Jak z pulpitu analogowego sterować dekoderem akcesoriów DCC

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Jak z pulpitu analogowego sterować dekoderem akcesoriów DCC

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze: 16 lis 2025, 13:55No tu bym polemizował.
Ale pytanie brzmiało:
"... jaka jest korzyść z przejścia sterowania rozjazdami z analogowego na cyfrowy"
Twoja odpowiedź dotyczy czegoś innego.
:P

T_Domagalski pisze: 16 lis 2025, 13:55Najsensowniejsze wydaje się rozwiązanie, które pokazał miano
A z tym, to już się zgodziłem:
ArturSchŁ pisze: 15 lis 2025, 19:30... Miano wskazał na dodatkową funkcję "Uniwersalnego" dekodera, czyli na możliwość bezpośredniego w module, sterowania napędami, co mocno upraszcza rozwiązanie i jest wystarczające w większości przypadków.
...jest jednak mało rozwojowe, tym bardziej jeśli autor wątku już ma DCC na makiecie.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ArturSchŁ pisze: 16 lis 2025, 07:53 Jak się ktoś upiera, że pulpit fizyczny MA BYĆ (tzn. skrzyneczka drzewnianna lub inna), to jest bez różnicy.
No tu bym polemizował.
Jak sam wspominiałeś wcześniej, uruchomienie analogowego pulpitu w sieci DCC wiąże się z zakupem enkoderów oraz dekoderów akcesoriów lub rozjazdów z wbudowanymi dekoderami (centralki nie liczę, bo zakładam, że już jest). To koszt wyraźnie większy niż garść kabli potrzebnych w analogu.

Co się zaś tyczy awaryjności, to w łańcuchu: Pulpit_analogowy -> enkoder-> centralka_DCC -> dekoder -> napęd_rozjazdu istnieje znacznie więcej elementów, które mogą zawieść (choćby proste "zgubienie" adresu DCC) Wykrycie przyczyny ewentualnej awarii będzie dla laika znacznie trudniejsze niż w analogu, gdzie praktycznie od razu widać, który przełącznik nie działa.

Najsensowniejsze wydaje się rozwiązanie, które pokazał miano:
download/file.php?id=29647&mode=view
ale to rozwiązanie nie jest oparte na DCC. W pokazanym układzie urządzenie to działa jako zwykły przekształtnik sygnału analog-analog. Nie jest podłączone do sieci DCC.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

manfred pisze: 16 lis 2025, 09:42... pomożesz mi to zrobić?
Nieuchronnie dochodzi do reaktywacji rumskich TT-warsztatów. :lol:

Nie wspomniałem, że sterowanie smartfonem/tabletem wymaga jeszcze jednego elementu, czyli WiFi, ale i to znajdziemy w centralce na w/w stronie: Centrala DCC Wi-Fi RB1110-MINI Railbox, którą można zastosować zamiast boostera, no i nie trzeba modułu pulpitu.
Zakup, w takim przypadku, możemy ograniczyć tylko do 2 pozycji:
- dekoder akcesoriów,
- centralka (+ zasilacz),
bo aplikacja (czyli sam pulpit) jest darmowa.

Stosując takie rozwiązanie masz dodatkowo możliwość wykorzystania informacji zwrotnej, czyli pewnej automatyzacji przebiegów, czego nie uzyskasz na pulpicie analogowym.
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Chyba powiedzenie nigdy nie mów nigdy jest prawdziwe. Zaczynasz mnie przekonywać do cyfryzacji jest jeszcze jedno a pomożesz mi to zrobić? Oczywiście nie na już bo centralka jest w Gdańsku a skrzynki w Hamburgu, dopiero jak wrócę do Polski.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Jak się ktoś upiera, że pulpit fizyczny MA BYĆ (tzn. skrzyneczka drzewnianna lub inna), to jest bez różnicy.

Osobiście używam pulpitów wirtualnych (tzn. z App. z21), mogę taki pulpit zamocować po lewej albo po prawej stronie skrzynek, zawsze się zgadza (mam wersję Lewą i Prawą rysunku stacji). Gdy zmodyfikuję układ stacji, nie muszę zmieniać pulpitu/skrzyneczki tylko poprawiam rysunek. Pulpit wirtualny mogę wyświetlić zarówno na smartfonie, tablecie, PC czy dużym telewizorze. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek
Z pulpitem fizycznym (przełączniki + kabelki) zawsze jest możliwość uszkodzenia go (czy to któryś przełącznik czy co gorsze ...kabelek), no i tablet (w transporcie) nie zajmuje tyle miejsca co cały pulpit z kablami. :lol:

PS:
...a obecnie stary tablet z ładowarką znajdzie się w (prawie) każdym domu.
:lol: :lol: :lol:
manfred
Kontakt:

Teraz naiwne pytanie: a jaka jest korzyść z przejścia sterowania rozjazdami z analogowego na cyfrowy ,przy założeniu że nie będę korzystał z laptopa i telefonu do sterowania. Pulpit z przełącznikami i zaznaczonym torowiskiem ma być i to jest niezmienne
Century
Kontakt:

Post autor: Century »

W/g dołączonego schematu to mamy perpetuum mobile :lol:

A tak na poważnie to nie zastępuje centralki tylko myszkę, to trzeba podłączyć pod centralkę. Co podobnego można znaleźć w projektach Paco
manfred
Kontakt:

Dzięki za informacje. Muszę to sobie przemyśleć i przeliczyć finanse.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

1. Jak zauważyłeś, dekoderem akcesoriów DCC można sterować z multiMausa lub Appki Z21.
2. Co zrobić jeśli mamy gotowy pulpit analogowy.
A tu sprawa jest bardziej trudna, bo pulpit analogowy należy przerobić na ...cyfrowy.

Służy do tego układ/moduł działający odwrotnie do myszy/manipulatora. Na stronie tego samego sklepu znajdujemy taki moduł:
:arrow: Dekoder DCC PULPIT sterowniczy makieta:
7.jpg
Określenie "Dekoder" jest błędne, gdyż moduł działa odwrotnie: KODUJE naciśnięcie przycisku/przełącznika na pulpicie, na sygnał DCC czyli jest to "koder" lub "enkoder", ale rozumiem, że dla prostoty i zrozumiałości dla klienta, wystarczy słowo dekoder. :lol:
Na w/w stronie mamy schematy i uproszczony opis instalacji. Moduł jest odpowiednikiem multiMausa, więc by doprowadzić wystarczającą moc do zasilania akcesoriów należy jeszcze użyć boostera. Tak wytworzony sygnał DCC rozprowadzamy do wszystkich akcesoriów na makiecie.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by do magistrali (XpressNet) równolegle z opisanym powyżej modułem, podłączyć multiMausa i nim też sterować (choćby na próbę) akcesoriami.

UWAGA:
sygnał DCC, wytworzony w module, to nie powinien być ten sam sygnał DCC, który podajemy do torów i taboru, a jest to niedopuszczalne w przypadku segmentów sTTandardowych !!
Tworzymy drugi system DCC przeznaczony tylko do sterowania akcesoriami (rozjazdy, sygnały, oświetlenie itd).
Oczywiście jak kto się uprze, to da się te oba systemy połączyć w jedną funkcjonalną całość, ale może być to przyczyną kłopotów.

[dopisane]
10.jpg
W międzyczasie Miano wskazał na dodatkową funkcję "Uniwersalnego" dekodera, czyli na możliwość bezpośredniego w module, sterowania napędami, co mocno upraszcza rozwiązanie i jest wystarczające w większości przypadków.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Sterujesz sygnałem (1 położenie) lub jego brakiem (2 położenie) co jest pokazane na jednym z rysunków.
Więc musisz zastosować przełączniki jak na rys. lub inne on/off.
manfred
Kontakt:

Jak z pulpitu analogowego sterować dekoderem akcesoriów DCC

:arrow: https://bogos.pl/pl/p/Uniwersalny-dekod ... -4310/1616
6.jpg
Mam pytanie: jak tym sterować z pulpitu (poza Multimausem).
Chodzi mnie o to że mam pulpit z analogowym sterowaniem rozjazdami i montując dekodery jak to wszystko ogarnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”