Oczywiście, żeby w końcu silnik zapalił, musisz wyłączyć F9
Brzmi to tak: https://youtu.be/T68Ghb_G7aI
Przy okazji
Moderator: mod-Elektryka i DCC
Stworzyli Panie takiego dongle (wcześnie o nim pisał), że wkładasz to do "naszego" pudełka z XBus/RBus. Odpalasz aplikacje i gadasz z "naszymi" dekoderami a nawet z HM7000 przełączonymi w tryb DCC i to nawet działa nie do pomyślenia.
Panie nie jest tak dobrze jak powinno być, obym się mylił, ale wątpię by chcieli zrobić ekspansje przez kanał - a szkoda. Mogło by to pomóc spopularyzować naszą manię kolejkową. System jest coś między analogiem a DCC - czyli koszty nie wielkie na początku a dające pełne możliwości DCC.
Mi się Panie nie chciało zdejmować i przy dwóch na torze programowałem trzecią - nawet jej adres pozmieniałem - a tamtym nić nie było. Jedynie mnie mocno korciło by sobie nimi pojeździć bo takie programowanie to nudna sprawa. Patrzy Pan w ten pasek jak się przesuwa - akcja żadna się nie zawiązuje, żadnych bohaterów ni ma nuda, ale napięcie rośnie czy będzie dramat czy też nie.
Panie nie jest to taka zwykła sieć Blutooth P2P - ale jej pewna odmiana mało popularna - tzw sieć siatkowa (mesh topology). Polega to na tym, że dekodery same ze sobą gadają - takie cudeńka. Przy dobrym rozłożeniu lokomotyw/urządzeń to nawet ta 100m dalej może gadać z Pańskim telefonem.T_Domagalski pisze: ↑24 lut 2026, 11:07 ...Pikosieć BT pozwala na podłączenie max. 7 węzłów "slave" jednocześnie. Musieli to jakoś ograć programowo.
Teoretycznym maksimum dla BT jest 7+255 ("slave" + "wyczekujące/nieaktywne").
A tak BTW - co się dzieje, gdy lokomotywa wyjedzie z zasięgu? Dla typowego BT klasy 2 to raptem max. 10m.
W zasilaniu analogowym, w napięciu w torach, nie ma żadnej informacji, więc nie można przekazać lokomotywom (hurtem) polecenia STOP.
Nie wiedziałem, więc właśnie sprawdziłem :-)T_Domagalski pisze: ↑24 lut 2026, 14:46 W DCC masz rozkaz awaryjnego zatrzymania wszystkich lokomotyw. Tutaj, jak rozumiem, czegoś takiego nie ma.
To jest teoretyczny maksymalny zasięg. W praktyce, w "zaśmieconym" elektromagnetycznie środowisku, zasięg może być dużo mniejszy, rzędu max. 4-5m. Istotne są też ewentualne przegrody tłumiące sygnał (pociąg w tunelu lub "podziemnej" stacji postojowej?)
A gdzie Ty masz w domu pokoje o długości rzędu 10 m
A to ciekawe. Pikosieć BT pozwala na podłączenie max. 7 węzłów "slave" jednocześnie. Musieli to jakoś ograć programowo.
Ad1. Jeśli każdy steruje tylko swoimi lokomotywami, przypisanymi do własnego smartfona, to można jeździć w kilka osób. Nie wiem, czy jest jakieś ograniczenie liczby składów. To chyba zależy tylko od mocy zasilacza torowego.ArturSchŁ pisze: ↑23 lut 2026, 20:04 1. Na wspólną zabawę, zwłaszcza w większym gronie, ten system się nie nadaje.
2. A jeśli mam na makiecie klika składów to muszę mieć tyle samo smartfonów, czy można po Bluetooth, ogarnąć je jednym
3. A jeśli pozostałe loki, albo loka kolegi, mają już inne dekodery np zimo
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości