Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
Mi się w cholerę jedna urwała podczas montażu. Nie potrzebnie poprawiałem zagięcie i ..... pryk... . Moim zdaniem to jedyny słaby punkt tych rozjazdów. Czy ktoś może ma podobne doświadczenia - pytam pod kątem JAK SOBIE PORADZIĆ z tym problemem? Czy dolutowanie tego "pipka" załatwi sprawę? A może są inne rozwiązania?tuchol pisze:A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Słabym punktem rozjazdów EW2 i EW3 wydaje się być mocowanie iglic do prowadnicy.
To są bardzo cienkie blaszki - czy komus zdarzyło się że się ułamały podczas normalnej eksploatacji.
Nie.kolejarz pisze:.....Czy łatwo da się z nich zrobić EW2, chodzi mi tu o zachowanie kątów i ułożenie prostego toru...
Z fabrycznym rozjazdem to też nie jest takie oczywiste.kolejarz pisze:.....chcąc mieć kąty i prosty odcinek...
tuchol pisze:....mocowanie iglic do prowadnicy.....
Powtórzę to co pisał „przedipiśca” - w nowych rozjazdach NITÓW NIE MA.Małe sprostowanie:DBv pisze:Nity sa w rozjazdach EW1 i IBW1 bedacych stara produkcja Pilz-a
Nowsze konstrukcje tj. np EW2 czy EW3 juz nitów nie maja, w zamian trzeba docinać i nadpiłowywać szyny a na końcu delikatnie zagiąć mocowanie iglic.
1. Jeśli chodzi o miejsce zajmowane przez rozjazd, to EW2 zajmują niewiele więcej, co innego EW3.DBv pisze:1- Miejscetuchol pisze:Trudno znaleźć zalety EW1 w stosunku do EW2 i EW3.
2- W przeciwienstwie do EW3 nie wygladaja komicznie w zestawieniu z DKW
1- Miejscetuchol pisze:Trudno znaleźć zalety EW1 w stosunku do EW2 i EW3.
Jako mechanizm stosuje siłowniki do samochodowego zamka centralnego. W poblliżu prowadnicy zwrotnicy przewiercam otwór i mocuje w nim rurkę mosiężną fi 2 mm.ttizin pisze: I duga sprawa tycząca się tego samego: otóż zastanawia mnie jak sztywny musi być drut łączący napęd podmakietowy z suwakiem i jego mocowanie do obu elementów, żeby napęd mógłbyć ok 5-6 cm pod powierzchnią? bo widząc ten rozjazd to przekładanie z napędem bocznym przypuszczam bez problemu ale z dołu?? nie wiem, nie wyobrażam se tego z odległości wiekszej niz 1-2 cm!! może się mylę więc praktyków proszę o sprostowanie!!
z góry dzieki
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość