale czarny jest jeden - określić tylko rodzaj farby i kłopot z głowy - chociaż mnie najbardziej podobają się kolory naturalne drewna ( sklejki )
pozdrawiam
Paweł
Jeszcze tylko kolorystyka gniazd i wtyków - czarny i czerwony?
I ewentualnie jaki rodzaj gniazd i wtyków - tutaj chyba należy określić jako zalecane - ciężko będzie zakupić jeden rodzaj gniazd i wtyków dla wszystkich chętnych - ale jakieś propozycje to jak najbardziej zamieścić i ewentualnie jakiś symbol gniazd i wtyków.
A i magistrala podwójna i więcej torów? - wszystko jednakowe? Chyba tak - każdy tor ma te same kolory i zakończenia.
Przekrój przewodu jak podano - minimum 1.5 mm²
DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą
W sprawach kolorów - to jednak chyba czarny - wiem koszmar, ale czarny jest jeden - określić tylko rodzaj farby i kłopot z głowy - chociaż mnie najbardziej podobają się kolory naturalne drewna ( sklejki )
pozdrawiam
Paweł
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
To nie wyważanie. Po prostu ktos inny też myślał podobnym torem. I takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.drlukasz pisze:Czemu jak zwykle wyważamy otwarte drzwi?
http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... sja+polska
a o podwójnych gniazdach montowanych na obu końcach modułów pisałem już tutaj

Oczywiście nie jest to rozwiązanie zgodne w 100% z FREMO, ale sTTandard na tyle mocno różni się od FREMO (choćby profilami), że nie ma sensu dokładne "małpowanie" tamtych rozwiązań. U nas nie będzie przynajmniej problemu zabezpieczenia dyndających sie kabelków.
Ze zmian nie ustalonych do końca lub nie opisanych pozostało jeszcze:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:22 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.