MojeTT - mae

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

mae
Kontakt:

Re: MojeTT - mae

Post autor: mae »

Na taborze nie używam pigmentów żadnych, bo moim zdaniem te wyglądają dobrze tylko wtedy, gdy nie są niczym utrwalane. Nie utrwalone są podatne na odciski palców, dlatego wszystkie efekty maluję akrylami i farbami olejnymi.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

Wagon przepiękny. Wnętrze też przy pomocy wymienionych farb, czy jakieś suche pastele, pudry? Podoba mi się to przebarwienie podłogi: brąz, szary, czarny. Jak zrobione?
Maciej
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Wagon po byku.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

mae pisze: 30 sty 2025, 20:38Przyszedł czas na zestaw ST43 od UMF.
Niecierpliwie czekam na efekty prac. Na czas malowania możesz lekko podmaskować wnęki okien aby nie napchało się tam zbyt dużo farby. Może się przez to zrobić ciasno.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

mae
Kontakt:

Przyszedł czas na zestaw ST43 od UMF. Zestaw zastępuje budę od MTB wykorzystując oryginalne podwozie. Jestem na etapie pasowania głównych części, tak żeby budę dało się założyć i zdjąć bez wkładu siły :p Pasowanie okienek również w toku. Szybki są ładnie i do czystej budy ładnie się wpasowują, mam nadzieję, że nie będę miał dużo z nimi problemów gdy w otworach na szybki pojawi się farba. Odlew z grubsza oczyszczony, częściowo nawiercony. W tej chwili szpachluję niedoskonałości/dziurki w odlewie.
IMG_2481.jpg
IMG_2482.jpg
IMG_2483.jpg
IMG_2484.jpg
IMG_2485.jpg
IMG_2486.jpg
Mam nadzieję, że wszystko się uda ładnie złożyć bez utraty jakichś części. Zestaw już wyleciał z oferty UMF, więc będzie to pewnie jedna z niewielu lokomotyw zbudowanych z tego zestawu. Jak widać tylna część kabiny wypada w połowie jednego okienka, będę musiał to jakoś zamaskować. Mam zamiar zrobić tradycyjne brązowe zasłonki z PKP. Może wiecie czy ktoś produkuje kalkomanie lub wydruki takich zasłonek bez mocno widocznego rastra?
mae
Kontakt:

Chyba też nie tak łatwo znaleźć samochodowy matowy lakier, który by dobrze wyglądał na modelu. Gloss odrzucam całkowicie, bo po prostu wygląda nienaturalnie i modele wykończone w ten sposób wyglądają kiepsko. Na lokomotywy nakładam satynę, bo zazwyczaj są w lepszym stanie niż wagony, natomiast na wagony zawsze lakier matowy.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Najlepsze są lakiery samochodowe, ale śmierdzą i nie da się ich używać w mieszkaniu.
mae
Kontakt:

Dzięki Panowie. Części metalowe zawsze traktuję podkładem Tamiya Metal Primer na to zawsze nakładam podkład Tamiya Surface Primer albo Mr. Surfacer od Mr. Hobby (zależy co akurat mam). Na to już farby akrylowe. Bezbarwny lakier jaki ostatnio używam to akrylowy lakier od Vallejo (nie ten poliuretanowy). Nie wiem czy lakier faktycznie mogę polecić, Matt jaki mam jest jak dla mnie za bardzo satynowy, choć w przypadku kolejnictwa może to być plusem. Gloss Vallejo jaki kładę pod kalki znowu dość łatwo reaguje z płynami pod kalki, a Satynę trzeba dość ostrożnie kłaść, żeby nie zapyliło powierzchni. W sumie to chętnie bym spróbował jakichś modelarskich alternatyw, lakieru który byłby wytrzymały, twardy ale jednocześnie nie odchodziłby płatami w razie uszkodzenia powłoki i dałby się szlifować (mam tu negatywne doświadczenia z poliuretanowymi podkładami Vallejo). Lakiery jakie mam już trochę lat mają, być może nowe produkty Vallejo mają lepsze właściwości.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

mae pisze: 28 sty 2025, 18:26 Wagon malowałem za pomocą Vallejo, ale używam też AK i Hataki od czasu do czasu. Interesują Cie konkretne kolory?
Głównie mi chodzi o to jak te farby trzymają się blaszek i jaki podkład i lakier końcowy zastosowałeś. Co do modelu robi wrażenie. Brawo!
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Piękny model. Masz "oko" i umiejętności by pokazać rzeczywistość w skali 1:120.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Bardzo ładny model.
Osobiście nie lubię tego niebieskiego koloru, który sobie zafundowało PKP CARGO, ale jedno trzeba przyznać - jest to kolor idealny do waloryzacji. :P
Niebieska farba szybko płowieje, dając cała gamę kolorów od granatowego do jasno błękitnego. W dodatku doskonale widać na niej zacieki rdzy i wszelkie odpryski.
Na brązowym wagonie znacznie trudniej uzyskać taką wyraźna patynę.
mae
Kontakt:

Wagon malowałem za pomocą Vallejo, ale używam też AK i Hataki od czasu do czasu. Interesują Cie konkretne kolory?

Wagon już ukończony :]
IMG_2446.jpg
IMG_2447.jpg
IMG_2448.jpg
IMG_2450.jpg
IMG_2451.jpg
IMG_2453.jpg
IMG_2455.jpg
IMG_2457.jpg
IMG_2459.jpg
IMG_2460.jpg
IMG_2464.jpg
IMG_2465.jpg
IMG_2467.jpg
IMG_2470.jpg
IMG_2471.jpg
IMG_2472.jpg
IMG_2474.jpg
IMG_2478.jpg
IMG_2479.jpg
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Bardzo ładnie wyszedł. Jednak blaszki to blaszki! Jakich farb używasz?
mae
Kontakt:

Wagonik pomalowany w bazowe kolorki, kalki naniesione.
IMG_2224.jpg
IMG_2225.jpg
IMG_2227.jpg
IMG_2228.jpg
IMG_2230.jpg
IMG_2231.jpg
IMG_2232.jpg
IMG_2234.jpg
IMG_2235.jpg
IMG_2236.jpg
IMG_2238.jpg
Wagon w tej chwili jest pomalowany bezbarwnym połyskiem, czas na washe, obicia itd itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”