Niestety, ja nie buduję modułu, to jest torcik. Zapomnieć, to ja zapomniałem o R=267Charakterek pisze:2. Łuki. R=310 zapomnij. 353 i 396 niech staną się dobrze rozumianą podstawą.

Moderator: mod-Makieta
Niestety, ja nie buduję modułu, to jest torcik. Zapomnieć, to ja zapomniałem o R=267Charakterek pisze:2. Łuki. R=310 zapomnij. 353 i 396 niech staną się dobrze rozumianą podstawą.
Nie popełniłem błędu - ja tylko rozważyłem obie możliwości.......WojciechB pisze:"Popelnileś błąd" zmieniajac tor wg.strzalki 5. Dlaczego nie pojechaleś prosto.michuchu pisze:- wyjazd na szlak prawym torem, czyli jazda zgodnie z czerwoną strzałką (5), potem strzałka (6) i dojeżdżamy już do miejsca startowego (1) - w tym momencie nie objeżdża się pozostałych torów.
...... i zaznaczyłem, że jak pojedziemy tam prosto (czyli zgodnie ze strzałką (7) z mojego rysunku) to objedziemy całość. I tu się z tobą zgadzam, że w tym przypadku jest jedna pętla. Ale powtórzę się znowu, że jadąc tą pętlą cały czas w jedym kierunku nie uzyskamy dwukierunkowości szlaku z lewej strony. Pociąg objedzie pętlę, ale jadąc po obu torach tego szlaku po lewej pojedzie w tym samym kierunku, chociaż linia sugeruje dwukierunkowość tego szlaku. Mam na myśli to, że jeśli puścisz dwie jadące za sobą lokomotywy (jedna szybsza od drugiej), po tym samym torze, to one się nigdy nie miną w przeciwnych kierunkach na tym szlaku, a co najwyżej jedna wyprzedzi tam drugą.WojciechB pisze:Teraz wzdłuż czerwonych strzałek odetnij tory. Tak powstanie jedna duża pętla, to był pierwotny projekt.
"Popelnileś błąd" zmieniajac tor wg.strzalki 5. Dlaczego nie pojechaleś prosto. Zobacz ten rysunek:michuchu pisze:- wyjazd na szlak prawym torem, czyli jazda zgodnie z czerwoną strzałką (5), potem strzałka (6) i dojeżdżamy już do miejsca startowego (1) - w tym momencie nie objeżdża się pozostałych torów.
Zdecydowanie dwie. Ja mam nawet 4! Czym więcej niezależnych petli, tym łatwiej wszystko puścić samodzielnie, aby sobie jeżdziło - a ty spokojnie się napawasz widokiem. A jak ci się znudzi, to zaczynasz manewrować (w czym 4 pętle nie przeszkadzają).michuchu pisze:Wniosek jest taki, że ciągle są dwie niezależne pętle. Ja nie upieram się przy tej jednej dużej pętli - to ma się przede wszystkim tobie podobać.
Komentarze niżej.WojciechB pisze:Chciało by się powiedzieć, a teraz?
I słusznie. Mój projekt zanim obrał ostateczny kształt to ewaluował dość długo.WojciechB pisze:Zawracam Wam głowę ponieważ myślę powoli o swojej makiecie, dlatego podaję różne projekty pod rozwagę.
Cieszę się, że mogłem pomóc, ale wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś moje intencje co do tych pętli.WojciechB pisze:Co kilka głów, to nie jedna, a jak widać poniżej uwagi "michuchu" się przydały.
Nie do końca się z tobą zgodzę. Zwróć uwagę na poniższy rysunek oraz komentarz poniżej.WojciechB pisze:... skład objeżdzałby za jednym razem 2 pętle, ...
Poza tym podoba mi się, że przeplanowałeś obrotnicę i lokomotywownię - moim zdaniem teraz wygląda to o wiele lepiej.gbbsoft pisze: - dwie zwrotnice na samej górze planu są niepotrzebne
Dlatego nasze hobby jest piekne, na makiecie zawsze jest coś do zrobienia.WojciechB pisze: parę osób na tym forum twierdziło, że jak już skończyło prace nad swoją makietą to im czegoś brakuje...
Że tak powiem, nie bardzo mi się spieszy, zwłaszcza startując od zeramaciej_kolej pisze:Widzę ambitny projekt, ładnie, a co z realizacją? Masz jakiś sugerowny czas zakończenia prac? No i zasilanie DDC czy analog?
O to, że pagórek "wchodzi" do szopy to się nie czepiam, bo znam niedoskonłości programu WinTrack. Mi chodzi dokładnie o te wiadukty, które przechodzą nad dwoma torami prowadzącymi do obrotnicy. Chodzi mi dokładnie o ten fragment.WojciechB pisze:Stąd ta wszechobecna zieloność trawy i pochylony teren wchodzący do szopy.
ad. 2. Są nienaturalne - wyjaśnilem powyżej.
No widzisz, czyli sam jednak przyznajesz, że jest druga pętlaWojciechB pisze:ad. 4. Właściwie jest to jedna duża pętla odchodzacą spod dworca, wychodzi do góry wokół kamieniołomu, tunelem po prostej, wokół szopy na nasypie, tunel, przejazd w kierunku prawej strony i pętla zjazd na poziom zerowy, w sumie jakieś 11-12 metrów.
Druga pętla jest bardzo krótka i sluży tylkow zasadzie na prostym polączeniu 2 końców.
Oto kilka moich uwag:WojciechB pisze:Co sądzicie o tym projekcie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości