Ty51 TT
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: Ty51 TT
Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Próbowaliśmy, nic z tego nie wyszło.
Zrobimy swoje w 3D, potem drukarka, odlew, przetaczanie i galwanizacja. Jest to tylko kwestia czasu.
Niestety takie rozwiązanie podniesie cenę modelu.
Zrobimy swoje w 3D, potem drukarka, odlew, przetaczanie i galwanizacja. Jest to tylko kwestia czasu.
Niestety takie rozwiązanie podniesie cenę modelu.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Huta_Mirek robił ładne koła. Ale nie wiem czy dalej się w to bawi i wiem, że ludzie którzy pozamawiali i zapłacili za niektóre detale nie mogli się ich doprosić latami.Ranger pisze:Kola będą przerobione na etapie malowania. Przyjdzie być może czas ze będziemy mieć swoje kola.
Ale jak macie teraz taka ładną drukarkę to może wam się uda
Tak czy siak ładna robota.
- Ranger
- Kontakt:
Ten mały motorek jest większy niż te które ciągnęły lokomotywy 6 osiowe typu SM48. Poradzi sobie doskonale bo ma większa moc.
Kola beda przerobione na etapie malowania. Przyjdzie być może czas ze będziemy mieć swoje kola.
Kola beda przerobione na etapie malowania. Przyjdzie być może czas ze będziemy mieć swoje kola.
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
Tylko teraz przy filigranowej i szczegółowej budowie efekt psują "grubaśne" szprychy w kołach.
Tillig musi podkręcić jakość żeby dorównać UMF.
Tillig musi podkręcić jakość żeby dorównać UMF.
- Borczy
- Kontakt:
O rzesz Ty 
-
Martint1
- Kontakt:
Nawet na tym etapie prac wygląda rewelacyjnie DOBRA ROBOTA
-
Wojtek_Kraków
- Kontakt:
I nastała nowa jakość!
Ale, że taki mały motorek to uciągnie?
Ale, że taki mały motorek to uciągnie?
- Ranger
- Kontakt:
Haha, ceny nie zna a już zamawia 
Najpierw skończę wersję prototypową. Został mi sam ołtarz. Napęd też już na etapie prób.
Najpierw skończę wersję prototypową. Został mi sam ołtarz. Napęd też już na etapie prób.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2019, 22:48 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ArturoW
- Kontakt:
witam!
to ja poproszę 1 szt. Ty51-37
Deluxe DCC + sound
pozdrawiam
Artur
to ja poproszę 1 szt. Ty51-37
Deluxe DCC + sound
pozdrawiam
Artur
- Ranger
- Kontakt:
Nowe wózki oraz widok na spód tendra.
- Ranger
- Kontakt:
Tyle czasu już minęło od ostatniego wpisu, ze obecny model jest już zupełnie inny niż jego pierwowzór.
Pracujemy aktualnie nad wersją DeLuxe Ty51. Powoli ale do przodu powstaje parowóz na zupełnie nowym napędzie (BR50 i BR52 Tilliga jednocześnie). Roco się "skończyło więc nie będziemy już używać ich napędów.
Poniżej przedstawiam kolejne etapy powstawania modelu, nowe koncepcje, rozwiązania. Nie trzeba już będzie rozbierać kół. Będą one wkładane od spodu i blokowane jak na fotce. Mamy tez podwieszane pomosty jako oddzielny element, pełną instalację.
Są już wózki pod nowy napęd. Rysuje się ołtarz.
Pracujemy aktualnie nad wersją DeLuxe Ty51. Powoli ale do przodu powstaje parowóz na zupełnie nowym napędzie (BR50 i BR52 Tilliga jednocześnie). Roco się "skończyło więc nie będziemy już używać ich napędów.
Poniżej przedstawiam kolejne etapy powstawania modelu, nowe koncepcje, rozwiązania. Nie trzeba już będzie rozbierać kół. Będą one wkładane od spodu i blokowane jak na fotce. Mamy tez podwieszane pomosty jako oddzielny element, pełną instalację.
Są już wózki pod nowy napęd. Rysuje się ołtarz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Kompletna instrukcja z odzyskanymi fotkami dostępna tutaj.
Relacja na forum jest z powrotem dostępna.
Relacja na forum jest z powrotem dostępna.
- Ranger
- Kontakt:
Temat trochę się zestarzał więc pragnę go nieco odświeżyć.
W związku z tym, że moja relacja na forum przestała działać dzięki "żabie" zrobiłem dzisiaj instrukcję w formie pdf w dwóch cześciach.
Pierwsza część to montaż parowozu a druga część opisuje montaż tendra oraz montaż końcowy.
Obecnie oferowane zestawy w dziale giełda nie posiadają płytek PCB. Już wyjaśniam o co chodzi.
Okazało się, że rozwiązania z płytkami, wtyczkami itd pomimo że eleganckie było niepraktyczne.
Głównie ze względu na trudność wykonania i pracochłonność. Łatwiej pociągnąć cztery przewody z parowozu do tendra, tam połączyć je z przewodami tendra i resztę bezpośrednio do dekodera, Dekoder 6 pin zapewni obsługę z przewodów:
- odbierak +
- odbierak -
- światła przód
- światła tył
- motor+
- motor -
- wspólny + świateł (przewód do dolutowania do dekodera, niektóre mają).
W ten sposób oszczędzimy masę pracy i czasu.
W związku z tym, że moja relacja na forum przestała działać dzięki "żabie" zrobiłem dzisiaj instrukcję w formie pdf w dwóch cześciach.
Pierwsza część to montaż parowozu a druga część opisuje montaż tendra oraz montaż końcowy.
Obecnie oferowane zestawy w dziale giełda nie posiadają płytek PCB. Już wyjaśniam o co chodzi.
Okazało się, że rozwiązania z płytkami, wtyczkami itd pomimo że eleganckie było niepraktyczne.
Głównie ze względu na trudność wykonania i pracochłonność. Łatwiej pociągnąć cztery przewody z parowozu do tendra, tam połączyć je z przewodami tendra i resztę bezpośrednio do dekodera, Dekoder 6 pin zapewni obsługę z przewodów:
- odbierak +
- odbierak -
- światła przód
- światła tył
- motor+
- motor -
- wspólny + świateł (przewód do dolutowania do dekodera, niektóre mają).
W ten sposób oszczędzimy masę pracy i czasu.
- Ranger
- Kontakt:
Wejdź sobie do mojej galerii i tam wszystko jest. Niestety mechanizm forum coś nie działa ostatnio tak jakby można było tego oczekiwać.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 14:56 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.