Makieta-Początek 2

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: Makieta-Początek 2

Post autor: Ranger »

Być może i masz rację, ale brzoza, która jest pokazana w jednakże bardzo pomocnym artykule wygląda jak kuzyn Too z Adamsów. Nie może byc aż tak gęsta, bo wygląda jak w płaszczu.
Obrazek
Być może to efekt czrno-białego zdjęcia ;)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2007, 17:11 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ranger pisze:Drzewka przestały być brzozami...
Nadal są za "łyse", świeci się pień i mocno widać skręty drutu. Zastosuj szpachlę (nawet własnej roboty - wikol+cekol), pigment zmieszany z np."Uni-Grunt" :P .
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Drzewka przestały być brzozami, bo jedyne co w nich było z brzóz to kolor pnia i gałęzi.
Teraz będą starymi i pokrzywionymi lipami zza mojego okna :lol:
Obrazek Obrazek
PS. Produkcji brzóz podejmę sie jutro, Grzegorz dzięki za pomoc!
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Z tej brzozy wyszła całkiem fajna jabłoń ;)
Pracuj dalej...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Ta już chyba lepsza ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Ranger pisze:Masz rację. Moja starsza jest zootechnikiem i jak ją zobaczyła to od razu to samo mi powiedziała.
Prawie moja kolezanka po fachu :) Prawie, bo ja konczylem wydzial rolniczy. A w indeksie mam tez zaliczenie z przedmiotu prowadzonego przez specjaliste od ksztaltowania krajobrazu.
Na początku troche się zbulwersowałem ale jak to się mówi "człowiek uczy sie na własnych błędach". Właśnie jestem na etapie "zaliściania" kolejnej. Tym razem korona podwójna a ogólny kształt to często spotykany Y.
Dlatego tez tak jak napisalem, warto sie teraz rozejrzec. Dokad nie ma lisci, a drzewa nie sa obsypane sniegiem maskujacym troche pokroj korony.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

oelka pisze:Ten twoj model brzozy, przynajmniej patrzac na zdjecia ma zle uformowana korone
Masz rację. Moja starsza jest zootechnikiem i jak ją zobaczyła to od razu to samo mi powiedziała. Na początku troche się zbulwersowałem ale jak to się mówi "człowiek uczy sie na własnych błędach". Właśnie jestem na etapie "zaliściania" kolejnej. Tym razem korona podwójna a ogólny kształt to często spotykany Y.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Ranger pisze:To które pokazałes wyżej jest juz duże a mała brzoza płożąca jaka przedstawiłem wygląda mniej więcej tak:
[url=http://img235.imageshack.us/img235/5565/brzozaxa1.jpg]Obrazek[/URL]
Oczywiście w produkcji jest teraz już brzoza normalna, podłużna jak to napisałeś.
Ten twoj model brzozy, przynajmniej patrzac na zdjecia ma zle uformowana korone. W kazdej brzozie nie zaleznie od wysokosci i wieku nie zdarza sie tak, by korona rozwidlala sie okolkowo w jednym miejscu. Moim zdaniem ten model drzewa ma za malo galezi, szczegolnie mlodych. Ma tez stosunkowo gruby pien, jak na swoja wysokosc.
Teraz jest dobra pora, poniewaz drzewa sa bez lisci niezasypane sniegiem, wiec mozna spokojnie znalezc zarowno mlode i jak i starsze drzewa obejrzec obfotgrafowac i porwnac pozna wiosna i latem, kiedy beda juz liscie. Bedzie to bardzo dobry material na stworzenie realistycznych modeli drzew i krzewow.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

postępy

No to moduł już wpiety w tzw. linię testową. Wszystko bardzo ładnie jeździ a jak skład wjeżdża na moduł to taki szum jakby prawdziwy pociąg jechał, postaram sie wrzucić mały filmik :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

To które pokazałes wyżej jest juz duże a mała brzoza płożąca jaka przedstawiłem wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Oczywiście w produkcji jest teraz już brzoza normalna, podłużna jak to napisałeś.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2007, 18:34 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Ranger pisze:Brzoza, jeszcze mała, 7,2 metra (6cm)
Hmm. Brzoza ma na ogol inny - podluzny, a nie kulisty pokroj korony. To drzwewo najblizsze jest moim zdaniem wierzbie bialej, ktorej korona dodatkowo zostala jeszcze podcieta, jak to jeszcze mozna czasami zobaczyc miejscami przy drogach.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Brzoza, jeszcze mała, 7,2 metra (6cm)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Można, tylko będą tu też moje inne poczynania modelarskie więc narazie niech zostanie ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Całkiem sympatycznie! Moduł już figuruje w spisie. :)

(możeby tak przenieś wątek do "makiet modułowych" ?)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Nie chcę się chwalić ale wychodowałem sobie w ogrodzie wielkie drzewa owocowe, prawie dwa razy większe ode mnie. Większość z was pewnie nie wie, że jestem dość postawnym człowiekiem, 196cm :P

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 01:00 ]
Zapomniałem dodać coś odnośnie drzewka a mianowicie to, że jest to moje pierwsze drzewko wykonane samodzielnie i nie jest chyba tak żle ;)

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 01:07 ]
Już rośnie :>
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”