EW58 znów na szlaku SKM!

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: EW58 znów na szlaku SKM!

Post autor: oelka »

maciej_kolej pisze:To raczej wada, skoro taki pojazd ma obsługiwać masowe przewozy, a w Waszym przypadku tak jest, powinni przewidzieć cztery wejścia. Wydaję mi się że trzy to stanowczo za mało :roll:
EW58 projektowano na potrzeby ruchu na terenie WWK a nie SKM w Trojmiescie. Stad troje wejsc do kazdego wagonu. I predkosc maksymalna 120km/h, ktora byla by wykorzystana w przypadku odleglosci miedzyprzystankowych na obszarze WWK. Przyspieszenie rozruchu wynosi 0,9m/s2^. Brak rozruchu impulsowego powoduje, ze jednostki sa drogie w eksploatacji. Jednak w Polsce przez wiele lat nie udalo sie skonstruowac wlasnego dzialajacego ukladu rozruchowego impulsowego.
Na potrzeby SKM, zaprojektowano (trwalo to 12 lat: 1980-1992) i zbudowano w 1992 roku dwie jednostki EW60, ktore mialy cztery wejscia do kazdego wagonu. I mniejsza predkosc maksymalna: 100km/h, przyspieszenie 0,6m/s2^. W zalozeniu mialy one zastapic EW58, jednak nie rozpoczeto seryjnej produkcji.
Zrzadzenie losu jest o tyle pokretne, ze EW60 zostal sprzedany w ubieglym roku przez SKM do Kolei Mazowieckich, ktore wyslaly obie jednostki EW60 w celu odbudowy i modernizacji do ZNTK Minsk Mazowiecki. Zapewne w tym roku wiec bedzie mozna je zobaczyc w zielonym malowaniu KM na terenie WWK.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Nie no, przecież nie może się składać z samych drzwi :D , poza tym w porównaniu z poczciwą EN-ką to i tak postęp.
O ile pamiętam, to EW58 ma dwa człony silnikowe przedzielone doczepnym, co jak mniemam miało mieć znaczący wpływ na przyspieszenie tej jednostki.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

WojTTek pisze:(...) 3 wejścia, itd.
To raczej wada, skoro taki pojazd ma obsługiwać masowe przewozy, a w Waszym przypadku tak jest, powinni przewidzieć cztery wejścia. Wydaję mi się że trzy to stanowczo za mało :roll:
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

wyprodukowano owszem 28 ale dziś sprawnych jest góra 7 (nie jestem pewien) czyli ¼ całości. Nie musze wspominać że pojawiają sie w 3 mieście rzadko i są takim pewnym rarytasem podobnie ja ED73 w Poznaniu. EZT EW58 bardziej nadają się do eksploatacji w naszych warunkach (wnętrze "autobusowe", z poręczami i brakiem przedziałów) 3 wejścia, itd.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 16:04 przez WojTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Z tego co doczytałem wyprodukowano 28 sztuk tych "calówek" - ile pozostało w słuzbie na SKM i co czyni je że są takie wyjątkowe ??
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Tu stacja Gdańsk Główny, tu stacja Gdańsk Główny...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A tu niecodzienny u nas gość:
Obrazek Obrazek
Jednostki na zdjęciach to EW58-005 + EW58-006 oraz EW58-011 + EW58-028.
Polowanie zakończone.
PS> EP09 to z Opolaninem jechała :) szykuje sie kolejne polowanie.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2007, 16:02 przez WojTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Co za prehistoria :lol:
swoją drogą miło popatrzeć na takie fotki, fatki z lat świetności (napraw) tych jednostek.
W tym tygodniu chce przeprowadzić obserwacje co do składów. Pojawi się też pewnie więcej nr. pociągów na których kursują.
PS> Hej miłośnicy kolei z 3miasta co tak cicho ? Jeździć i focić ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

KrzyszTTof pisze:A tak wyglądała jednostka EW58-017 krótko po naprawie...
Porównując oba malowania pomarańczowo-żółte i berlińskie: żółto-czerwone - o wiele fajniej wygląda obecne malowanie, na modłę berlińską (żółto-bordowe) - czyli zdjęcie WojTTka.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

WojTTek pisze:Nastały ferie i przy okazji wypadu po zajezdniach Gdyńskich dorwałem przejechałem się EW58. Brak tam szarpnięcia z EN57, są poręcze bardziej jak w autobusie :mrgreen: :lol:
W tym tygodniu chcę zrobić sobie wypad do Gdańska Głównego gdzie te jednostki trochę dłużej stoją przy peronie ;)
[url=http://images20.fotosik.pl/32/52f0e1a0664427f6m.jpg]Obrazek[/URL]
PS. W EW58 są fajne dźwignie nastawnika ;)
A tak wyglądała jednostka EW58-017 krótko po naprawie... foto robiłem na torach postojowych w Wejherowie 12 lat temu (na focie jest bład... powinno być "sierpień 1995"

Obrazek
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Nastały ferie i przy okazji wypadu po zajezdniach Gdyńskich dorwałem przejechałem się EW58. Brak tam szarpnięcia z EN57, są poręcze bardziej jak w autobusie :mrgreen: :lol:
W tym tygodniu chcę zrobić sobie wypad do Gdańska Głównego gdzie te jednostki trochę dłużej stoją przy peronie ;)
Obrazek
PS. W EW58 są fajne dźwignie nastawnika ;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2007, 18:06 przez WojTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

EW58 znów na szlaku SKM!

W tym wątku będziemy dyskutować nt. kursowania EW58 na SKM, przedstawiali fotki z wypraw itp. Dlaczego taki temat ?? a dlatego że EW58 jest tylko kilka i z tych kilku, tylko kilka ( :P ) jest sprawnych i sporadycznie się pojawia na linii SKM. Dla ciekawych kiedy te jednostki kursują przedstawiam nr. pociągów z tymi jednostkami:
:arrow: 435
:arrow: 438
:arrow: 449
:arrow: 464
:arrow: 512
Zachęcam do dyskusji !!
Wkrótce wybiorę się na stację bądź jakiś przystanek SKM z aparatem w dłoni ;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2007, 18:15 przez WojTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”