To co było w przedsprzedaży:
"Premiera: I kwartał 2026"
Moderator: mod-Tabor
Ale bzdurySU42 z początków produkcji były lokomotywami na prostej ramie, innych wózkach oraz o pierwotnej zabudowie przedziałów maszynowych z szafkami dzielonymi na pół. Potem część tej serii SU42 została przebudowana na SM42.
Dodatkowo lokomotywa ma błąd w ramie tj posiada dużą skrzynkę sprzęgową zamiast małej. Dla przypomnienia różnice.
SU42 (w nowej wersji, powstałej z SP42) wyróżniały przede wszystkim te "narośla" na tylnym przedziale. Dodano je w latach 1999-2000 w trakcie przebudowy pod agregat prądotwórczy 3 kV. Widać to dobrze na tym zdjęciu:
Oj pogubiłem się. Myślałem, że fikcyjność polegała na tym, że oliwkowa lokomotywa będąca modelem SU42 ma nad tylnym przedziałem osłonę komina, co było charakterystyczne dla SP. Dodatkowo zgłupiałem, bo Ranger napisał, że SU w tej zabudowie w IV EP. nie istniały. Ale wg Atlasu Terczyńskiego, pierwsze SU (39 szt.) z przebudowy SM powstały w latach 1975-79, czyli czwarta EP. Rozumiem, że miały inną budowę i nie tylko chodzi o ten komin nad tylnym przedziałem?
Pod kątem przydziału i wersji jak najbardziej ok. Jak będzie w seryjnej wersji z całą resztą to się okaże. Czekamy niecierpliwie.
Coś a tym jest to pisze Mariusz ja jednak dopiszę jak to wygląda pod kątem historycznym.cichonęk pisze: ↑01 gru 2025, 09:01Fikcyjność polega na tym, że Robo na MTP pokazał stonkę w wariancie SU42 ale w malowaniu oliwkowym. Ta lokomotywa została pomalowana w rzeczywistości na kolor ciemnozielony i to malowanie na tym wariancie lokomotywy pojawiło się, tak jak pisze Ranger w epoce VI na fali tzw. malowań historycznych. Oczywiście w sprzedaży, pojawi się poprawny wariant SM42, dla którego malowanie oliwkowe jest jak najbardziej prawidłowe dla IV epoki. Dodam jeszcze, że malowanie z MTP jest robocze i miało tylko zilustrować ogólny wygląd modelu.
Fikcyjność polega na tym, że Robo na MTP pokazał stonkę w wariancie SU42 ale w malowaniu oliwkowym. Ta lokomotywa została pomalowana w rzeczywistości na kolor ciemnozielony i to malowanie na tym wariancie lokomotywy pojawiło się, tak jak pisze Ranger w epoce VI na fali tzw. malowań historycznych. Oczywiście w sprzedaży, pojawi się poprawny wariant SM42, dla którego malowanie oliwkowe jest jak najbardziej prawidłowe dla IV epoki. Dodam jeszcze, że malowanie z MTP jest robocze i miało tylko zilustrować ogólny wygląd modelu.
Szkoda, że akurat to malowanie jest kompletną fikcją. Oby nie trafiło do produkcji bo będzie wstyd.
Który rok stonki i czyje wykonanie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości