No chyba, że ktoś lubi efekty świetlno-dymne.T_Domagalski pisze:Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.

Moderator: mod-Makieta Modułowa
No chyba, że ktoś lubi efekty świetlno-dymne.T_Domagalski pisze:Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.
Ponadto nowa wersja normy wymaga znacznie większych przekrojów przewodów, niż było to w poprzedniej wersji. Jesli więc ktoś prowadził magistralę taśmą komputerową, to jest ona na 100% do wymiany. Pozostawianie starej magistrali nie ma najmniejszego sensu.whosho pisze:Nie do końca. Stara wersja rozróżnia szynę południową i północą i tak przewody są wyprowadzone na wtyki magistarli. Nowa wersja wyróżnia szynę lewą i prawą.
Wcale mi nie zalezało aby sie norma nazywała Pl i była moja,byle sie nazywało Nasza Polska Norma
Prace trwają. Efekty za kilka dni.T_Domagalski pisze:opisanie komunikacji pomiędzy stacjami - Drlukasz, czy podejmiesz się opisania unifonów?
Jedna mała uwaga - nie ma sensu odróżniać przejściówek kolorami przewodów czerwony/granatowy, bo z każdy z nich jest w zasadzie taki sam - z jednego końca powinien mieć wtyczkę czerwoną, z drugiego końca czarną.andrzejc pisze:Co prawda jeszcze oficjalnie nie zatwierdzone, ale już zastosowałem w nowym module.
Sugeruję aby to był wymóg a nie możliwośćPiotrZ pisze:No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktach)
Powyższy cytat zawiera według mnie podstawowe zasady, które powinny się znaleźć w sTTandardzie. No może zrezygnowałbym z wymogu 2-ch punktów połączenia torów i magistrali. Niech to będzie zalecenie (a każdy i tak dla pewności będzie lutować w 2-ch punktachT_Domagalski pisze: ...takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.
[url=http://img150.imageshack.us/img150/7636/bananki2eg9.th.png]Obrazek[/URL]
(...)
określiłbym dopuszczalny kolor boków na czarny, brązowy lub ciemnoszary.
http://fremodcc.sourceforge.net/etc/intro_e.htmlWM-MODEL pisze:Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMO
Takie rozwiązanie sprawdza się już od co najmniej 10 lat we FREMOPaweł Basiński pisze:DDC - może "pożyczyć" od H0-rowców ( może się nie obrażą) - skoro się sprawdziła to po co wydziwiać!
To nie wyważanie. Po prostu ktos inny też myślał podobnym torem. I takie rozwiązanie wydaje mi się najsłuszniejsze - zestaw gniazd na końcach modułów a moduły łączone przejściówkami, jak na rysunku poniżej. Do tego będzie dodany wymóg odpowiednio dużego przekroju przewodów oraz wymóg co najmniej dwóch punktów podłączenia torów do magistrali.drlukasz pisze:Czemu jak zwykle wyważamy otwarte drzwi?
http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... sja+polska
a o podwójnych gniazdach montowanych na obu końcach modułów pisałem już tutaj
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości