Dekoder...

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
darek5860
Kontakt:

Re: Dekoder...

Post autor: darek5860 »

Nowsza wersja dekodera, tzn taka która nie wymaga żadnego piłowania ani szlifowania.
Buda wchodzi bez problemu. Montaż odwrotny czyli procesorem do dołu.
Dla ciekawych procesor ten sam tylko w obudowie SS
Obrazek

I wtedy góra praktycznie płaska
Obrazek

Od kilku dni 2 szt przechodzą testy. Na razie wszystko OK.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 13:17 przez darek5860, łącznie zmieniany 2 razy.
tuchol
Kontakt:

Post autor: tuchol »

Żeby to człowiek jezcze znał niemiecki. Ale ten standard jest chyba za duży do loków tt.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Na stronie Lenz'a: http://www.lenz-elektronik.com/digitalp ... andard.php
oprócz Golda i Silvera pojawiło się coś co się nazywa "Standard"...
Podejrzewam, że to będzie jeszcze tańsza wersja dekodera. Pytanie tylko kosztem czego... (pewnie wszystkiego: UPS, RailCom i ABC..., ale to tylko gdybanie)

Drobne zestawionko: http://www.lenz-elektronik.com/digitalp ... rsicht.php
tuchol
Kontakt:

Dzięki Panowie,

Kupię na poczatek Silvera a potem zobacze może Golda...
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

ArturSch pisze:
kolejarz pisze:S.U.S.I
A gdzie Ty tam masz SUSI ??
O... widzisz, pomyliłem dekodery, masz rację, zamiast SUSI jest RailCom... wprowadziłem w błąd. SUSI jest w 'dużym" Goldzie.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 18:15 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jest jeszcze RailCom czyli informacja zwrotna z dekodera:
Gold mini
Silver mini
kolejarz pisze:S.U.S.I
A gdzie Ty tam masz SUSI ??
Ostatnio zmieniony 03 cze 2007, 13:14 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

HEJ
Dekoder Silver od Gold różni się dodatkowymi funkcjami takimi jak:
S.U.S.I, UPS
W lokach TT nie wsadzisz nigdzie ani kondensatora, ani dodatkowego dekodera, więc zbędne są te funkcje.
Także polecam Silver, bo po co przepłacać.
tuchol
Kontakt:

Ja mam pytanko jaka przewagę ma Gold mini nad Silver Mini?
W specyfikacji ma podtrzymanie napięcia, tylko czy w lokach Tilliga i Ludmiłach jest tam miejsce jeszcze na kondensator? Co radzicie? Brac Silvera czy dopłacić i Golda?
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

pepsigo2pl pisze:Co zas sie tyczy V60, nie wszystkie JUZ maja gniazda. Jestem posiadaczem dwoch V60 i zadna nie ma gniazda :? 96122 i 96135. Obydwie w katalugu Artura sa opisane jako lokomotywy z gniazdem, wiec wyobraz sobie moje zdziwienie jak otworzylem 96122 i gniazda nie bylo. Wyobraz sobie moja wscieklosc, gdy otworzylem 96135 i tam tez gniazda nie bylo...
Skoro gniazd nie było to znaczy, że modele przynajmniej w tej kwestii zgodne są z informacjami zamieszczonymi w oficjalnych katalogach na 2004 i 2006/07 wydanych przez producenta.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2007, 08:12 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

kolejarz pisze: Problem nie polega w wykonaniu, tylko w rozmieszczeniu komponentów dekodera tak, by po jego włożeniu do loka nie okazało się, że któraś część opiera się na ramie loka lub buda nie chce się zamknąć. A z tego co widać na zdjęciach dekoderów rodzimej produkcji, elementy wykorzystywane są dość spore. Także trzeba pytkę dopasować do loków w których ma się ona znajdować... może da się jakoś rozstawić elementy, by można było zamontować do wszystkich loków, ale to trzeba mieć te loki...
Tak wlasnie patrzylem na te elementy na rodzimej TE-1/TE-2 jakies takie DUZE one sa, co w dobie powszechnej miniaturazacji troche mnie zastanowilo. Moze chodzi tu o dostepnosc/cene poszczegolnych podzespolow, nie zabieram w tym temacie glosu, elektronikiem nie jestem :roll: Przed jakimi kolwiek przymiarkami do innych lokow najpierw trzeba uderzyc w ta miniaturazacje.

Tu masz racje, ze bez namacalnych lokomotyw, to ciezko moze byc dopasowac laminat do loka. Wydaje mi sie, ze to by bylo zbyt piekne, zeby jedna plytka pasowala do wszystkich maluchow :/ Z plytka do duzych lokow, to nie ma problemu - gdyz wszystkie maja prawie takie samo podwozie i srodki - z maluchami tak pieknie nie jest.
Wspomniana przeze mnie plytka do V60 bylaby mila alternatywa dla braku zlacza NEM. Swoja droga to na pajaczka tam tez jest dosc ciasnawo :?

A tak przy okazji, czy ktos sie orientuje - czy zamiast kupowac plytki "Zrob to sam" do V60, moze mozna kupic w Sebnitz plytke na podmiane juz z gniazdem NEM. Ja akurat nie dysponuje papierkami do lokomotywy ze zlaczem wiec nie wiem jaki bylby numer katalogowy.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

pepsigo2pl pisze: Podsumowując: Czemu nie wykonać takiej płytki jak TE-1/TE-2 lub takiej z samym gniazdem NEM w wielkościach pasujących do V60 i V100?
Problem nie polega w wykonaniu, tylko w rozmieszczeniu komponentów dekodera tak, by po jego włożeniu do loka nie okazało się, że któraś część opiera się na ramie loka lub buda nie chce się zamknąć. A z tego co widać na zdjęciach dekoderów rodzimej produkcji, elementy wykorzystywane są dość spore. Także trzeba pytkę dopasować do loków w których ma się ona znajdować... może da się jakoś rozstawić elementy, by można było zamontować do wszystkich loków, ale to trzeba mieć te loki...
pepsigo2pl
Kontakt:

KrzyszTTof pisze:Czemu służy ta płytka do V60?
Takie samo pytanie mogl bym zadac o plytke wykonana przez Darka5860 :P Przeciez loki do ktorych jest ona przeznaczona tez w wiekszosci maja gniazdo NEM. Ale to nie istotne, ma to byc alternatywa dla dosc drogich plytek TE-1 i TE-2 (jak pisalem wyzej).
KrzyszTTof pisze:Przecież loki z tej serii mają fabryczne gniazdo dekodera zgodne z NEM.
Co zas sie tyczy V60, nie wszystkie JUZ maja gniazda. Jestem posiadaczem dwoch V60 i zadna nie ma gniazda :? 96122 i 96135. Obydwie w katalugu Artura sa opisane jako lokomotywy z gniazdem, wiec wyobraz sobie moje zdziwienie jak otworzylem 96122 i gniazda nie bylo. Wyobraz sobie moja wscieklosc, gdy otworzylem 96135 i tam tez gniazda nie bylo, wbrew zapewnieniom sprzedawcow w Sebnitz. Jezszcze przy zakupie upewnialem sie, czy aby na pewno jest gniazdo, na to sprzedawca odpowiadal - Ja, ja!!

Podsumowujac: Czemu nie wykonac takiej plytki jak TE-1/TE-2 lub takiej z samym gniazdem NEM w wielkosciach pasujacych do V60 i V100?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2007, 14:11 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

pepsigo2pl pisze: A moze tak, gdyby sie pojawila sie plytka do V60 lub V100 na pewno wzbudzilaby wieksza sensacje i nie tylko w Naszym gronie forumowiczow. Moze np cos takiego jak na ponizszych fotkach??

Plytke zamiast gniazda dekodera mozna by bylo JUZ wyposazyc w dekoder. Jestem pewien, ze znalazloby sie chetnych nie tylko w Polsce. Plytka z powyzszych fotek jest dostepna w cenie 6EUR/szt.
Czemu służy ta płytka do V60? Przecież loki z tej serii mają fabryczne gniazdo dekodera zgodne z NEM.
pepsigo2pl
Kontakt:

Hmm... Rozumiem, ze jest to alternatywa dla plytek TE-1 i TE-2

A moze tak, gdyby sie pojawila sie plytka do V60 lub V100 na pewno wzbudzilaby wieksza sensacje i nie tylko w Naszym gronie forumowiczow. Moze np cos takiego jak na ponizszych fotkach??

Obrazek; Obrazek;

Plytke zamiast gniazda dekodera mozna by bylo JUZ wyposazyc w dekoder. Jestem pewien, ze znalazloby sie chetnych nie tylko w Polsce. Plytka z powyzszych fotek jest dostepna w cenie 6EUR/szt.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2007, 18:06 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

MERG nie dopracowal tego szczegółu - a to jest MERG ;)
Nie pękać - rysuje już płytke.
Uniwersalna, TT .... z .... analogiem ;)
I bez szlifowania :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”