Face-lifting "Bipy" BTTB

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Face-lifting "Bipy" BTTB

Post autor: T_Domagalski »

wojtek_ pisze: 01 lip 2025, 14:15...w złym miejscu są!
Są przy drzwiach, to chyba w dobrym miejscu? :P
Choć faktycznie powinny być ustawione pod kątem i aż nachodzić na otwór drzwiowy.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Ale tę porecze z rury kanalizacyjnej to w złym miejscu są!
Garou
Kontakt:

Post autor: Garou »

Jazda tych składów z otwartymi drzwiami to był częsty widok. Kilka dodatkowych fotek. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam,

1b.jpg
2b.jpg
3b.jpg
4b.jpg
5b.jpg
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

ArturSchŁ pisze: 24 cze 2025, 07:47 Ciut niedoświetlone te zdjęcia.
:|
Może w weekend jak będę czasowy, zrobię lepsze. Te na szybko były. Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Garou pisze: 24 cze 2025, 07:07...wstawię jeszcze fotkę z drugiej strony.
Ciut niedoświetlone te zdjęcia.
:|
Garou
Kontakt:

Kilka fotek na szybko gotowego składu stojącego na dioramie WANDZIN:

bd8bd953-dc92-499e-ab44-9770098178e3.jpg
0b973409-f364-4a44-be34-8d246a064061.jpg
a6a54c4c-1edf-483e-a1fd-77f9b1a1b055.jpg
f61491b1-a5a1-46f5-964a-c07253485a11.jpg

Jak wkleję figurkę człowieka stojącego przy otwartych drzwiach, wstawię jeszcze fotkę z drugiej strony.

Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

wlodar pisze: 16 gru 2024, 11:24Czy sprawdzałeś jak to wchodzi w łuki ze skróconymi odległościami pomiędzy członami?
Dziękuję... i za słuszne oczywiście uwagi :roll: Model jest jeżdżący co prawda jednak trafi na dioramę jako obiekt statyczny. Diorama przedstawiać będzie fragment przystanku Wandzin z linii nr 30 w latach 1986-1987 z prostym odcinkiem toru. Będzie to diorama mniej więcej o wymiarach 90cm x 25cm przedstawiająca skład z lubelskim parowozem Pt47-157 opuszczający przystanek Wandzin. Parowóz wykonany i czeka na resztę --> Pokazywałem go na sąsiednim forum w tym wątku: https://forum.modelarstwo.info/threads/ ... st-1154482

Fakt, że model tak skrócony może jeździć tylko na łukach o realistycznych promieniach. Jednak diorama ma być realistyczna (na tyle, na ile potrafię) więc patrzenie na skład z pierwotnymi przerwami między członami kuło by w oczy. Stąd decyzja.
Jarosław Franczyk
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Czy sprawdzałeś jak to wchodzi w łuki ze skróconymi odległościami pomiędzy członami? Bez kinematyki budy mogą zahaczać o siebie na łuku. Sprawdzałeś to? Jeśli chodzi o harmonie to ja w swoich wagonach zrobiłem z papieru, takie jakie były kiedyś w H0. Moim zdaniem wygląda to dużo lepiej niż te plastikowe, no i można końce wagonu zaślepić ścianą dzięki czemu światło nie ucieka. Nie mam przy sobie w tej chwili swoich wagonów więc wrzucam zdjęcie z Internetu. Oczywiście tak jak pisałeś kolor czarny jest nieprawidłowy (chyba że takie harmonie były na DR - u nas były jasne, w dodatku na nich była jeszcze opończa, ale w modelu ciężko byłoby ją zrobić ze względu na konieczność swobodnego wchodzenia w łuki).
414sDLP16xL._AC_.jpg
Fajny pomysł z tymi otwartymi drzwiami. Życzę powodzenia. :P
Garou
Kontakt:

Kolejne działania. Czasu nie ma ostatnio, ale jak jest to się coś skupie.

Nie podobały mi się te odstępy między wagonowe w tym modelu z czasów DDR. Skróciłem je.

S1.jpg

Przeciąłem podstawę wagonów w miejscach oznaczonych żółtą linią, co sprawiło, że budy po nałożeniu zbliżyły się na zadowalającą odległość.

Skrócony skład bez "bud" (jeszcze bez harmonii):

S2.jpg

....i zdjęcie pokazujące wykonane i oznakowane już budy. W jednej otworzyłem drzwi. Wstawię tam "hipka" :lol: Oczywiście w skali. Klamki i krawędzie stopni wejściowych zaznaczone białą farbą.

S3.jpg

Jeszcze chcę wykonać czerwone uchwyty przy drzwiach w pobliżu czół na członach skrajnych. Te drzwi były dla podróżnych z większym bagażem ręcznym, stąd uchwyty były na zewnątrz. Pamiętam, że pozostałe drzwi uchwytów na ścianach bocznych pudła nie miały po obu stronach, ale miały jeden uchwyt zamocowany po środku wewnątrz wagonu.
Wstawię zdjęcia gotowego i złożonego do kupy jak już to ogarnę do końca.
Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

Ponieważ schemat malowania ma nawiązywać do końcówki lat 80-tych pomalowałem także spody:

z1.jpg

...i stwierdziłem, że warto też pomalować wnętrza. Z oglądu filmów z "Bipami" wyszło, że raczej był to jasny kolor, wybrałem więc kremowy, choć na niektórych filmach widziałem biały z elementami żółtymi. Chodzi jednak o zaakcentowanie jasności wnętrza i lepszego odbioru koloru siedzeń i podłogi. Z tego co widziałem, siedzenia obite były ciemnym skajem, a podłoga wpadała w brąz:

z2.jpg

Harmonie też były kremowe /raczej nie czarne/:

zz.png

Tutaj chciałem zauważyć, że jednak warto (jeśli ktoś decyduje się na pojaśnienie wnętrza) zrobić to na początku i natryskowo, przed malowaniem budy z zewnątrz. Po wyschnięciu wystarczy zakleić okna z wewnątrz taśmą maskującą i można przystąpić do malowania z zewnątrz. Tak łatwiej. Malowanie wnętrza jasnym kolorem po pomalowaniu budy z zewnątrz kolorem ciemnym to nieporozumienie. Niestety ja nie przemyślałem sprawy i musiałem się męczyć. Zrobiłem to wnętrze pędzelkiem i nie ustrzegłem się tego, że gdzieniegdzie farba wyszła na ranty okien. Trzeba to będzie poprawić.
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

Pomalowane budy kolorem (TS-5 Tamyia) i lakierem błyszczącym (Valleyo akrylowy) pod kalki. Czeka na kalkomanię. Potem warstwa satynowego lakieru bezbarwnego i dalsze działania.

IMG_20240601_085600.jpg
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

Na nic ostatnio nie ma czasu. "Otworzyłem" jedynie drzwi. Jedne z nich zrobię jako otwarte. Raczej nic już nie będę dokładał do 'budy' tego modelu. No może tylko uchwyty przy drzwiach zrobię + szpachla gdzieniegdzie. Kolejnym etapem będzie malowanie natryskowe.

20231104_075403.jpg
20231104_081830.jpg
cdn...
Jarosław Franczyk
Garou
Kontakt:

cichonęk pisze: 30 lip 2023, 18:08 Możesz również opuścić okna na piętrze bądź parterze. Pod oknem była taka bajerancka korbka, którą kręcąc w jedną wybraną stronę można było szybę opuścić i kręcąc dalej podnieść. Patent z modeliną bardzo ciekawy - przypomina stare dobre modelarstwo
Dzięki. Pomyślę. Na razie jestem na wakacjach więc zastój :| .... a poza tym i tak czekam na kalkomanie. Mam jakieś, ale okazało się że na dwa człony tylko.
M Godlewski pisze: 30 lip 2023, 19:55 Okna opuszczane były tylko na piętrze, na dole uchylne. Poza tym zwykle korbki nie było, warto było mieć gwóźdź albo spinkę do włosów.
Dzięki za uwagi. Może się skuszę opuścić coś na piętrze i uchylić na dole.... Pozdrawiam.
Jarosław Franczyk
M Godlewski
Kontakt:

Post autor: M Godlewski »

Okna opuszczane były tylko na piętrze, na dole uchylne. Poza tym zwykle korbki nie było, warto było mieć gwóźdź albo spinkę do włosów.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Możesz również opuścić okna na piętrze bądź parterze. Pod oknem była taka bajerancka korbka, którą kręcąc w jedną wybraną stronę można było szybę opuścić i kręcąc dalej podnieść. Patent z modeliną bardzo ciekawy - przypomina stare dobre modelarstwo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”