Zapowiedzi/Nowości 2025

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Zapowiedzi/Nowości 2025

Post autor: ArturSchŁ »

Obrazek Hobby-Shop@FB informuje :arrow: Poniedziałek 30 czerwca 2025 r.
Nowość od MTB -TT - ES499.0015 lokomotywa elektryczna już w sprzedaży !! !!
20250630.jpg
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

PiasTT pisze: 29 cze 2025, 17:33 Oj czasu to Ty nie będziesz miał. 8)
Ostatnio (ponownie) oglądałem odcinek Rancza, gdzie Kusy pytał dookoła wszystkich: czego dziecko oczekuje od OJCA.
Wszyscy równo stwierdzili, że póki dziecko małe, to KASY,
a gdy będzie duże, to jeszcze więcej KASY.
:| :| :|
Konrad...
...ciężki czas przed Tobą.
Ale ...dasz radę !!
:lol: :lol: :lol:
PiasTT
Kontakt:

Post autor: PiasTT »

Ranger pisze: 28 cze 2025, 23:06 .... np 6 tygodniowe dziecko.
Ja również gratuluję.

PS: Teraz rozumiem dlaczego chcesz porzucić TT-tkę. Oj czasu to Ty nie będziesz miał. 8)
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Artur mnie ubiegł. Również gratuluję. :mrgreen: Miejmy nadzieję, że dzidziuś jak dorośnie będzie miał poważniejsze zajęcia niż zbieranie miniarurowych KOLEJEK (diabli wiedzą po co :mrgreen: ) i zastanawianie się czy ten lub inny detal jest we właściwym miejscu a nie o 0,5mm za bardzo w lewo. :lol: :lol: :lol:
PS: Konrad, ty z TTki nie rezygnuj, bo ja zgodnie z wcześnieszymi groźbami zacząłem zbierać skład 406R (jedną już mam, w lipcu zamówię drugą). !!
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

ArturSchŁ pisze: 29 cze 2025, 07:51
Ranger pisze: 28 cze 2025, 23:06... 6 tygodniowe dziecko.
Gratulacje !!
:lol:
Dziękuję :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Ranger pisze: 28 cze 2025, 23:06... 6 tygodniowe dziecko.
Gratulacje !!
:lol:
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

brovarek pisze: 28 cze 2025, 21:37Konrad krytyka jest wskazana, wiesz doskonale, że nie każdy ją dobrze znosi...
Sorry ale dla mnie EOT. Nie będę już się udzielał bo szkoda nerwów. Ja już swoje SM42 zrobiłem.
Chciałem aby Robo zrobił swoją jak najlepiej ale w sumie to teraz mam inne rzeczy na głowie, np 6 tygodniowe dziecko.
Zrobią jak zrobią. Najwyżej wyposzczę zestaw naprawczy.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

Mnie chodziło zasadniczo o to, że jak ktoś się zna na technologii, projektowaniu itd. to powinien zgłosić uwagi do producenta, zamiast krytykować i wytykać błędy na forum. Bo tu nie na ich adresata. A przekazanie uwag, spostrzeżeń , miejmy nadzieję przyszłemu wykonawcy, przysłuży się dla dobra skali i wszystkich jej miłośników.
Maciej
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Konrad krytyka jest wskazana, wiesz doskonale, że nie każdy ją dobrze znosi, też miałeś takie momenty.
Nawet teraz "strzelasz focha" :P
Bardzo trudno jest krytykować pisząc, niestety ciężko przelewa się intencje.
W końcu nie każdy jest Mickiewiczem.
Osobiście uważam, że pokazywanie błędów lub rzeczy do poprawy w modelach jest bardzo ważne.
I liczę na to, że bez złośliwości, koledzy którzy znają dobrze budowę stonki coś wniosą.
Jakoś nie sądzę, żeby Robert (Robo) obraził się na TT bo ktoś tam coś krytykuje.
Też uważam, że poręcze mogłyby się lepiej sprawdzić jako trawione.
Kluczowe będą też pewnie reflektory.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Ranger pisze: 28 cze 2025, 15:42Wszystko ma się podobać?
TAK !!
Dokładnie, jak partia każe.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Ciora pisze: 27 cze 2025, 00:04 Tak, tak, najlepiej powyśmiewać, pokrytykować, aż się Robo zniechęci i zostaniemy z g. Może lepiej koledzy fachowcy od wszystkiego podsuną wykonawcy jakieś konstruktywne propozycje. Po raz kolejny mam wrażenie, że Ranger krytykuje wszystko co może zagrozić jego pozycji. Tak było z cysternami czy gruszkami od innych manufaktur. W przypadku stonki to w sumie dziwne, bo już rynek zaopatrzył, więc czego się boi?
A to nie można napisać slowa krytyki? Wszystko ma się podobać?
Ja w TT prawie już nic nie robię i niedługo pewnie już dam spokoj definitywnie. Także dywagacje nt mojej pozycji raczej nietrafione bo raczej nie mam jej wcale już w TT.

Podoba wam się wszystko w SM42 Robo? Luz. Ja juz nic nie napiszę na jej temat. Styka mi takich uwag o strachu przed konkurencją.

Nie moje zadanie poprawiać czyjś model. Taka firma jak Robo powinna to robić 2x bardziej profesjonalnie od manufaktur. Maja park maszynowy, wiedzę itd.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Ciora pisze: 27 cze 2025, 00:04 Tak, tak, najlepiej powyśmiewać, pokrytykować, aż się Robo zniechęci...
Ale dlaczego od razu "powyśmiewać"?
Konrad wskazał słabe punkty projektu. Ja też ci je wskażę. Zasadniczo każdy, kto zaprojektował samodzielnie choć jeden jeżdżący model TT, potrafi wskazać te punkty. Gdyby "stonka" Robo trafiła do sklepów w takiej postaci jak na renderach, to pierwsze, co ulegnie ułamaniu, to będą przewody piasecznicy i przewód WN ogrzewania elektrycznego. W drugiej kolejności barierki, chyba że będą... gumowe (oby nie... :cry: )

Sądzę, że pokazane rendery, to jeszcze faza przedprototypowa projektu. Dopiero prototypy i ich testy wykażą, co bedzie musiało być poprawione lub uproszczone, żeby model mógł wejść do produkcji jako "dojrzała" konstrukcja.
Z tego też powodu trochę trudno mi uwierzyć w ten IV kw. tego roku. Ale trzymam kciuki! :P

P.S.
PIKO nie popisało się w tym półroczu. Nawet ani jednej przemalowywanki na bazie posiadanych form.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

W nawiązaniu do powyższej dyskusji ....
Przechwytywanie.jpg
:arrow: Nowości PIKO na 2-gie półrocze PL (PDF).

...no, nie można powiedzieć, że nie ma niczego w TT.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

Tak, tak, najlepiej powyśmiewać, pokrytykować, aż się Robo zniechęci i zostaniemy z g. Może lepiej koledzy fachowcy od wszystkiego podsuną wykonawcy jakieś konstruktywne propozycje. Po raz kolejny mam wrażenie, że Ranger krytykuje wszystko co może zagrozić jego pozycji. Tak było z cysternami czy gruszkami od innych manufaktur. W przypadku stonki to w sumie dziwne, bo już rynek zaopatrzył, więc czego się boi?
Maciej
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 26 cze 2025, 21:22
Ranger pisze: 26 cze 2025, 13:01 Pożyjemy zobaczymy.
Pracy ci nie zabraknie :P , bo z renderów wynika, że barierki będą... plastikowe. :cry: Także zestawy waloryzacyjne będą na pewno mile widziane, jak przy każdym modelu wielkoseryjnym.

Ranger pisze: 26 cze 2025, 13:01Do tego widzę niepokojący skrętopysk.
Ja tam skrętopysków nie widzę... :roll:
Nie wiem, jak będzie ze zgarniaczami - może one będa chodzić wraz ze sprzęgami? Ale czołownica i zderzaki wyraźnie są zespolone z ramą podwozia.

Z jednym się na 100% zgadzam - pożyjemy, zobaczymy. :P
Mialem na myśli te zgarniacze chodzące ze sprzegiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”