Face-lifting "Bipy" BTTB
Moderator: mod-Tabor
- wojtek_
- Kontakt:
Re: Face-lifting "Bipy" BTTB
Ale tę porecze z rury kanalizacyjnej to w złym miejscu są!
-
- Kontakt:
Jazda tych składów z otwartymi drzwiami to był częsty widok. Kilka dodatkowych fotek. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam,
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Może w weekend jak będę czasowy, zrobię lepsze. Te na szybko były. Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Kilka fotek na szybko gotowego składu stojącego na dioramie WANDZIN:
Jak wkleję figurkę człowieka stojącego przy otwartych drzwiach, wstawię jeszcze fotkę z drugiej strony.
Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.
Jak wkleję figurkę człowieka stojącego przy otwartych drzwiach, wstawię jeszcze fotkę z drugiej strony.
Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Dziękuję... i za słuszne oczywiście uwagi

Fakt, że model tak skrócony może jeździć tylko na łukach o realistycznych promieniach. Jednak diorama ma być realistyczna (na tyle, na ile potrafię) więc patrzenie na skład z pierwotnymi przerwami między członami kuło by w oczy. Stąd decyzja.
Jarosław Franczyk
- wlodar
- Kontakt:
Czy sprawdzałeś jak to wchodzi w łuki ze skróconymi odległościami pomiędzy członami? Bez kinematyki budy mogą zahaczać o siebie na łuku. Sprawdzałeś to? Jeśli chodzi o harmonie to ja w swoich wagonach zrobiłem z papieru, takie jakie były kiedyś w H0. Moim zdaniem wygląda to dużo lepiej niż te plastikowe, no i można końce wagonu zaślepić ścianą dzięki czemu światło nie ucieka. Nie mam przy sobie w tej chwili swoich wagonów więc wrzucam zdjęcie z Internetu. Oczywiście tak jak pisałeś kolor czarny jest nieprawidłowy (chyba że takie harmonie były na DR - u nas były jasne, w dodatku na nich była jeszcze opończa, ale w modelu ciężko byłoby ją zrobić ze względu na konieczność swobodnego wchodzenia w łuki).
Fajny pomysł z tymi otwartymi drzwiami. Życzę powodzenia.
Fajny pomysł z tymi otwartymi drzwiami. Życzę powodzenia.

-
- Kontakt:
Kolejne działania. Czasu nie ma ostatnio, ale jak jest to się coś skupie.
Nie podobały mi się te odstępy między wagonowe w tym modelu z czasów DDR. Skróciłem je.
Przeciąłem podstawę wagonów w miejscach oznaczonych żółtą linią, co sprawiło, że budy po nałożeniu zbliżyły się na zadowalającą odległość.
Skrócony skład bez "bud" (jeszcze bez harmonii):
....i zdjęcie pokazujące wykonane i oznakowane już budy. W jednej otworzyłem drzwi. Wstawię tam "hipka"
Oczywiście w skali. Klamki i krawędzie stopni wejściowych zaznaczone białą farbą.
Jeszcze chcę wykonać czerwone uchwyty przy drzwiach w pobliżu czół na członach skrajnych. Te drzwi były dla podróżnych z większym bagażem ręcznym, stąd uchwyty były na zewnątrz. Pamiętam, że pozostałe drzwi uchwytów na ścianach bocznych pudła nie miały po obu stronach, ale miały jeden uchwyt zamocowany po środku wewnątrz wagonu.
Wstawię zdjęcia gotowego i złożonego do kupy jak już to ogarnę do końca.
Pozdrawiam.
Nie podobały mi się te odstępy między wagonowe w tym modelu z czasów DDR. Skróciłem je.
Przeciąłem podstawę wagonów w miejscach oznaczonych żółtą linią, co sprawiło, że budy po nałożeniu zbliżyły się na zadowalającą odległość.
Skrócony skład bez "bud" (jeszcze bez harmonii):
....i zdjęcie pokazujące wykonane i oznakowane już budy. W jednej otworzyłem drzwi. Wstawię tam "hipka"

Jeszcze chcę wykonać czerwone uchwyty przy drzwiach w pobliżu czół na członach skrajnych. Te drzwi były dla podróżnych z większym bagażem ręcznym, stąd uchwyty były na zewnątrz. Pamiętam, że pozostałe drzwi uchwytów na ścianach bocznych pudła nie miały po obu stronach, ale miały jeden uchwyt zamocowany po środku wewnątrz wagonu.
Wstawię zdjęcia gotowego i złożonego do kupy jak już to ogarnę do końca.
Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Ponieważ schemat malowania ma nawiązywać do końcówki lat 80-tych pomalowałem także spody:
...i stwierdziłem, że warto też pomalować wnętrza. Z oglądu filmów z "Bipami" wyszło, że raczej był to jasny kolor, wybrałem więc kremowy, choć na niektórych filmach widziałem biały z elementami żółtymi. Chodzi jednak o zaakcentowanie jasności wnętrza i lepszego odbioru koloru siedzeń i podłogi. Z tego co widziałem, siedzenia obite były ciemnym skajem, a podłoga wpadała w brąz:
Harmonie też były kremowe /raczej nie czarne/:
Tutaj chciałem zauważyć, że jednak warto (jeśli ktoś decyduje się na pojaśnienie wnętrza) zrobić to na początku i natryskowo, przed malowaniem budy z zewnątrz. Po wyschnięciu wystarczy zakleić okna z wewnątrz taśmą maskującą i można przystąpić do malowania z zewnątrz. Tak łatwiej. Malowanie wnętrza jasnym kolorem po pomalowaniu budy z zewnątrz kolorem ciemnym to nieporozumienie. Niestety ja nie przemyślałem sprawy i musiałem się męczyć. Zrobiłem to wnętrze pędzelkiem i nie ustrzegłem się tego, że gdzieniegdzie farba wyszła na ranty okien. Trzeba to będzie poprawić.
...i stwierdziłem, że warto też pomalować wnętrza. Z oglądu filmów z "Bipami" wyszło, że raczej był to jasny kolor, wybrałem więc kremowy, choć na niektórych filmach widziałem biały z elementami żółtymi. Chodzi jednak o zaakcentowanie jasności wnętrza i lepszego odbioru koloru siedzeń i podłogi. Z tego co widziałem, siedzenia obite były ciemnym skajem, a podłoga wpadała w brąz:
Harmonie też były kremowe /raczej nie czarne/:
Tutaj chciałem zauważyć, że jednak warto (jeśli ktoś decyduje się na pojaśnienie wnętrza) zrobić to na początku i natryskowo, przed malowaniem budy z zewnątrz. Po wyschnięciu wystarczy zakleić okna z wewnątrz taśmą maskującą i można przystąpić do malowania z zewnątrz. Tak łatwiej. Malowanie wnętrza jasnym kolorem po pomalowaniu budy z zewnątrz kolorem ciemnym to nieporozumienie. Niestety ja nie przemyślałem sprawy i musiałem się męczyć. Zrobiłem to wnętrze pędzelkiem i nie ustrzegłem się tego, że gdzieniegdzie farba wyszła na ranty okien. Trzeba to będzie poprawić.
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Pomalowane budy kolorem (TS-5 Tamyia) i lakierem błyszczącym (Valleyo akrylowy) pod kalki. Czeka na kalkomanię. Potem warstwa satynowego lakieru bezbarwnego i dalsze działania.
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Na nic ostatnio nie ma czasu. "Otworzyłem" jedynie drzwi. Jedne z nich zrobię jako otwarte. Raczej nic już nie będę dokładał do 'budy' tego modelu. No może tylko uchwyty przy drzwiach zrobię + szpachla gdzieniegdzie. Kolejnym etapem będzie malowanie natryskowe.
cdn...
cdn...
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Dzięki. Pomyślę. Na razie jestem na wakacjach więc zastój

Dzięki za uwagi. Może się skuszę opuścić coś na piętrze i uchylić na dole.... Pozdrawiam.M Godlewski pisze: ↑30 lip 2023, 19:55 Okna opuszczane były tylko na piętrze, na dole uchylne. Poza tym zwykle korbki nie było, warto było mieć gwóźdź albo spinkę do włosów.
Jarosław Franczyk
-
- Kontakt:
Okna opuszczane były tylko na piętrze, na dole uchylne. Poza tym zwykle korbki nie było, warto było mieć gwóźdź albo spinkę do włosów.
-
- Kontakt:
Możesz również opuścić okna na piętrze bądź parterze. Pod oknem była taka bajerancka korbka, którą kręcąc w jedną wybraną stronę można było szybę opuścić i kręcąc dalej podnieść. Patent z modeliną bardzo ciekawy - przypomina stare dobre modelarstwo
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o te wywietrzniki dachowe i kogoś to interesuje to poniżej pokazuję jak to odbiłem:
Forma z modeliny wyparzona w piecu i twarda jak kamień:
Przed zastosowaniem, formę obsypałem talkiem, inaczej po odbiciu modeliny stanowiącej wywietrznik właściwy nie dało by rady go wyjąć bo by się do tej formy przykleił.
Tak wyglądało to mniej więcej po odbiciu i wyjęciu z formy:
Trzeba to było delikatnie okroić nożykiem modelarskim. Po 'okrojeniu' na folię ALU i do pieca:
Wypalony:
Wiadomo, nie jest to 3D, wtrysk, itd.... jakość jaka jest taka jest, ale jak pisałem nie mam extra bazy (Arnold) tylko BTTB, więc nie chcę wkładać nie wiadomo ile kasy w ten przedpotopowy wypust. Chcę przez to napisać, że jak ktoś chce, to może tanio zrobić sobie taką konwersję bez wymówek, że nie ma części, czy też kasy na drogie elementy konwersyjne.
Dachy poszpachlowane...
...po przyklejeniu wywietrzników użyłem szpachlówki Tamyia by wypełnić nią niedokładności wokół tych wywietrzników, aby nie było żadnych szparek itd...
Spróbuję jeszcze dla urozmaicenia sprawy "otworzyć" pierwsze drzwi i wstawić tam jakąś figurkę stojącą w tych drzwiach i wyglądającą na zewnątrz. W grę wchodzą tylko pierwsze drzwi w tym wyrobie..... niestety środkowe wypadają na "harmonijkach".... taka to już konstrukcja BTTB.
Przy okazji polecam tą szpachlówkę od firmy Tamyia. Koszt to jakieś 20zł. Fajna konsystencja, wchodzi w najmniejsze dziurki:
cdn...
Forma z modeliny wyparzona w piecu i twarda jak kamień:
Przed zastosowaniem, formę obsypałem talkiem, inaczej po odbiciu modeliny stanowiącej wywietrznik właściwy nie dało by rady go wyjąć bo by się do tej formy przykleił.
Tak wyglądało to mniej więcej po odbiciu i wyjęciu z formy:
Trzeba to było delikatnie okroić nożykiem modelarskim. Po 'okrojeniu' na folię ALU i do pieca:
Wypalony:
Wiadomo, nie jest to 3D, wtrysk, itd.... jakość jaka jest taka jest, ale jak pisałem nie mam extra bazy (Arnold) tylko BTTB, więc nie chcę wkładać nie wiadomo ile kasy w ten przedpotopowy wypust. Chcę przez to napisać, że jak ktoś chce, to może tanio zrobić sobie taką konwersję bez wymówek, że nie ma części, czy też kasy na drogie elementy konwersyjne.
Dachy poszpachlowane...
...po przyklejeniu wywietrzników użyłem szpachlówki Tamyia by wypełnić nią niedokładności wokół tych wywietrzników, aby nie było żadnych szparek itd...
Spróbuję jeszcze dla urozmaicenia sprawy "otworzyć" pierwsze drzwi i wstawić tam jakąś figurkę stojącą w tych drzwiach i wyglądającą na zewnątrz. W grę wchodzą tylko pierwsze drzwi w tym wyrobie..... niestety środkowe wypadają na "harmonijkach".... taka to już konstrukcja BTTB.
Przy okazji polecam tą szpachlówkę od firmy Tamyia. Koszt to jakieś 20zł. Fajna konsystencja, wchodzi w najmniejsze dziurki:
cdn...
Jarosław Franczyk