Taki klimacik

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Taki klimacik

Post autor: ArJu »

Mariusz pisze:Na kolejach alpejskich w Szwajcarii, Austrii jest dużo elektrowozów z zębatkami. Szczególnie na wąskim torze !!
No właśnie. Przykładem może być Glacier Express. Kiedyś było o nim na Discovery w cyklu Najlepsze maszyny. Podane tam zostało, że najbardziej stromy odcinek ma nachylenie 1:18. Zaglądając dzisiaj na stronkę www znalazłem fajny filmik. Zębate listwy widać momentami, ale ogólnie - moim zdaniem - klimaty są czadowe. Muszę sobie zafundować taką wycieczkę.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Na kolejach alpejskich w Szwajcarii, Austrii jest dużo elektrowozów z zębatkami. Szczególnie na wąskim torze !!
bambuko
Kontakt:

Post autor: bambuko »

T_Domagalski pisze:Trudno ocenić. Napęd adhezyjny stosuje się do wzniesień rzędu 6%. Tam wygląda na więcej, choć z drugiej strony perspektywa może mylić.
W każdym bądź razie elektrowóz z zębatką to rodzynek o jakim do tej pory nie słyszałem.
http://suedbadenbahn.de/_Hoellentalbahn ... rtext.html
jezeli mnie moj polamany :mrgreen: niemiecki nie myli, to uzywali zebatki do 1933, przestaly byc potrzebne ja zaczeli uzywac Baureihe 85
http://www.horst-jeschke.de/lok85.htm
limit przyczepnosci wedlug moich ksiazek jest okolo 1:11 (dla porownania glowna linia max bylby okolo 1:70)
Chris
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze::shock: O rany rzeczywiście. Czyli zębiska ma toto pod spodem...
Trudno ocenić. Napęd adhezyjny stosuje się do wzniesień rzędu 6%. Tam wygląda na więcej, choć z drugiej strony perspektywa może mylić.
W każdym bądź razie elektrowóz z zębatką to rodzynek o jakim do tej pory nie słyszałem.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

:shock: O rany rzeczywiście. Czyli zębiska ma toto pod spodem...
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Jacula pisze:Chwila poszukiwań i oto efekt - niespodzianka:
Spójrzcie na wzajemne przesunięcie pionowe pomiędzy kolejnymi łukami sklepień przęseł oraz na linię cegieł w murze. Tam muszą być nie tyle promile ale procenty wzniesienia.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Jak już założyłem taki wątek, to pociągnę dalej: szedłem dziś ulicą w Krakowie, gość na ulicy sprzedawał stare książki i karty pocztowe. Chwila poszukiwań i oto efekt - niespodzianka:

Obrazek

Rok 1940, sądząc po datowniku na odwrocie.

Pozdrawiam klimatycznie - Jacek
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

No to jestem do tyłu z wiedzą. :oops: A co takiego, jeśli można wiedzieć ( oprócz oczywiście obrotnicy i dodatkowych torów ), coś z taboru? Mówiąc, że nic do TT nie robią miałem oczywiście tabor na myśli. Przepraszam za nieścisłość!!
Ostatnio zmieniony 26 lut 2007, 23:14 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Zbyszek Zajner pisze:Tylko dlaczego nie robią nic do TT.
Jak nie robią, jak robią... :) :)
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Nie mów, że kupisz! Znając Fleischmana, to jakość "pierwsza liga". Wychodzę z założenia, że czasami warto dać więcej i masz pełną satysfakcję. Widziałem wiele modeli Fleiszka i są super. Tylko dlaczego nie robią nic do TT.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Własnie widzialem najnowszy model firmy Fleischmann tej własnie lokomotywy w skali H0. Cena gdzieś około 2000zl, loko standardowo posiada 9 funkcji dźwiękowych i generator dymu.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Masz rację Karolu. Mnie też wkurza fakt, że system mocowania napędu jest uproszczony. Ale cóż, ten model jeszcze przez wiele lat będzie pokutował na naszych makietach. U mnie są trzy (BTTB). Miałem je przenumerować i już chciałem u Kuswy kupić tabliczki ale zdecydowałem, że przerobię je na polską maszynkę. Ale czasu brak. Chęci są, a to ważne. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Żartowniś pewnie :D ale nie do końca tak faktycznie to jest tylko namiastka br 56 z racji swych uproszczeń, na które 20 lat temu nikt nie zwracał uwagi, jednak dzisiaj jest juz niestety nie do przyjęcia.
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Sie żartowniś znalazł. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt: