Tak. Jestes juz kolejnym 4-5 przypadkiem.wactt pisze:Witam !
Dzisiaj chciałbym się podzielić z wami takim oto problemem. Po wielu miesiącach ponownie zajrzałem do M62 produkcji Peresveta. Jakież było moje zdziwienie kiedy dostrzegłem, że obudowa jest całkiem popękana tak jakby coś ją od środka rozsadziło głównie na końcach obudowy w rejonie obu przedziałów maszynisty. Obudowa "siedziała" niezwykle ciasno. Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem w swojej karierze modelarskiej?
Roznica miedzy TEP-10 a M62 polega na tym, ze pudla lokomotyw typowo rosyjskich sa odlewane samodzielnie przez Peresvet. Natomiast pudla do M62 sa kupowane przez rosyjskiego producenta u Tilliga. Byc moze, ze Peresvet kupuje tansze, bo odrzucone przez Tilliga pudla z wadami produkcyjnymi. Podejrzenie to zwiazane jest z tym, ze w dotychczas opisanych przypadkach pudla pekaly na szwach - czyli w miejscach laczenia elementow formy uzywanej do odlewow.Pęknięcia są w zasadzie cztery po dwa z każdego końca lokomotywy. Zaznaczę od razu, że model został kupiony jako uszkodzony po niefortunnym transporcie z Rosji . Natomiast uszkodzenia, którym uległ znajdowały się w innych miejscach niż te które widać na zdjęciach. Klej co prawda puścił również w miejscu głównego klejenia, ale pozostałe zniszczenia powstały samoistnie. Model od pół roku leżał w szafie nie wyjmowany w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła podobnie jak reszta kolekcji. Przy okazji nadmieniam, że posiadam również inny model firmy Peresvet tzn. TEP-10, w którym zamocowanie budy do podobnego podwozia jest inaczej wykonstruowane ze względu na brak buforów w rosyjskich lokomotywach ( występuje tylko tradycyjny sprzęg modelowy jako sprzęg centralny). Tam zastosowano poziomą blaszkę która montowana od spodu na owalnym otworze jest z obu stron wsuwana do szczeliny w czole lokomotywy. Takie rozwiązanie zapewnia pewien luz miedzy obudową a podwoziem i wtedy, moim zdaniem nie ma prawa dojść do podobnych naprężeń materiałowych. Proszę o opinie na ten temat.
To jest wieksza ciekawostka, choc zapewne Tilligowi przemycililo sie do produkcji pudlo takie, jakie bierze od Niemcow Peresvet.et22 pisze:Ja tylko dodam, choć już o tym pisałem na forum, że taki sam problem mam w modelu Tilliga BR120 DR
Krzysztof