Makieta - zarząd DR ep IV

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Makieta - zarząd DR ep IV

Post autor: Mariusz »

Co chciałeś od maszynisty? Słucham. Jakieś pytania? Ja jadę jak w cyfrze. Patrzę na semafory, a nie na jakieś tam izolacje. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 21:40 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Co do punktu pierwszego - pewnie tak zrobię. Jakieś zasady powienny obowiązywać, no chyba że wszytko w rękach maszynisty ;)
Co do połaczeń z analogiem? No cóż sttandard raczej nie jest brany pod uwagę. Ale nie mówię nie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 19:31 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

maciej_kolej pisze:Rozumiem też że nie ma konieczniości wydzielania torów odizolowanych. Łącze torowiska "na amen" podłaczam cyfre i jazda? (Wiem że idea DDC właśnii min. do tego śłuży)
Dwie sprawy:
1. Jeśli zamierzasz wprowadzic automatyke zatrzymywania pociągów pod semaforem, to odcinki izolowane i tak Cię nie miną,
2. Jeśli stacja ma być zgodna ze sTTandardem, to musisz przewidzieć, ze sąsiednia stacja (z jednej lub drugiej strony) może być analogowa. W takim wypadku musisz przewidzieć możliwość przełączania toru szlakowego i choć jednego toru stacyjnego (na który bedzie mogła wjechac lokomotywa DC) pomiędzy DC i DCC.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

gbbsoft pisze: W sumie to w którym miejscu masz problem?
Tory podłączasz do centralki.
Do rozjazdów/semaforów kupujesz dekoder urządzeń i go tez podłączasz do centralki.
Koniec.

No chyba, że ci się marzy komputer, albo ABC, albo pulpit. To daj znać.
Może nie problem, a brak wiedzy w tym zakresie. Rozumiem że taki układ stacyjny w sterowaniu DDC podłączam bez torów separujących / izolujących. Rozumiem też że nie ma konieczności wydzielania torów odizolowanych. Łącze torowiska "na amen" podłaczam cyfre i jazda? (Wiem że idea DDC właśnie min. do tego służy)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:21 przez Maciej, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

maciej_kolej pisze:I już myśle nad stacją. Zakup DDC zmienił diametralnie moje podejście do klawiatur i złączek. Stacja ma mieć taki układ:
Obrazek
Jak podłaczyć taki układ pod sterowanie DDC? Postaram się jutro wkleić schemat który zakładał sterowanie analogowe. dziś "Imageschet" nie działa poprawnie :lol:
W sumie to w którym miejscu masz problem?
Tory podłączasz do centralki.
Do rozjazdów/semaforów kupujesz dekoder urządzeń i go tez podłączasz do centralki.
Koniec.

No chyba, że ci się marzy komputer, albo ABC, albo pulpit. To daj znać.
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

No no no budowa modułów idzie panu szybko pogratulować ;) !!
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Dziś jeździły eilzugi z krokodylem (jeździły wielkie słowa :mrgreen: ). Niestety światło zgasło w "dwójce" - ciekawa sprawa ;)
Obrazek
Patrząc na całość widzę że zbliżam się do etapu drugiego - czeka mnie mozolna praca nad zielenią :D
Obrazek
I już myśle nad stacją. Zakup DDC zmienił diametralnie moje podejście do klawiatur i złączek. Stacja ma mieć taki układ:
Obrazek
Jak podłaczyć taki układ pod sterowanie DDC? Postaram się jutro wkleić schemat który zakładał sterowanie analogowe. dziś "Imageschet" nie działa poprawnie :lol:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 20:24 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

A to sie chwali :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Decyzja trudna i długa. Obita o zakupy taboru, i budowę makiety ale stało się. Czekam na zestaw DDC Roco :D Oszalałem że dałem się namówić, ale to chyba dobrze? W końcu DDC zdominuje nasze torowiska i tabor.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 09:41 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Pracująca sobota :) znowu do przodu. Zniknęly koszmarne murki.
Obrazek
Dolina nabrała ostateczngo kształtu, koryto rzeki tylko wyschło :cry:
Cała dolina schnie i pewnie dlatego :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Karol pisze:Nie wiem co ty z tym kombinujesz ale coś mi sie to z deka dziwne wydaję(...) ale po co ty narabiasz z tą matą trawiastą
Temat traw był wyżej omawiany - zapraszam.
Karol pisze: (...) i te murki kartonowe no nie miej ze litość. :shock:
Jak wyżej :P
Mariusz pisze:Gdybym nie wiedział co to jest, to bym Cię podejrzewał o Buszkowo, tylko tych skałek tam nie ma. Kiedy wstęgę przecinamy?
Przyjedziesz w ostatnim tygodniu stycznia - omówimy szczegóły ;) a będzie niejaki "Rotmistrz". ;)
michuchu pisze: Wiadomo, że gdy maciej_kolej będzie chciał łączyć się swoimi modułami z innymi na wystawach, to łuki domowe zostaną tam gdzie ich miejsce - czyli w domu, ale na użytek domowy to bardzo dobry pomysł. Cztery takie łuki domowe i można spokojnie śmigać w koło na modułach w domu, a nie dwa metry w prawo i dwa metry w lewo.
I taka jest moja koncepcja. Mało tego - jak ukończę 3 skrzynki ze szlakiem i trzy skrzynki stacyjne zrobię sobie na bazie dwóch - trzech skrzynek łuk i ten bedzie modelowo wzorowy :mrgreen:
:idea: [glow=green]Specjalne podziękowania dla GrzegorzaTT za sugestie [/glow] :idea:
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:20 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

łuk domowy

Post autor: michuchu »

maciej_kolej pisze:
T_Domagalski pisze:
maciej_kolej pisze:[url=http://img175.imageshack.us/img175/8481/dsc08127ds7.th.jpg]Obrazek[/URL]
widok z góry na MW-P04 (łuk "domowy")
Ekhmmm... CO TO ?? :shock: :/
Dlatego to łuk domowy ;)
Wiadomo, że gdy maciej_kolej będzie chciał łączyć się swoimi modułami z innymi na wystawach, to łuki domowe zostaną tam gdzie ich miejsce - czyli w domu, ale na użytek domowy to bardzo dobry pomysł. Cztery takie łuki domowe i można spokojnie śmigać w koło na modułach w domu, a nie dwa metry w prawo i dwa metry w lewo.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Gdybym nie wiedział co to jest, to bym Cię podejrzewał o Buszkowo, tylko tych skałek tam nie ma. Kiedy wstęgę przecinamy?
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Nie wiem co ty z tym kombinujesz ale coś mi sie to z deka dziwne wydaję, skałki są wiecej niż OK ale po co ty narabiasz z tą matą trawiastą i te murki kartonowe no nie miej ze litość. :shock:
Ostatnio zmieniony 12 sty 2007, 08:28 przez Karol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Kolejny etap, troszkę podstawy zieleni, skałki (realizacja pomysłu GrześkaTT ;)
Obrazek
Jeszcze dużo do wykończenia ale kształt doliny już jest :D
I jeszcze kilka informacji
- murki kartonowe zastąpi ściana z bloczków kamiennych,
- na pierwszym planie widać konstrukcję wiaduktu (przyczółek)- zostanie zakryta ścianą taka samą jak wiadukt z kamienia.
Zdjęcie oczywiście jest zrobione "na gorąco" i nie odzwierciedla idealnie tego fragmentu szlaku, mam jedynie zobrazować postęp prac. ;)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:20 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”