Hbbins, Roco
Moderator: mod-Tabor
- Jacek765
- Kontakt:
Re: Hbbins, Roco
Zgadza się. Ja pisałem że na opakowaniu jest oznaczenie epoki IV i to jest bzdura. Natomiast wagon jest z epoki Va. Czyli z okresu o którym pisałeś kiedy po zjednoczeniu Niemiec działały dwie państwowe koleje do czasu ich połączenia w jedno przedsiębiorstwo DB AG.
- piottrw
- Kontakt:
To jest epoka 5, zarząd DR.
Norma określa kiedy kończy się epoka 4 i jest to 1990, a epoka 5 zaczyna się od 1985 roku. Zatem wszystko jest w najlepszym porządku. DR kończy się 1.01.1994.
Działały wtedy w Niemczech, tj 1990 - 1993 dwa równoległe zarządy kolejowe, choć kraj już był jeden. I wiadomo było która kolej zostanie a która zostanie zlikwidowana.
Tyle z historii. I nie jest to bzdura.
Pozdrawiam.
Co do samego wagonu, ładny i tani wypełniacz składów. Mam w opisach: DBAG, ČD, AEE eloka 5 i PKPC epoka 6.
Norma określa kiedy kończy się epoka 4 i jest to 1990, a epoka 5 zaczyna się od 1985 roku. Zatem wszystko jest w najlepszym porządku. DR kończy się 1.01.1994.
Działały wtedy w Niemczech, tj 1990 - 1993 dwa równoległe zarządy kolejowe, choć kraj już był jeden. I wiadomo było która kolej zostanie a która zostanie zlikwidowana.
Tyle z historii. I nie jest to bzdura.
Pozdrawiam.
Co do samego wagonu, ładny i tani wypełniacz składów. Mam w opisach: DBAG, ČD, AEE eloka 5 i PKPC epoka 6.
- Jacek765
- Kontakt:
Mnie też trochę zainteresował PKPC ale jeszcze go nie nabyłem bo też nie jestem miłośnikiem epoki VI. Za to kilka miesięcy temu kupiłem z epoki V model w oznaczeniu DR Hbbillns305 [2458] nr.kat. 6680003. Na opakowaniu jest zaznaczona epoka IV co jest bzdurą bo kolej DR zakupiła te wagony dopiero pod sam koniec swojego istnienia w roku 1993-cim.
Model jest całkiem ładnie wykonany, posiada już sprzęgi obecnego standardu kompatybilne z Tillig. Niestety nie przekonstruowano gniazda sprzęgu i nadal jest zamykane na klapkę.
Model jest całkiem ładnie wykonany, posiada już sprzęgi obecnego standardu kompatybilne z Tillig. Niestety nie przekonstruowano gniazda sprzęgu i nadal jest zamykane na klapkę.
-
PiasTT
- Kontakt:
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Z kolorem oznaczeń na Hbbillns jest dokładnie tak samo jak z "gruszkami" Uacs.
Teoretycznie już w latach 70-tych normy branżowe zalecały, aby na wagonach stosować "kolor znaków biały, a na jasnym tle - czarny", ale w praktyce przez długie lata wszystkie wagony, które nie były czysto białe (np. chłodnie), oznaczano białymi napisami.
Dopiero w VI epoce, kiedy kolorystyka wagonów zaczęła być naprawdę bardzo różnorodna, zaczęto lepiej dostosowywać kolor oznaczeń do koloru wagonu.
W moim odczuciu wagon Hbbillns z białymi oznaczeniami jest nawet bardziej "klasyczny" niż z czarnymi. Lepiej nawiązuje do oryginału, który był obecny na PKP już w latach 90-tych XXw jako RFN/H oraz 216K.
I choć osobiście nie lubię VI epoki, to dla tego jednego modelu mógłbym zrobić wyjątek.
Teoretycznie już w latach 70-tych normy branżowe zalecały, aby na wagonach stosować "kolor znaków biały, a na jasnym tle - czarny", ale w praktyce przez długie lata wszystkie wagony, które nie były czysto białe (np. chłodnie), oznaczano białymi napisami.
Dopiero w VI epoce, kiedy kolorystyka wagonów zaczęła być naprawdę bardzo różnorodna, zaczęto lepiej dostosowywać kolor oznaczeń do koloru wagonu.
W moim odczuciu wagon Hbbillns z białymi oznaczeniami jest nawet bardziej "klasyczny" niż z czarnymi. Lepiej nawiązuje do oryginału, który był obecny na PKP już w latach 90-tych XXw jako RFN/H oraz 216K.
I choć osobiście nie lubię VI epoki, to dla tego jednego modelu mógłbym zrobić wyjątek.
- Misiek
- Kontakt:
- NemoTT
- Kontakt:
- przemcol
- Kontakt:
-
et22
- Kontakt:
Ja znalazłem taki:

Nie jestem pewien, czy to ten sam typ, ale ma białe napisy.
Zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.psmk.org.pl/dni-techniki-kolejowej-2011/

Nie jestem pewien, czy to ten sam typ, ale ma białe napisy.
Zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.psmk.org.pl/dni-techniki-kolejowej-2011/
- miano
- Kontakt:
Na obrazku wagon nie wygląda źle, na żywo kolor kremowy jest zbyt intensywny.
Jednak rzuca się to w oczy przy oglądaniu z bliska, na makiecie wg mnie jest lepiej.
Jak dla mnie ciekawostką jest to że wagon bardzo ładnie się kula, mimo braku zmian konstrukcyjnych.
A te wagony były zawsze wzorem oporów tocznych, również po smarowaniu gniazd osi.
Jednak rzuca się to w oczy przy oglądaniu z bliska, na makiecie wg mnie jest lepiej.
Jak dla mnie ciekawostką jest to że wagon bardzo ładnie się kula, mimo braku zmian konstrukcyjnych.
A te wagony były zawsze wzorem oporów tocznych, również po smarowaniu gniazd osi.
-
Peter_KR
- Kontakt:
Re: PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010
Na Facebookowej grupie TT faktycznie Krzysztof Czaplicki wrzucił zdjęcie wagonu tak pomalowanego.LemingAnadyrski pisze: ↑15 kwie 2025, 00:07 Pytanie - czy wersja z białymi napisami na kremowej(?) burcie istnieje (1:1 - jako wagon, nie model! :-))?
Malowanka, czy nie doceniam różnorodności epoki VI?
Wagon na zdjęciu już swoje przejechał, dachowa część ścian bocznych miała już rdzawy osad, a sam beż, brudny, wydaje się trochę ciemniejszy i bardziej kontrastujący z białymi oznaczeniami.
Takie malowanie było rzadkie, ale jednak istniało.
Natomiast same w sobie te wagony bywają kolorystycznie upierdliwe, ponieważ fabrycznie ściany są w naturalnym kolorze aluminium (którego nigdy się nie czyści) tylko maluje (zwykle) szarą lub srebrną farbą, które z kolei brudząc się sprawiają wrażenie beżowej a potem nawet brązowej.
- LemingAnadyrski
- Kontakt:
PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010
Już korciło mnie aby przełamać się i nabyć wagon z ep.VI, po czym zwyczajowo zacząłem sprawdzać "a jak się on ma do oryginału".
Pytanie - czy wersja z białymi napisami na kremowej(?) burcie istnieje (1:1 - jako wagon, nie model! :-))?
Znalazłem (poza innymi wersjami kolorystycznymi) coś takiego:

512457600-4_21_Hbbillns - klik! - obrazek z tej strony nie linkuje się poprawnie
A model PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010 wygląda tak:

Pytanie - czy wersja z białymi napisami na kremowej(?) burcie istnieje (1:1 - jako wagon, nie model! :-))?
Znalazłem (poza innymi wersjami kolorystycznymi) coś takiego:

512457600-4_21_Hbbillns - klik! - obrazek z tej strony nie linkuje się poprawnie
A model PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010 wygląda tak:

-
bankier
- Kontakt:
Czy ma ktoś patent na montaż ruchomego pałąka od KKS-u w gnieździe bez konieczności odklejania ciężarka z podłogi wagonu?
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Wagon Roco jest zbliżony do wagonów produkowanych przez ABB Henschel. Wagony z tej wytwórni zostały sprowadzone do Polski. Co więcej były też u nas produkowane na podstawie dokumentacji niemieckiej.
- LemingAnadyrski
- Kontakt:
Korekta (spieszyć się - ok, ale powoli! :-)):
Dokładnie to do 1989 (od 1985 - 1,15 tys. szt.; potem po 1991 r. jeszcze 550 szt.).LemingAnadyrski pisze:[...] wersji DB, która w mierzalnej ilości[...] powstała w 1989 r.