Nie, rozrząd pary od BR50 nie pasuje. W parowozie mamy części od BR44 Roco (rozrząd pary, kola, wiązary) a naped w tendrze od BR50 Tilliga.T_Domagalski pisze: ↑13 mar 2026, 20:20 Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
Ty51 TT
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: Ty51 TT
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Wow!
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
No to zapowiada się super model prawdziwie polskiego parowozu, a nie kolejna poniemiecka przemalowywanka!
W dodatku model przetestowany już na H0-wiczach i wolny od problemów "wieku dziecięcego".
Oczywiście mam już pierwsze pytania techniczne - czy koła, korbowody i rozrząd też będą od BR50 ?
- Ranger
- Kontakt:
Tak będzie dekoder dźwiękowy z głośnikiem.
Komin można przewiercić pod generator.
Ja nigdy ich nie robię bo uszkadzają malaturę dymnicy. Nie mniej jednak nikomu nie bronię.
Nie wiem tylko jak się to zachowa w żywicznym kotle.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...ale masz tam gdzieś przewidziane miejsce na Sound dekoder + głośniczek z komorą rezonansową 

...bo, że nie przewidziano wytwornicy dymu to już widzę.
Wiesz, wersja 'DeLuxe' ma swoje prawa i nie chodzi o tą całą galanterię, bo to już zaczyna być w standardzie (jak patrzę na ostatnie wypuski innych producentów).

...bo, że nie przewidziano wytwornicy dymu to już widzę.
Wiesz, wersja 'DeLuxe' ma swoje prawa i nie chodzi o tą całą galanterię, bo to już zaczyna być w standardzie (jak patrzę na ostatnie wypuski innych producentów).
- Ranger
- Kontakt:
Pomosty dostały brakujący osprzęt tj wężownicę i odolejacz.
Sam kocioł był montowany na śrubkę w stojaku poddymnicznym ale dodałem również montaż pod palaniskiem.
Sama sprężarka, osłona przeciwwiatrowa, blacha poddymniczna itd również są oddzielnymi elementami. Pomoże to w estetycznym malowaniu.
Pewnym zwieńczeniem projektu jest zawsze ołtarz. TT ma identyczny jak H0 ze wszystkimi pokrętłami itd.
Brakująca trzecia wiatrownica i mamy to.
Wykonam dla was jeszcze pełną galerię tego niepomalowanego parowozu. Na razie prezentuje się tak.
Przygotowałem też reflektory z odbłyśnikami. Światła białe/czerwone/manewrowe. Rozwiązanie użyte już w SM42.
Sam kocioł był montowany na śrubkę w stojaku poddymnicznym ale dodałem również montaż pod palaniskiem.
Sama sprężarka, osłona przeciwwiatrowa, blacha poddymniczna itd również są oddzielnymi elementami. Pomoże to w estetycznym malowaniu.
Pewnym zwieńczeniem projektu jest zawsze ołtarz. TT ma identyczny jak H0 ze wszystkimi pokrętłami itd.
Brakująca trzecia wiatrownica i mamy to.
Wykonam dla was jeszcze pełną galerię tego niepomalowanego parowozu. Na razie prezentuje się tak.
Przygotowałem też reflektory z odbłyśnikami. Światła białe/czerwone/manewrowe. Rozwiązanie użyte już w SM42.
- Ranger
- Kontakt:
Po zakończeniu projektu H0 stwierdziłem, że nie może być tak aby TT było gorsze i postanowiłem dodać rozwiązania H0 do naszego parowozu.
Pierwsze co wykonałem to tender skręcany na śrubki, wzmocnienie czołownicy tendra wraz ze zgarniaczami. Nowy zbiornik powietrza, zawór hamulcowy (tutaj niezamontowany):
Tnstalacja hamulcowa oraz przewód ogrzewania parowego.
Na koniec sufit tendra a węglem.
W międzyczasie specjalnie do Ty51 H0 wykonałem sprężarkę H11a4, mechanizm klap odmulaczy.
Musiały się znaleźć i w TT.
Pomosty koniecznie montowane do kotła i na nim podwieszane. Oczywiście montaż przy budce i czołownicy również pozostał.
Pierwsze co wykonałem to tender skręcany na śrubki, wzmocnienie czołownicy tendra wraz ze zgarniaczami. Nowy zbiornik powietrza, zawór hamulcowy (tutaj niezamontowany):
Tnstalacja hamulcowa oraz przewód ogrzewania parowego.
Na koniec sufit tendra a węglem.
W międzyczasie specjalnie do Ty51 H0 wykonałem sprężarkę H11a4, mechanizm klap odmulaczy.
Musiały się znaleźć i w TT.
Pomosty koniecznie montowane do kotła i na nim podwieszane. Oczywiście montaż przy budce i czołownicy również pozostał.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2026, 13:15 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Historia zatoczyła koło. Ty51 w wersji DeLuxe stał się w 2019r wzorem do wykonania modelu H0.
Wprowadzone rozwiązania zakładały modułowość projektu. Parowóz miał być w jak największym stopniu rozbieralny.
Wykonane rozwiązania zyskały formę cyfrową, powstał pierwszy egzemplarz a potem z jakiś powodów projekt został odłożony.
Dlaczego? Sam nie wiem. Być może dlatego, że napęd Roco nie był idealny. Sprawiał pewne problemy.
Z pomocą przyszedł ŚP. Piotr Wróbel, który podpowiedział, że BR50 Tilliga ma fajny i cichy napęd.
Poniższy model miał zatem 3 ramy tendra a ta jest ostateczna i już pod BR50 Tilliga.
Później ten sam powyższy model został przeskalowany do H0. Budowa trwała od 2022r aby finalnie zakończyć się tak:
CAŁA GALERIA DOSTĘPNA JEST TUTAJ.
Wprowadzone rozwiązania zakładały modułowość projektu. Parowóz miał być w jak największym stopniu rozbieralny.
Wykonane rozwiązania zyskały formę cyfrową, powstał pierwszy egzemplarz a potem z jakiś powodów projekt został odłożony.
Dlaczego? Sam nie wiem. Być może dlatego, że napęd Roco nie był idealny. Sprawiał pewne problemy.
Z pomocą przyszedł ŚP. Piotr Wróbel, który podpowiedział, że BR50 Tilliga ma fajny i cichy napęd.
Poniższy model miał zatem 3 ramy tendra a ta jest ostateczna i już pod BR50 Tilliga.
Później ten sam powyższy model został przeskalowany do H0. Budowa trwała od 2022r aby finalnie zakończyć się tak:
CAŁA GALERIA DOSTĘPNA JEST TUTAJ.
- Ranger
- Kontakt:
Osłona przeciwwiatrowa do sprężarki H11a4.
Pozwolę sobie wstawić link go galerii, w ktorej wiecej widać.
- wlodar
- Kontakt:
Co to jest za pionowy czarny zbiornik na czołownicy za lewym reflektorem (na zdjęciu prawym)? Czy to jest jakieś urządzenie związane ze stokerem? Podobny zbiornik miała Ty246.
- Ranger
- Kontakt:
- wlodar
- Kontakt:
Nie rozumiem. Przecież na stronie Rangera https://www.eaos.pl/ty51/ jest zestaw, jak rozumiem gotowy do nabycia. Fakt faktem nie śledziłem wątku zbyt dokładnie (nie wszystko na raz. Na razie skupiłem się na cysternach - zostały mi jeszcze cztery z zadeklarowanej wcześniej ilości). Ty51 na zdjęciu to H0?
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
No, piękna. Niestety, tylko w H0....
Wersja TT przepadła gdzieś w okolicach 2022 roku...
Ja już przestałem wierzyć w reaktywację projektu.
Wersja TT przepadła gdzieś w okolicach 2022 roku...
Ja już przestałem wierzyć w reaktywację projektu.
- wlodar
- Kontakt:
Piękna! 
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt: