Zlot „Modularzy” Kolejowych - Radom 2006-2020

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: III Ogólnopolski Zlot Modularzy Kolejowych - Radom

Post autor: ArturSchŁ »

miki pisze:Czyli potrzeba ok 10 FZów
Mam dwie szt Fz1. Jak będą potrzebne, to dajcie znać, przywiozę.
:P

A DCC ??
Ostatnio zmieniony 08 mar 2007, 18:41 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Pomysł z zasilaczami szlakowymi uważam za trafiony. Trzeba jednak zawczasu przemysleć sposób podpięcia zasilacza do szlaku - specjalna przejściówka ??

Czyli potrzeba ok 10 FZów czy podobnych ( ja mam 1 :mrgreen: na stację). Pełna przepustowość szlaku dwutorowego zostanie osiągnięta dzięki dwóm niezależnym zasilaczom, każdy na tor. Znacznie uprości to obsługe stacji węzłowej, mimo, że będzie tylko ogryzkiem docelowego układu :mrgreen:
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Odgałęźny zapewnia bezpiezeństwo ruchu. Jeśli nie ustawiona będzie droga, i nie podane semafory, to nie ma obaw, nic nie przejedzie ;) Pociąg dla którego nie będzie miejsca na szlaku poczeka po prostu pod semaforem.
Ewentualnego zbiega od strony jednotoru można wykoleić na rozjazdach :D

Jak pisałem wcześniej - ze względów osobistych nie mogę pojawić się w tym terminie w Radomiu, jednakże do czasu dostarczenia modułu do Radomia, powinna już działać pełna automatyka sterowania posterunku. Wraz z modułem dotrze także pełna instrukcja obsługi, ale sądzę, że nie powinno być problemów z automatem...

Jeszcze jedno. W obecnej postaci odgałęźny posiada własny zasilacz do analogu z możliwością niezależnego sterowania wszystkimi wychodzącymi z modułu torami. Dla "cyfrowców" - żeberko można wykorzystać jako tor do programowania - jest odizolowane od reszty układu i ma możliwość dopięcia zasilania bezpośrednio z centralki.

Mam jeszcze jedną uwagę co do układu. Co prawda nieobecni głosu nie mają, no ale. Warto byłoby za stacją Grześka dostawić jakiś, choćby 30cm modulik (może Tadka?), tak by móc zrobić bezpieczny oblot składu (szczególnie przy dłuższym loku), albo pomanewrować z dwoma - trzema wagonami...
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Ja też uważam, że schemat po prawej stronie jest lepszy.
Trzeba się również zastanowić, w jaki sposób maksymalnie wykorzystać szlak dwutorowy pomiędzy Mikim a Grzegorzem, czyli stacjami (miki - odgałęźny drlukasz - whosho) i w jaki sposób puszczać na nim składy.
Jeśli Łukasza nie będzie, a będzie jego moduł, mogę pomóc przy obsłudze.
Ruch dwukierunkowy na pewno uatrakcyjni zabawę.
Układ pozwala na bezkolizyjne prowadzenie ruchu od stacji Andrzeja do stacji Grzegorza (whosho) przez stację Miki'ego - czuły punkt - to rozgałęźny drlukasza - tu trzeba dobrze ze sobą współpracować, aby ruch był bezpieczny i bezkolizyjny.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2007, 09:54 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Nie rozpędzajmy się tak. TT owszem ma rządzić i dlatego jest na dużej sali. Resztę miejsca zostawmy pozostałym, których też trochę będzie i ciasnota zapowiada się straszna.
Jeśli chodzi o tabor - przyjmijmy zasadę, że staramy się jeździć w miarę realnie w czasie przeznaczonym dla zwiedzających, a więc w sobotę od 11 do 18 i w niedzielę od 10 do 15, t.zn. nie mieszamy taboru z różnych epok, nie mieszamy lokomotyw z różnych zarządów o ile nie jeździły razem po wspólnych torach itd. Proponuję podzielić czasowo, np. sobota 11-13 - PKP IV ep, 13-15 DR III, 15-17 DR IV analog, 17-18 DR V cyfra. To oczywiście przykład, który pozostawiam taborowcom do rozważenia /tabor trakcyjny PKP zapewnimy, choć myślę, że każdy przywiezie to, co ma/.
Prowadzenie ruchu: uważam, że linie pomiędzy stacjami powinny być zasilane niezależnie tak, aby spokojnie móc manewrować na stacjach. Póki co potrzebne będą 4 zasilacze na stacje /jeśli moduł PiotraZ również potraktujemy jak stację - 5 zasilaczy/ i 3-4 zasilacze na linie. Rozkładu jazdy chyba nie będziemy opracowywać. Na makiecie jednocześnie może być 8-9 składów nie dłuższych niż 1,5 m, co pozwoli na w miarę płynne prowadzenie ruchu.
Jeśli przyjedzie Tomasz - będzie ruch międzynarodowy - stacją graniczną będzie stacja Andrzeja. Powód - Tomasz jeździ wyłącznie cyfrowo, a my różnie, a u Andrzeja dość szybko daje się przełączyć system zasilania.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

To może duuuże jajo z odnogą do środka ? albo rozciągnąć układ na dwie sale.. skoro tt ma rządzić :D

U mnie tabor jak zwykle: Br80 + 3 x patynowany Bix + oppeln + platforma z drewnem.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 23:17 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Ja przybędę z tym, co będę w danej chwili miał. Bankowo ST 44 Mod Art
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Obrazek Robi się ciasno, bo 2-torowy łuk Ostraka (ZTCW) rozciąga cały układ wzdłuż osi Platerowa. Nie wspominając o innych ewentualnych modułąch 2-torowych.

Dobrym pomysłem jest ustalenie z góry czym jeździmy i w ogóle jakiejś ogólnej koncepcji ruchu
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Jak widać z powyższych postów jezdzić po czym juz mamy ale czym bedziemy jezdzić? Czy robimy jakieś ustalenia czy na zasadzie co kto ma ciekawego to zabiera? Bo na takim fajnym szlaku to juz kilka składów z danej epoki można pomieścić.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

gemol pisze:Zatem poproszę o wymiary.
Przepraszam za nieścisłość - MN2 - MN2 1200x500mm szlakowy prosty , w produkcji MN2 - MG2 szlakowy prosty 1200x500 mm.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Grzegorz TT pisze:No i mój MN2 - MN2, w produkcji MN2 - MG2 (proste).
Zatem poproszę o wymiary.

Jak wspomniałem jest to jeszcze bardzo płynne. Ostateczny kształt urodzi się w momencie, gdy będę miał już wszystkie potwierdzenia przyjazdu. Nie mam jeszcze rysunków od Tomka Rejla i paru innych osób.
Moduły "andrzejc" to stacja, więc jej sensownym umieszczeniem będzie koniec odnogi. Na rysunku jest też zamieszczonych 5 modułów łukowych, które jeszcze fizycznie nie istnieją, ale do zlotu powinny być.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 10:31 przez gemol, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

No i mój MN2 - MN2, w produkcji MN2 - MG2 (proste).
Ostatnio zmieniony 06 mar 2007, 23:56 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Jeszcze mój łuk jest i może coś jeszcze, ale łuk napewno będzie na Radom
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

W sumie to też jestem za "prawą" wersją. Jednak nie widze nigdzie przystanku Wisła Obłaziec... A byłyby dodatkowe metry... Osobiście postaram sie wydłużyć swoją część o dodatkowe 30 cm (z profilami mg1-tt i mp1-tt)
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Z przedstawionych propozycji dla mnie lepsza jest ta z prawej. Wprowadziłbym jedynie modyfikację środkowej odnogi zamieniając proste odcinki "Andrzejc" i "Pamelar". Pozwoli to zwiększyć dystans pomiędzy końcami torów gałęzi środkowej i południowej, a tym samym poprawi bezpieczeństwo poruszania się nas i publiczności (?) między modułami (nikt nie będzie musiał się przeciskać, aby obejrzeć szczegóły ze wszystkich stron). Poza tym wzrośnie wrażenie wielkich odległości :lol: pomiędzy stacjami.

PiotrZ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”