Zapowiedzi/Nowości 2026
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
Re: Zapowiedzi/Nowości 2026
A MTB to gdzieś robiło jakąś sondę odnośnie zainteresowania SN52? Była informacja, że wyprodukowanie modelu zależy od ilości zamówień? Jakoś nie kojarzę. Wcześniejsze modele MTB (ST43, EU05 itd.) po prostu pojawiały się na ich stronie, potem w dobrych sklepach modelarskich i się je kupowało. Odnośnie ryflaka też (o ile wiem) nie było żadnej sondy, tylko po prostu się pojawił. Zrobili sensowne, oliwkowe malowanie i chętni się znaleźli (sam mam dwa) mimo wszystkich niedociągnięć, więc niech nie pitulą. Niech albo SN52 w końcu zrobią to go kupię, albo niech powiedzą wprost że go nie będzie to kupię coś innego. A tak mam zablokowaną kasę od jakichś dwóch lat (tak, złożyłem zamówienie przez Modelmanię i czekam). SU45 niby zrobili, ale tylko z żółtym czołem. Niech zrobią bez żółtego czoła i bez groszków to od razu ją kupię. Pitulenie i tyle. 
-
cichonęk
- Kontakt:
Cieszę się ogromnie, że Koledzy tak ochoczo rzucili się do korygowania mojej wypowiedź. Jej sens dotyczył jednak porównania sytuacji wagonu motorowego SN52 (firmy MTB), który również najpierw był oferowany przez sklep w Rybniku, a później wg słów p. Ryszarda nie został wyprodukowany, ponieważ niewiele osób zdecydowało się go zamówić do rzeczonego wagonu Gbs (firmy SDV). Obawiając się podobnej sytuacji przytoczyłem przykład SN52 sugerujący aby zainteresowani dokonali może zawczasu zamówienia, bowiem będziemy mieli kolejny wagon widmo.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Na razie próżno szukać dokładniejszych informacji o tym modelu. Nawet na stronie rybnickiego sklepu jest tylko zdjęcie zastępcze.
Ale jaskółki donoszą, że będzie to wersja 408Kb z pomostem i wsypami w dachu (czyli Gbgs, a po 1981r Gbkks).
-
kula
- Kontakt:
Tak, Wagon kryty Gbs, PKP - model do sklejania (12163) SDV
- Tomasz
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
A o SN52 coś wiadomo? Będzie? Nie będzie? Nie wiem czy kasę na niego trzymać, czy sobie po prostu odpuścić.
-
cichonęk
- Kontakt:
W Rybniku można już zamawiać Gbs-a. Ciekawe czy podobnie jak z SN52 MTB jego wyprodukowanie będzie zależne od zainteresowania.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Sześcioosiowa BR 130 PIKO wprowadza wybitnego przedstawiciela serii "Ludmiła" w wielkości TT. Wzór do naśladowania stacjonował w Rbd Berlin i został przydzielony do BW Seddin - typowej przestrzeni rozmieszczenia w sieci DR w Epoch IV.
Projekt z hamulcem oporowym jest szczegółowo realizowany w modelu.
- Autentyczny design dachu
- Przykładowe szczegóły okna i obudowy
- Oprawa odlewana z cynkiem o dużej mocy
- Dokładnie wykonana tokarka
- Interfejs PluX16
- Krótkie połączenia TT
[ za PIKO@FB ]
BTW:
coś mi się wydaje, że PIKO stara się przejąć na rynku miejsce, z którego Tillig wycofuje się rakiem:
Szanowni Klienci,
Informujemy, że niestety musieliśmy wycofać z Państwa zamówienia artykuły o numerach 15839, (...) i 15625.
Artykuły te nie są już produkowane i zostały trwale wyprzedane. W związku z tym ich dostawa nie jest już możliwa.
W razie pytań prosimy o kontakt.
Z poważaniem,
Dział Sprzedaży
TILLIG Modellbahnen GmbH
i coś mi się wydaje, że im się to uda.
...kuźwa, od 2023 czekałem na te platformy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A to ciekawe:
...i nie chodzi o zestaw berlińskiego S-Bahn, tylko o fakt, że ten jubileuszowy zestaw zrobiło Lemke w TT

Więcej na stronie Elwiry.
[ za Elwira@FB ]
[ za Elwira@FB ]
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
"Wracamy na linie lokalne w Motorak M 152 0059 - pieszczotliwie nazywany "chlebakiem" - przez dziesięciolecia był to kręgosłup regionalnego transportu. Szorstkie, nieskomplikowane i można go używać wszędzie.
Teraz ROCO przywraca ten klasyk w wielkości TT na Twoją makietę - z precyzyjnymi detalami i nowoczesną technologią.
Co czyni go wyjątkowym:
▪ Dobra realizacja z oddzielnymi wycieraczkami i uchwytami
▪ Przykładowa, regulowana miska buforowa
▪ Oświetlenie wewnętrzne można przełączać za pomocą dotyku (analogowe)
▪ Możliwość sterowania w cyfrowej eksploatacji za pomocą dekodera
Wielkość TT | Numer przedmiotu: Analog:
[ za Roco@FB ]
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ankieta na temat modelu roku 2025 ( za TT-Board.de ):
kategoria wagon:

kategoria lokomotywy:

kategoria pojazdy drogowe:

wagony 2025@TT-Board, lokomotywy 2025@TT-Board, samochody 2025@TT-Board.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Gratulujemy PIKO zdobycia dwóch nagród w plebiscycie TT-Board "
W wyborach Modelu Roku 2025 na forum www.tt-board.de dwie nasze innowacje TT znalazły się na podium zwycięstwa:
E-Lok BR 243 / 112
Te nagrody cieszą nas szczególnie - bo pochodzą bezpośrednio ze społeczności TT. Dziękujemy wszystkim, którzy oddali głos!
To, że nagrodzone warianty już szybko się wyczerpały, pokazuje po raz kolejny, jak mocno do Was dotarły.
Dla tych, którzy chcą rozszerzyć swój system TT:
Inne warianty BR 243/112 (u. a. a. DR & DB AG) oraz dodatkowe chemiczne wersje wagonów są nadal dostępne."
[ Za PIKO@FB ]
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Do 31.03.2025 masz możliwość zamówić w przedsprzedaży nasze jednorazowe edycje 2026 u swojego specjalistycznego dealera.
Tegoroczne edycje jednorazowe znajdziecie na naszej stronie pod adresem: https://www.tillig.com/einmalauflagen_2016.html
Twój zespół modeli kolei TILLIG!
[Źródło Tillig@FB]