Hbbins, Roco

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
PiasTT
Kontakt:

Re: Hbbins, Roco

Post autor: PiasTT »

Misiek pisze: 15 kwie 2025, 23:51 ... zdjęcie wagonu z Pawłem w tle ;)
Raczej z Pawłem na pierwszym planie.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Z kolorem oznaczeń na Hbbillns jest dokładnie tak samo jak z "gruszkami" Uacs.
Teoretycznie już w latach 70-tych normy branżowe zalecały, aby na wagonach stosować "kolor znaków biały, a na jasnym tle - czarny", ale w praktyce przez długie lata wszystkie wagony, które nie były czysto białe (np. chłodnie), oznaczano białymi napisami.
Dopiero w VI epoce, kiedy kolorystyka wagonów zaczęła być naprawdę bardzo różnorodna, zaczęto lepiej dostosowywać kolor oznaczeń do koloru wagonu.

W moim odczuciu wagon Hbbillns z białymi oznaczeniami jest nawet bardziej "klasyczny" niż z czarnymi. Lepiej nawiązuje do oryginału, który był obecny na PKP już w latach 90-tych XXw jako RFN/H oraz 216K.

I choć osobiście nie lubię VI epoki, to dla tego jednego modelu mógłbym zrobić wyjątek. :)
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

et22 pisze: 15 kwie 2025, 17:46 Nie jestem pewien, czy to ten sam typ, ale ma białe napisy.
Będąc w tym samym miejscu i czasie, z warsztatami w wielkości N w sąsiednim wagonie..
a zaraz. nieważne. te czasy minęły, ale przyjaźnie zostały,.
Mamy w kolekcji zdjęcie wagonu z Pawłem w tle ;)
Resize of DSC09428.JPG
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Post autor: NemoTT »

przemcol pisze: 15 kwie 2025, 22:04 Zdjęcie pobrane z www.fotobahn.de, wagonu z białymi napisami.
👍
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

Zdjęcie pobrane z www.fotobahn.de, wagonu z białymi napisami.
Załączniki
2012-07.jpg
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Ja znalazłem taki:

Obrazek

Nie jestem pewien, czy to ten sam typ, ale ma białe napisy.

Zdjęcie pochodzi ze strony: https://www.psmk.org.pl/dni-techniki-kolejowej-2011/
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Na obrazku wagon nie wygląda źle, na żywo kolor kremowy jest zbyt intensywny.
Jednak rzuca się to w oczy przy oglądaniu z bliska, na makiecie wg mnie jest lepiej.

Jak dla mnie ciekawostką jest to że wagon bardzo ładnie się kula, mimo braku zmian konstrukcyjnych.
A te wagony były zawsze wzorem oporów tocznych, również po smarowaniu gniazd osi.
Peter_KR
Kontakt:

Re: PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010

Post autor: Peter_KR »

LemingAnadyrski pisze: 15 kwie 2025, 00:07 Pytanie - czy wersja z białymi napisami na kremowej(?) burcie istnieje (1:1 - jako wagon, nie model! :-))?

Malowanka, czy nie doceniam różnorodności epoki VI?
Na Facebookowej grupie TT faktycznie Krzysztof Czaplicki wrzucił zdjęcie wagonu tak pomalowanego.

Wagon na zdjęciu już swoje przejechał, dachowa część ścian bocznych miała już rdzawy osad, a sam beż, brudny, wydaje się trochę ciemniejszy i bardziej kontrastujący z białymi oznaczeniami.

Takie malowanie było rzadkie, ale jednak istniało.

Natomiast same w sobie te wagony bywają kolorystycznie upierdliwe, ponieważ fabrycznie ściany są w naturalnym kolorze aluminium (którego nigdy się nie czyści) tylko maluje (zwykle) szarą lub srebrną farbą, które z kolei brudząc się sprawiają wrażenie beżowej a potem nawet brązowej.
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010

Post autor: LemingAnadyrski »

Już korciło mnie aby przełamać się i nabyć wagon z ep.VI, po czym zwyczajowo zacząłem sprawdzać "a jak się on ma do oryginału".

Pytanie - czy wersja z białymi napisami na kremowej(?) burcie istnieje (1:1 - jako wagon, nie model! :-))?

Znalazłem (poza innymi wersjami kolorystycznymi) coś takiego:
Obrazek
Obrazek
512457600-4_21_Hbbillns - klik! - obrazek z tej strony nie linkuje się poprawnie

A model PKP Hbbillns 2151, Roco 6680010 wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Malowanka, czy nie doceniam różnorodności epoki VI?
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Czy ma ktoś patent na montaż ruchomego pałąka od KKS-u w gnieździe bez konieczności odklejania ciężarka z podłogi wagonu?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Wagon Roco jest zbliżony do wagonów produkowanych przez ABB Henschel. Wagony z tej wytwórni zostały sprowadzone do Polski. Co więcej były też u nas produkowane na podstawie dokumentacji niemieckiej.
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

Korekta (spieszyć się - ok, ale powoli! :-)):
LemingAnadyrski pisze:[...] wersji DB, która w mierzalnej ilości[...] powstała w 1989 r.
Dokładnie to do 1989 (od 1985 - 1,15 tys. szt.; potem po 1991 r. jeszcze 550 szt.).
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

Hbbins842 Nordwaggon, SJ, Roco 37554

Tutaj http://www.lokman.se/NW/NW.htm (szukaj: "2-axliga H-vagnar" / "Hbbins842") można zobaczyć co próbuje udawać model 37554 - Hbbins Nordwaggon, SJ, Ep. IV. W oryginale oznaczony typem Hbbins[sup]842[/sup], poniżej wagon 23 74 246 9 425-3 [P] SJ, Ulvsunda (Szwecja), 20 kwietnia 1998 r.

Obrazek
fot. Johan Hellström

A tu dla porównania model: http://www.modellvasut-center.hu/wp-con ... nSJe5b.jpg
http://www.modellvasut-center.hu/wp-con ... nSJe5f.jpg
Więcej zdjęć modelu Roco: http://www.modellvasut-center.hu/produc ... gon-sj-e5/

Wagon Hbbins 305 DB / [2458] DR na którym wzorowało się Roco (ale i tu uważny obserwator dostrzeże małe różnice względem modelu):
Obrazek
zdj. Michael Böhn, Berlin Wuhlheide, 1 kwietnia 2007 r., http://www.dybas.de/dybas/gw/gw_h_3/g305.html
http://www.dybas.de/dybas/gw/gw_h_3/zabb/g305_z.html

Drobna uwaga odnośnie modelu oznakowanego zarządem DR: na kolejach dawnej NRD wagon ten pojawił się praktycznie na sam koniec ich istnienia, tj. na początku 1993 roku. Dla miłośników DR z końca ep. IV/ początku V większy sens może mieć posiadanie wersji DB, która w mierzalnej ilości (nie licząc prototypów) powstała w 1989 r. i teoretycznie tu i ówdzie mogła się pojawić na sieci DR.

PS Przez jakiś czas było miło, aż nowe forum przyszło i możliwość edycji postu do 30 minut po zamieszczeniu wcięło. Dobrze że jest chociaż automagiczne łączenie postów.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TittyTwister pisze:Na stronie 37556 mają błąd.
Dzięki, poprawiłem.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

ArturSch pisze:...
:arrow: Wersje modelu
37556 - Zestaw 3 wagonów towarowych Hbbins kolei MÁV, PKP i ČD
...
Ten trzeci wagon z zestawy nie jest ČD, ale DB (jest to ten ostatni "RAILSHIP"). Na stronie 37556 mają błąd.

Ten třetí vagón ze soupravy není ČD, ale DB (je to ten s označením "RAILSHIP"). Na strankách odkazu 37556 mají chybu.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2008, 08:43 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarowe”