Zapraszam z tym składem na przyszłoroczny TT-Weekend.

Moderator: mod-Makieta
Wagony Hortexu są według mnie wykonane bardzo ładnie, prawie idealnie odwzorowują oryginał, ale tak jak napisałaś sprzęgi... W ogóle Peresvet albo TT-Club właśnie ze sprzęgami miały największy problem.
wlodar pisze: ↑09 paź 2024, 08:39 Ta poczta fajnie wygląda. Wiem, że to przemalowanka - fikcja stuprocentowa, ale i tak fajnie wygląda na makiecie. A peron? Na jeden wagonTen w głębi, z zadaszeniem, nieco dłuższy, ale i tak stanowczo za krótki dla takiego składu. Mały parowozik i dwa króciutkie dwuosiowe wagoniki jeszcze by uszły, ale skład pospieszny kiepsko przy tym wygląda. Pomyśl koniecznie nad wydłużeniem peronu, albo ogranicz rodzaje składów które przy nim się zatrzymują.
Dzięki serdeczne. Rzeczowa podpowiedź, w przyszłości będę musiał pomyśleć nad podobnym rozwiązaniem.wlodar pisze: ↑14 wrz 2024, 17:54Pozwolę sobie nie zgodzić się.
Sporo pomysłów można znaleźć na stronie Artura https://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
Pozwolę sobie nie zgodzić się. Nawet najmniejsze makiety można tak zaprojektować, by (przy odrobinie wyobraźni) mogły jakoś tam udawać wycinek rzeczywistości (pomijając oczywiście ciasne łuki i fakt, że pociąg wyjeżdża z dworca, objeżdża okolicę i za chwilę znów jest na dworcu, choć temu też można zaradzić poprzez tzw. dworzec kryty w tunelu). Tu przykład mojej starej (nieistniejącej już) makiety sprzed ponad 30 lat. Przy peronie mieściła się (przy zewnętrznej krawędzi) lokomotywa i cztery wagony pospieszne. W tunelu był dworzec kryty (dwa tory - mijanka). Jeden pociąg wjechał do tunelu, inny wyjechał z niego. Głównym błędem przy projektowaniu "tortów" jest chęć upchnięcia na małej powierzchni absolutnie WSZYSTKIEGO (stacja, bocznica, przemysłowa, miasteczko, tunel, most, rzeczka itp.). Piszę to ogólnie, aczkolwiek jeśli chodzi o twoją makietę, nie jestem pewien czy ten króciutki przystanek jest niezbędny skoro zaraz obok (kilkanaście centymetrów) jest jeden dworzec, a kawałek dalej kolejny, w dodatku w innej miejscowości... Jeżeli już zdecydowałeś się wcisnąć ten przystanek i ma zostać, może warto jednak przemyśleć wydłużenie peronu, tak by zmieściła się lokomotywa i chociaż dwa wagony osobowe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości