Makieta - zarząd DR ep IV
Moderator: mod-Makieta
- Mariusz
- Kontakt:
Re: Makieta - zarząd DR ep IV
Co chciałeś od maszynisty? Słucham. Jakieś pytania? Ja jadę jak w cyfrze. Patrzę na semafory, a nie na jakieś tam izolacje. 

Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 21:40 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Co do punktu pierwszego - pewnie tak zrobię. Jakieś zasady powienny obowiązywać, no chyba że wszytko w rękach maszynisty
Co do połaczeń z analogiem? No cóż sttandard raczej nie jest brany pod uwagę. Ale nie mówię nie

Co do połaczeń z analogiem? No cóż sttandard raczej nie jest brany pod uwagę. Ale nie mówię nie

Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 19:31 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dwie sprawy:maciej_kolej pisze:Rozumiem też że nie ma konieczniości wydzielania torów odizolowanych. Łącze torowiska "na amen" podłaczam cyfre i jazda? (Wiem że idea DDC właśnii min. do tego śłuży)
1. Jeśli zamierzasz wprowadzic automatyke zatrzymywania pociągów pod semaforem, to odcinki izolowane i tak Cię nie miną,
2. Jeśli stacja ma być zgodna ze sTTandardem, to musisz przewidzieć, ze sąsiednia stacja (z jednej lub drugiej strony) może być analogowa. W takim wypadku musisz przewidzieć możliwość przełączania toru szlakowego i choć jednego toru stacyjnego (na który bedzie mogła wjechac lokomotywa DC) pomiędzy DC i DCC.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Może nie problem, a brak wiedzy w tym zakresie. Rozumiem że taki układ stacyjny w sterowaniu DDC podłączam bez torów separujących / izolujących. Rozumiem też że nie ma konieczności wydzielania torów odizolowanych. Łącze torowiska "na amen" podłaczam cyfre i jazda? (Wiem że idea DDC właśnie min. do tego służy)gbbsoft pisze: W sumie to w którym miejscu masz problem?
Tory podłączasz do centralki.
Do rozjazdów/semaforów kupujesz dekoder urządzeń i go tez podłączasz do centralki.
Koniec.
No chyba, że ci się marzy komputer, albo ABC, albo pulpit. To daj znać.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:21 przez Maciej, łącznie zmieniany 4 razy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
W sumie to w którym miejscu masz problem?maciej_kolej pisze:I już myśle nad stacją. Zakup DDC zmienił diametralnie moje podejście do klawiatur i złączek. Stacja ma mieć taki układ:
Jak podłaczyć taki układ pod sterowanie DDC? Postaram się jutro wkleić schemat który zakładał sterowanie analogowe. dziś "Imageschet" nie działa poprawnie
Tory podłączasz do centralki.
Do rozjazdów/semaforów kupujesz dekoder urządzeń i go tez podłączasz do centralki.
Koniec.
No chyba, że ci się marzy komputer, albo ABC, albo pulpit. To daj znać.
- myszka
- Kontakt:
No no no budowa modułów idzie panu szybko pogratulować

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Dziś jeździły eilzugi z krokodylem (jeździły wielkie słowa
). Niestety światło zgasło w "dwójce" - ciekawa sprawa

Patrząc na całość widzę że zbliżam się do etapu drugiego - czeka mnie mozolna praca nad zielenią

I już myśle nad stacją. Zakup DDC zmienił diametralnie moje podejście do klawiatur i złączek. Stacja ma mieć taki układ:

Jak podłaczyć taki układ pod sterowanie DDC? Postaram się jutro wkleić schemat który zakładał sterowanie analogowe. dziś "Imageschet" nie działa poprawnie

Patrząc na całość widzę że zbliżam się do etapu drugiego - czeka mnie mozolna praca nad zielenią

I już myśle nad stacją. Zakup DDC zmienił diametralnie moje podejście do klawiatur i złączek. Stacja ma mieć taki układ:

Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 20:24 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
A to sie chwali 

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Decyzja trudna i długa. Obita o zakupy taboru, i budowę makiety ale stało się. Czekam na zestaw DDC Roco
Oszalałem że dałem się namówić, ale to chyba dobrze? W końcu DDC zdominuje nasze torowiska i tabor.

Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 09:41 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Temat traw był wyżej omawiany - zapraszam.Karol pisze:Nie wiem co ty z tym kombinujesz ale coś mi sie to z deka dziwne wydaję(...) ale po co ty narabiasz z tą matą trawiastą
Jak wyżejKarol pisze: (...) i te murki kartonowe no nie miej ze litość.

Przyjedziesz w ostatnim tygodniu stycznia - omówimy szczegółyMariusz pisze:Gdybym nie wiedział co to jest, to bym Cię podejrzewał o Buszkowo, tylko tych skałek tam nie ma. Kiedy wstęgę przecinamy?

I taka jest moja koncepcja. Mało tego - jak ukończę 3 skrzynki ze szlakiem i trzy skrzynki stacyjne zrobię sobie na bazie dwóch - trzech skrzynek łuk i ten bedzie modelowo wzorowymichuchu pisze: Wiadomo, że gdy maciej_kolej będzie chciał łączyć się swoimi modułami z innymi na wystawach, to łuki domowe zostaną tam gdzie ich miejsce - czyli w domu, ale na użytek domowy to bardzo dobry pomysł. Cztery takie łuki domowe i można spokojnie śmigać w koło na modułach w domu, a nie dwa metry w prawo i dwa metry w lewo.

Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:20 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
- michuchu
- Kontakt:
łuk domowy
Wiadomo, że gdy maciej_kolej będzie chciał łączyć się swoimi modułami z innymi na wystawach, to łuki domowe zostaną tam gdzie ich miejsce - czyli w domu, ale na użytek domowy to bardzo dobry pomysł. Cztery takie łuki domowe i można spokojnie śmigać w koło na modułach w domu, a nie dwa metry w prawo i dwa metry w lewo.maciej_kolej pisze:Dlatego to łuk domowyT_Domagalski pisze:Ekhmmm... CO TOmaciej_kolej pisze:[url=http://img175.imageshack.us/img175/8481/dsc08127ds7.th.jpg]Obrazek[/URL]
widok z góry na MW-P04 (łuk "domowy")![]()
![]()
![]()
- Mariusz
- Kontakt:
Gdybym nie wiedział co to jest, to bym Cię podejrzewał o Buszkowo, tylko tych skałek tam nie ma. Kiedy wstęgę przecinamy?
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Nie wiem co ty z tym kombinujesz ale coś mi sie to z deka dziwne wydaję, skałki są wiecej niż OK ale po co ty narabiasz z tą matą trawiastą i te murki kartonowe no nie miej ze litość. 

Ostatnio zmieniony 12 sty 2007, 08:28 przez Karol, łącznie zmieniany 2 razy.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Kolejny etap, troszkę podstawy zieleni, skałki (realizacja pomysłu GrześkaTT

Jeszcze dużo do wykończenia ale kształt doliny już jest
I jeszcze kilka informacji
- murki kartonowe zastąpi ściana z bloczków kamiennych,
- na pierwszym planie widać konstrukcję wiaduktu (przyczółek)- zostanie zakryta ścianą taka samą jak wiadukt z kamienia.
Zdjęcie oczywiście jest zrobione "na gorąco" i nie odzwierciedla idealnie tego fragmentu szlaku, mam jedynie zobrazować postęp prac.

Jeszcze dużo do wykończenia ale kształt doliny już jest

I jeszcze kilka informacji
- murki kartonowe zastąpi ściana z bloczków kamiennych,
- na pierwszym planie widać konstrukcję wiaduktu (przyczółek)- zostanie zakryta ścianą taka samą jak wiadukt z kamienia.
Zdjęcie oczywiście jest zrobione "na gorąco" i nie odzwierciedla idealnie tego fragmentu szlaku, mam jedynie zobrazować postęp prac.

Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 11:20 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.