Co ciągnęło te wagony?

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
J.R.
Kontakt:

Re: Co ciągnęło te wagony?

Post autor: J.R. »

Dodatkowo należy zaznaczyć, że oprócz SP30 do niskonapięciowego ogrzewania tych wagonów przebudowano kilkanaście SM42 - zmiana na oznaczenie SU42 bez zmian w numeracji (dla tego obecne SU42 "polsaty" mają numery powyżej 500). Ostatnie wagony kasowano dopiero w 1989 roku - dla tego łatwo je spotkać w skansenach.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Mariusz pisze:Połowa lat 80-tych. Jeżdżąc "Soliną" w Bieszczady przez ZSRR widywałem kursujące wahadłowo pomiędzy Przemyślem i Malchowicami SP30 z obu końców a w środku wagony Bi ?? Pamięc bywa zawodna i nie pamiętam już czy to były wagony z pomostami czy bez. Ale taki widok zapamiętałem. SP30+kilka wagonów+SP30
DBv pisze:Oj, coś kiedyś w SK o tym było. Nawet takie zdjęcie pamiętam. Głowy nie dam ale to chyba był artykuł o przystosowywaniu lokomotyw do zasilania ogrzewania elektrycznego wagonów czy jakoś tak. Coś zdaje sie że o tym "wachadle pisali", ze coś tam testowali to rozwiązanie. Z głowy teraz pisze, bo musiałbym dokładnie numer odszukać.
Bylo w SK. A tekst dotyczyl niskonapieciowego ogrzewania wagonow, ktore - tak sie zlozylo, bylo uzytkowane glownie w wagonach pociagow sluzbowych - czyli wlasnie w Donnerbuchsach, boczniakach i niektorych wagonach nowszej konstrukcji. Wagony te mialy ogrzewanie z pradnicy lokomotywy spalinowej (SP30). W zalozeniu mial to byc srodek zastepczy w sytuacji braku mozliwosci ogrzewania parowego. Jednak uklad ten pozwalal na ogrzanie tylko 2-3 wagonow takich jak donnerrbuchsen, lub najwyzej dwoch z rodzaju 1A-8A.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 22:47 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Oj, coś kiedyś w SK o tym było. Nawet takie zdjęcie pamiętam. Głowy nie dam ale to chyba był artykuł o przystosowywaniu lokomotyw do zasilania ogrzewania elektrycznego wagonów czy jakoś tak. Coś zdaje sie że o tym "wachadle pisali", ze coś tam testowali to rozwiązanie. Z głowy teraz pisze, bo musiałbym dokładnie numer odszukać.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2007, 20:37 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Połowa lat 80-tych. Jeżdżąc "Soliną" w Bieszczady przez ZSRR widywałem kursujące wahadłowo pomiędzy Przemyślem i Malchowicami SP30 z obu końców a w środku wagony Bi ?? Pamięc bywa zawodna i nie pamiętam już czy to były wagony z pomostami czy bez. Ale taki widok zapamiętałem. SP30+kilka wagonów+SP30
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Chwilowo nie mogę zeskanować, ale w opracowaniu "Lokomotywy spalinowe produkcji HCP" jest bardzo ciekawe zdjęcie SP45-162 ze składem wagonów "Donnerbuchsen" w Tarnowskich Górach. Naliczyłem 10 szt. ale może być i więcej, Bipa na sąsiednim torze zasłoniła koniec składu. Wprawdzie to nie elektryk, ale warto chyba o tym wspomnieć...
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

BarTTek pisze:No to koledzy mnie pocieszyli szykują się nowe składy i zakupy przede wszystkim. A jeszcze moje pytanie jak Eilzugwageny te w TT mają się do polskich realiów ??
Tak sobie. Sa jakies bledy w oznaczeniach i numerach wagonow w stosunku do typu wagonow.
A co do lokomotyw elektrycznych to donnerbuchsy mogly glownie spotkac sie z lokomotywami: E100 (po 1959 roku EP01-01), E150 (EP03), E110 (EP02). Jesli chodzi o serie EU04, EU20, EU05, EU06, ET21, oraz pierwsze lokomotywy z serii EU07 to juz znacznie mniejsze. Mialy tez hipotetyczna mozliowosc w latach 1954-55 znaleznia sie w skladzie pociagow prowadzonych miedzy Warszawa a Lodzia przez lokomotywy E499.001, E499.004 i E499.014, ktore odbywaly w Polsce jazdy probne do czasu otawarcia w Czeschoslowacji zelktryfikowanej linii pradem 3kV. Bobiny mozna bylo napotkac rowniez ze skladami dlugich boczniakow (typy BC4Pr05 i podobne) w ruchu lokalnym w WWK.
Z kolei EU06 w poczatkowym okresie swojej pracy prowadzily pociagi lokalne do Wieliczki. Byc moze rowniez z Donnerbuchsenami w skladzie pociagow. Jednak ten typ wagonow glownie pracowal na bocznych i niezlektryfikowanych liniach, lub w skladach pociagow sluzbowych i wowczas mogl sie pojawic na liniach zelektryfikowanych, ale raczej prowadzony trakcja parowa lub spalinowa (np. tzw. "klasa odolanska" - sluzbowy z W. Glownej na Odolany prowadzony pod siecia przez SM30.)

W latach 60. oba typy wagonow byly dosc mocno wypierane na linie boczne przez wagony typow 1A - 8A i 43A - 102A a potem jeszcze z rodziny 104A, ktore przejmowaly stopniowo caly ruch dalekobiezny a nastepnie lokalny.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

No to koledzy mnie pocieszyli szykują się nowe składy i zakupy przede wszystkim. A jeszcze moje pytanie jak Eilzugwageny te w TT mają się do polskich realiów ??
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Eilzug to III epoka

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... ryczne_PKP

zobacz sobie jakie lokomotywy elektryczne jeżdziły na PKP w latach 1945 - 1970 i praktycznie do każdej możesz ten wagon podpiąć (pomiń lokomotywy dwuczłonowe)

Natomiast Donnery. Raczej trakcja parowa.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Eilzugwageny:

W miarę szerokie możliwości: EU07, 06, 05, 02, pewnie i 04, ET21

Donnerbuchseny:

Tu raczej problematyczne może być zastosowanie jakiegoś elektrowozu polskiego. Może sporadycznie 02 albo 04?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 22:32 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Co ciągnęło te wagony?

Post autor: BarTTek »

Mam pytanie czy wagony przedstawione poniżej były w Polsce ciągnięte przez polskie lokomotywy elektryczne ?? Jeśli tak to przez jakie ??
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=13347
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=13210 (tutaj myślę o wagonach serii Bi) ??
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 22:14 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”