"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ

Jakie rozwiązanie magistrali sTTandardowej jest wg Ciebie najoptymalniejszy?

Czas głosowania minął 02 maja 2007, 21:43

Gniazda i wtyki XLR
6
15%
Gniazda i wtyki typu "banan"
26
67%
Zaciski głośnikowe
5
13%
Obecna gniazda SUB 15, tylko inaczej polutowane
1
3%
Kostki elektryczne zaciskane na śruby
1
3%

Liczba głosów: 39

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze:Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.
No chyba, że ktoś lubi efekty świetlno-dymne.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

whosho pisze:Nie do końca. Stara wersja rozróżnia szynę południową i północą i tak przewody są wyprowadzone na wtyki magistarli. Nowa wersja wyróżnia szynę lewą i prawą.
Ponadto nowa wersja normy wymaga znacznie większych przekrojów przewodów, niż było to w poprzedniej wersji. Jesli więc ktoś prowadził magistralę taśmą komputerową, to jest ona na 100% do wymiany. Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Nie do końca. Stara wersja rozróżnia szynę południową i północą i tak przewody są wyprowadzone na wtyki magistarli. Nowa wersja wyróżnia szynę lewą i prawą. W pewnych konfiguracjach modułów będzie to działało a w innych nie. Generalnie lepiej będzie odciać przewody biegnące z szyn do wtyczki (tuż przy samej wtycze) i załoyć w to miejsce 2 bananki. Na dobra sprawę to złącze i tak będzie juz bezużyteczne... :roll:
fox
Kontakt:

Post autor: fox »

Tak się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że jeżeli ktoś już zrobił magistralę po staremu to wystarczy dolutować do niej równolegle przewody "nowej" magistrali i zamocować gniazda/wtyki. Dobrze myślę?
ciekma
Kontakt:

Post autor: ciekma »

byle sie nazywało Nasza Polska Norma
Wcale mi nie zalezało aby sie norma nazywała Pl i była moja,
"wydziwianie" z elektryką wynikalo z tego, ze kiedyś Fremo miało gniazdko w module i długi wtyk z bananem, to mi sie nie podobało.
W końcu jak WM-model mi wytłumaczył jak to obecnie jest (fremowcom tez się to nie podobało), to zaakceptowałem pomysł z kabelkami zakończonymi wtykiem/banankiem.
Szczególnie podoba mi sie pomysł wsadzenia wtyku do gniazdka na czas transportu,
nie trzeba klamerki, zazwyczaj pod płytą modułu mam jakieś uchwyty na kable zrobione np. z resztek po wycinaniu profili.

Co do problemu z kupowaniem gniazdek bananowych "na kabel", to przeciez mozna kupić zwykłe "do obudowy" tylko takie z końcówka do lutowania a nie przykręcania,
po czym zabezpieczyć to koszulką termokurczliwą.

Przepraszam że się wtrącam do rozmowy jako H0wiec, ale kabelki sa te same, a ponadto jeżdżono tu po mnie.
Zresztą przebyłem pól roku temu podobną droge jak wy, rezygnując z magistrali na gniazdach wielopinowych na rzecz bananków.
Przekonały mnie kłopoty z odwracaniem modułów oraz zimne luty ;)

Pozdr,
Mc
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 21:52 przez ciekma, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

T_Domagalski pisze:opisanie komunikacji pomiędzy stacjami - Drlukasz, czy podejmiesz się opisania unifonów?
Prace trwają. Efekty za kilka dni.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 22:11 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Kolory kabla są takie jakie miałem pod ręką.
Ważne przy połączeniu są kolory wtyczek.
Zaślepka jest wykonana z panela czołowego obudowy komputerowej.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

andrzejc pisze:Co prawda jeszcze oficjalnie nie zatwierdzone, ale już zastosowałem w nowym module.
Jedna mała uwaga - nie ma sensu odróżniać przejściówek kolorami przewodów czerwony/granatowy, bo z każdy z nich jest w zasadzie taki sam - z jednego końca powinien mieć wtyczkę czerwoną, z drugiego końca czarną.
Tak samo przewody w module - każdy z jednego końca powinien być przylutowany do gniazda czerwonego, z drugiego końca do czarnego, jak na rysunku:
Obrazek

Zasada łączenia jest wciąż prosta: wtykamy czerwony wtyk do czerwonego gniazda i czarny do czarnego. Ale jak obrócimy moduł o 180st. to się nam nie zamieni nagle czarny z czerwonym i nie zgłupiejemy... :idea:

P.S.
Fajna zaślepka na dziurę po gnieździe DB25. ;)
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 11:41 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 3 razy.
Martel

Post autor: Martel »

PiotrZ pisze:No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktach :) )
Sugeruję aby to był wymóg a nie możliwość !!

Przez możliwe lenistwo w postaci braku alternatywnego podłączenia szyn w przypadku usterki 1 połączenia moduł nie nadaje się do przejazdu a na imprezie nie jest to dopuszczalne.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 07:33 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Co prawda jeszcze oficjalnie nie zatwierdzone, ale już zastosowałem w nowym module.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 18:12 przez andrzejc, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

T_Domagalski pisze: ...takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.
[url=http://img150.imageshack.us/img150/7636/bananki2eg9.th.png]Obrazek[/URL]
(...)
określiłbym dopuszczalny kolor boków na czarny, brązowy lub ciemnoszary.
Powyższy cytat zawiera według mnie podstawowe zasady, które powinny się znaleźć w sTTandardzie. No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktach :) )

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:22 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Martel

Post autor: Martel »

WM-MODEL pisze:Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMO
http://fremodcc.sourceforge.net/etc/intro_e.html
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:21 przez Martel, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
WM-MODEL
Kontakt:

Post autor: WM-MODEL »

Paweł Basiński pisze:DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą :mrgreen: ) - skoro się sprawdziła to po co wydziwiać!
Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMO :P

Władek
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:24 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No i to jest już jakiś kompromis :)

Jeszcze tylko kolorystyka gniazd i wtyków - czarny i czerwony?

I ewentualnie jaki rodzaj gniazd i wtyków - tutaj chyba należy określić jako zalecane - ciężko będzie zakupić jeden rodzaj gniazd i wtyków dla wszystkich chętnych - ale jakieś propozycje to jak najbardziej zamieścić i ewentualnie jakiś symbol gniazd i wtyków.
A i magistrala podwójna i więcej torów? - wszystko jednakowe? Chyba tak - każdy tor ma te same kolory i zakończenia.
Przekrój przewodu jak podano - minimum 1.5 mm²

DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą :mrgreen: ) - skoro się sprawdziła to po co wydziwiać!

W sprawach kolorów - to jednak chyba czarny - wiem koszmar, ale czarny jest jeden - określić tylko rodzaj farby i kłopot z głowy - chociaż mnie najbardziej podobają się kolory naturalne drewna ( sklejki ) :)

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

drlukasz pisze:Czemu jak zwykle wyważamy otwarte drzwi?
http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... sja+polska
a o podwójnych gniazdach montowanych na obu końcach modułów pisałem już tutaj
To nie wyważanie. Po prostu ktos inny też myślał podobnym torem. I takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.

Obrazek

Oczywiście nie jest to rozwiązanie zgodne w 100% z FREMO, ale sTTandard na tyle mocno różni się od FREMO (choćby profilami), że nie ma sensu dokładne "małpowanie" tamtych rozwiązań. U nas nie będzie przynajmniej problemu zabezpieczenia dyndających sie kabelków.

Ze zmian nie ustalonych do końca lub nie opisanych pozostało jeszcze:
:arrow: opisanie magistrali DCC oraz "boxów" - nie znam sie na tym, więc powinien to zrobić ktoś ze znajomością DCC,
:arrow: opisanie komunikacji pomiędzy stacjami - Drlukasz, czy podejmiesz się opisania unifonów?
:arrow: wybór koloru boków - mimo różnych pomysłów, nie szalałbym w tym temacie, żeby nie było jak ze sTTandardową trawą (nikt nie stosuje, bo mu sie nie podoba lub nie może kupić) - określiłbym dopuszczalny kolor boków na czarny, brązowy lub ciemnoszary.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 08:22 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”