WojciechB pisze:Chciało by się powiedzieć, a teraz?
Komentarze niżej.
WojciechB pisze:Zawracam Wam głowę ponieważ myślę powoli o swojej makiecie, dlatego podaję różne projekty pod rozwagę.
I słusznie. Mój projekt zanim obrał ostateczny kształt to ewaluował dość długo.
WojciechB pisze:Co kilka głów, to nie jedna, a jak widać poniżej uwagi "michuchu" się przydały.
Cieszę się, że mogłem pomóc, ale wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś moje intencje co do tych pętli.
WojciechB pisze:... skład objeżdzałby za jednym razem 2 pętle, ...
Nie do końca się z tobą zgodzę. Zwróć uwagę na poniższy rysunek oraz komentarz poniżej.

Ruszamy prawym torem z miejsca oznaczonego błękitną strzałką (1). Ruszamy zgodnie z kierunkiem wskazaznym przez czerwone strzałki (2) i (3). Wjazd na tor stacyjny (4). Do tego miejsca wszystko ładnie i pięknie.
Ale teraz mamy dwie możliwości:
- wyjazd na szlak prawym torem, czyli jazda zgodnie z czerwoną strzałką (5), potem strzałka (6) i dojeżdżamy już do miejsca startowego (1) - w tym momencie nie objeżdża się pozostałych torów.
- wyjazd na szlak lewym torem, czyli tak jak pokazuje strzałka (7), potem do (8), a następnie do (9) i wjazd na stację poprzez zaznaczony owalem rozjazd. W tym przypadku - owszem - pociąg objedzie wszystkie tory szlakowe makiety, ale zauważ, że dojeżdżamy do strzałki startowej (1) w tym samym kierunku, a linia ta sugeruje dwukierunkowość szlaku.
Wniosek jest taki, że ciągle są dwie niezależne pętle. Ja nie upieram się przy tej jednej dużej pętli - to ma się przede wszystkim tobie podobać.
Mam jeszcze dwie inne uwagi:
- rozjazd oznaczony owalem przesunąłbym w lewo, dzięki temu uzyskasz dłuższy tor stacyjny na dole.
- dodałbym drugi tor dojazdowy do obrotnicy (10)
Oraz zgadzam się z tym co napisał gbbsoft:
gbbsoft pisze:
- dwie zwrotnice na samej górze planu są niepotrzebne
Poza tym podoba mi się, że przeplanowałeś obrotnicę i lokomotywownię - moim zdaniem teraz wygląda to o wiele lepiej.