MakieTTa modułowa - PiotrZ

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

PiotrZ
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - PiotrZ

Post autor: PiotrZ »

Ja rozumiem, że wysokość sieci trakcyjnej jest już uwzględniona w skrajni opisanej w NEM (rubryka dla linii zelektryfikowanych), czyli nie trzeba zostawiać ekstra zapasu na druty. Nie wiem jak to jest w realu, ale chyba w tunelu sieć jest podczepiona bezpośrednio do sklepienia. A może mi się skojarzyło z tramwajami?
Tak czy owak ja potrzebuję wysokośc dla linii niezelektryfikowanych, czyli o wiele niżej. Obcięcie od spodu - jak radzi Mariusz - jest jakimś rozwiązaniem i chyba tak będę musiał zrobić, ale nadal pozostanie nienaturalna szerokość "B". Poza tym ładny kształt Ω zmieni się w odwrócone U :/

Pozdro
PiotrZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Skoro h jest za duże, to je zmniejsz obcinając od dołu. Ja tak robiłem z portalami od H0 adaptując je do naszej TT.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

PiotrZ pisze:H” w modelu = 68mm, wg NEM = 54mm (max dla linii zelektryf. 63mm).
Czy uwzględniasz wysokość samej sieci trakcyjnej ? Te druty też muszą się zmieścić w „H” nad elektrowozem. Ja przyjąłem H = 75 mm !!
PiotrZ
Kontakt:

Mam problem z portalem tunelu. Chodzi mi o jego wymiary. Chcę na module zastosować gotowe portale dostępne w handlu. Kupiłem więc portal Fallera i - pomimo oznaczenia „TT” - był on bardzo przeskalowany. Zwróciłem do sklepu. Dziś kupiłem (w innym sklepie) portal Nocha i nadal wygląda na zbyt duży.
Mierzyłem główne wymiary, a więc wysokość od „podłogi” do sklepienia, największą szerokość oraz szerokość przy „podłodze”, i porównałem z normą NEM 105.
A” w modelu = 36mm, wg NEM = 36mm czyli OK
B” w modelu = 54mm, wg NEM = 43mm (max w łuku 51mm)
H” w modelu = 68mm, wg NEM = 54mm (max dla linii zelektryf. 63mm).
Norma NEM podaje wysokość od główki szyny, a więc wymiar H należy zmniejszyć o ok. 7,2mm.
Obrazek
Tak czy owak wymiary są o wiele za duże. Ja rozumiem, że to nie może być tak ciasne jak londyńskie metro, ale taka smocza jama w porównaniu z taborem wygląda nieciekawie.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Co zrobić z tym fantem? Kupić portal od N-ki?!

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 21:51 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

PawelD pisze:Zgodnie z wymiarami modułów Piotra wychodzi, że odległość pomiędzy wychodzącymi torami wynosi 1800 mm, więc na dobrą sprawę cały zestaw jest na łuku teoretycznym r=900 i kącie 180 stopni ;)
I to jest w zasadzie odpowiedź na pytanie Tadeusza. Muszę jednak wyjaśnić, że w siatce modularnej mieści się albo sam moduł stacyjny, albo zespół połączonych 3 modułów. Natomiast samodzielnie "Tunel" i "Zagórze" nie mieszczą się w siatce, bo są łukami 45°, w dodatku niesymetrycznymi, i sTTandard takich rozwiązań nie dopuszcza :( . Te pojedyńcze moduły można jednak "bezkarnie" używać przy budowie szlaku o dowolnym przebiegu.
I jeszcze jedno. Tory na nowych modułach nie są na całej długości łukiem. To krótkie proste i łuk R600, więc uśredniony promień wynosi ok. 800mm.
A masz może w planach przedłużenie - chociażby kawałek samej stacji?
Niestety nie ma takiej możliwości. Tory na stacji nie biegną równolegle do krawędzi skrzynki, a z kolei skośne piłowanie skrzynki uniemożliwia jej konstrukcja (wręgi). Chyba dążąc do oryginalności, komplikuję swoje konstrukcje jak to tylko mozliwe :>
A skoro nie można wydłużyć Porąbki, zacząłem myśleć o nowej stacji w mieście...
jak już zrobisz 180° to będziesz miał już połowę kółeczka - pozostanie druga połóweczka!
Odgadłeś moje plany !! :lol:

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 08:28 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
PawelD
Kontakt:

Post autor: PawelD »

Zgodnie z wymiarami modułów Piotra wychodzi, że odległość pomiędzy wychodzącymi torami wynosi 1800 mm, więc na dobrą sprawę cały zestaw jest na łuku teoretycznym r=900 i kącie 180 stopni ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:Zestaw połączonych 3 modułów mieści się w siatce modularnej 300mm dając w efekcie łuk 180° o średnim promieniu R900.
Obrazek
Byc może jest to juz musztarda po obiedzie, ale zapytam:
Dlaczego te dwa moduły wjazdowe mają promień 600mm?
Skoro Porąbka leży na teoretycznym łuku 900mm (co wynika z poniższego planu):
Obrazek
...to aby uzyskać pełen łuk 900mm / 180stopni, pozostałe moduły też powinny mieć promień 900mm.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

A masz może w planach przedłużenie - chociażby kawałek samej stacji?

Jak pamiętam z Radomia - to troszeczkę przyciasno miały składy na tej stacyjce ze zmieszczeniem się - tu aż się prosi o kawałek, który wydłużyłby perony :roll:

A poza tym - jak już zrobisz 180° to będziesz miał już połowę kółeczka :lol: - pozostanie druga połóweczka! :D

pozdrawiam
Paweł
PiotrZ
Kontakt:

Jeden moduł szlaku nie czyni” – jak mawia stare przysłowie :D , więc rozpocząłem budowę kolejnych skrzynek. Moduły będą 1-torowymi łukami o kącie skrętu 45° i promieniu ok. 600mm.
Moduł „Porąbka tunel” ma profile MG-1 i MW-1, a głównym elementem krajobrazu ma być góra z tunelem.
Moduł „Porąbka zagórze” ma profile MG-1 i MP-1 i planuję postawić na nim ze dwa domki przeznaczonych na wynajem pokoi dla turystów ;) .
Moduły będą stanowić wjazd i wyjazd z modułu stacyjnego „Porąbka Zdrój” (oczywiście z racji sTTandardowych czół mogą być podłączone gdziekolwiek w dowolnej konfiguracji). Zestaw połączonych 3 modułów mieści się w siatce modularnej 300mm dając w efekcie łuk 180° o średnim promieniu R900.
Obrazek

Aktualny stan budowy widać na poniższych zdjęciach.
TUNEL i ZAGÓRZE
Obrazek Obrazek

Następny etap to podsypka i ułożenie toru. Termin nieznany :?
Pozdrawiam
PiotrZ
PiotrZ
Kontakt:

Po prawie półrocznej bezczynności w Porąbce wznowiono prace. Zmotywowała mnie zbliżająca się wystawa podczas „Salonu Modelarstwa HOBBY” w Poznaniu.
Roboty dotyczyły głównie zieleni i otoczenia stacji. „Dokrzaczyłem” zachodnią stronę modułu oraz posadziłem 2 drzewa przy drodze prowadzącej do uzdrowiska
Obrazek Obrazek
Poprawiłem BHP podróżnych poprzez zainstalowanie przy peronie ogrodzenia od strony przystanku PKS. Dla wygody postawiłem też 2 ławki
Obrazek
Wzgórza obrosły choinkami Heki. Nie są one zbyt piękne, ale z daleka akceptowalne.
Obrazek
„Zachwaściłem” rowy po wschodniej stronie modułu, bo ich sterylna czystość była głównym powodem krytyki w Radomiu
Obrazek Obrazek
Na koniec założyłem oświetlenie w budynkach.
Obrazek
Na tym roboty zakończono.
Pozdrawiam
PiotrZ
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Ja też chciałbym podziękować PiotrowiZ za wspólną zabawę. :D
Bardzo spodobała mi się jego mała stacyjka, przez którą pomykały różne składy. Mimo, że jest krótka, dobraliśmy tak składy aby można było krzyżować pociągi, co było interesujące dla odwiedzających.
PiotrZ
Kontakt:

Oto jak prezentowała się stacja Porąbka Zdrój na III zlocie modularzy w Radomiu.
Podłączenie mechaniczne i elektryczne do sąsiednich modułów nie nastręczyło żadnych problemów poza drobną regulacją złącza torów w pionie i poziomie. Mój moduł został zamontowany mniej więcej w połowie środkowej gałęzi układu torowego.
Obrazek
Krzyżowanie pociagów na stacji było możliwe tylko wtedy, gdy jeden ze składów był odpowiednio krótki. Długie składy były przepuszczane po torze zewnętrznym, a przejazd zazwyczaj odbywał się bez zakłóceń. Widok BR119 z długim składem "brombergów" robił wrażenie na mieszkańcach Porąbki.
Na module ujawniły się 2 słabe punkty. Pierwszym są ciasne rozjazdy, co nie było dla nikogo zaskoczeniem, ale o,dziwo!, niektóre lokomotywy 6-osiowe potrafiły pokonać rozjazd bezproblemowo, podczas gdy inne zawsze wypadały z szyn. Tak było np. z Ludmiłami. Wersja czeska przejeżdżała płynnie; wersja niemiecka zawsze wypadała. Przy okazji dziękuję Jarkottowi za prowadzenie u mnie eksperymentów jezdnych, a także za częste pełnienie obowiązków dyżurnego ruchu.
Drugim słabym punktem modułu okazały za wysokie podkłady leżące w przejeździe drogowym. Niektóre lokomotywy mają tak nisko położone skrzynie przekładniowe, że wózki wieszały się na przejeździe. Muszę to poprawić (przejazd, nie skrzynie).

A teraz kilka fotek z imprezy. Gdy moduł był jeszcze w trybie off-line "przyjechał" do Porąbki Desiro. Prezentował się bardzo ładnie w nocnej scenerii.
Obrazek Obrazek

A w sobotę od rana odbywał się już dość intesywny ruch pociągów osobowych i towarowych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Uprzedzając pytania muszę dodać, że cały prezentowany tabor nie jest (niestety) moją własnością i był u mnie tylko na gościnnych występach. Mój skład BR86 + "boczniaki" wykazywał się słabą płynnością jazdy i został szybko odstawiony do szopy. Jedynie czerwony "krokodyl" OBB stanął na wysokości zadania i pociągnął długi skład DB Cargo z Platerowa do Gemolowa.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom zlotu za wspaniałą zabawę
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2007, 07:54 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrZ
Kontakt:

miki pisze:u mnie na rzeczonym profilu północ jest na dole a wtyczka jest żeńska czyli taka z dziurami.
Z tego wynika, że północ mamy po tej samej stronie, a mimo to spotkalismy się dziurami :/ Nie rozważając dylematu, jak powinno być sTTandardowo, jutro kupię złączkę do żeńskich wtyczek DB25 (taką, co to ma piny z obu stron). Kupię też też złączkę z otworami z obu stron, co załatwi ewentualny problem połączenia z modułem Charakterka. Myślę, że w sklepie z elektroniką dostanę takie gadżety ??

Pozdros
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2007, 20:27 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

ArturSch pisze:Proponuję zabrać ze sobą do Radomia lutówkę, trochę przewodów, izolację, cynę i kalafonię. Tak na wszelki przypadek !!
:mrgreen:
Spoczko - z uwagi na swoje moduły (w stanie rozsypki) zabieram "mały warsztacik" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2007, 20:27 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Proponuję zabrać ze sobą do Radomia lutówkę, trochę przewodów, izolację, cynę i kalafonię. Tak na wszelki przypadek !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2007, 17:32 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”