BR62, PIKO

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: BR62, PIKO

Post autor: ArturSchŁ »

[Seminarium] Parowóz BR 62 w wielkości TT funkcje cyfrowe i cechy specjalne

:arrow: https://www.youtube.com/watch?v=t6XMNzVABCI

:idea: napisy, na polski, jakość 1080p. :lol:
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Post autor: MonsterSale »

Muszę za to ponarzekać na jedno: o ile w 83 i 93 PIKO ładnie zrobiło losowe dźwięki ładowania węgla i sprzęgło to z mruganiem paleniska, o tyle w 62 (przynajmniej w moim egzemplarzu) jeśli dzieje się to samo, to idzie tylko dźwięk bez paleniska.
Natomiast jesli sam włączę przez F5 to jest już razem. Też tak macie?
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

MonsterSale pisze: 17 paź 2024, 07:30 Jedyny niedosyt związany jest ze skromniejszym niż w 83 czy 93 wyposażeniem elektronicznym (nie znalazłem wzmianki o migoczącym palenisku, ani o oświetleniu roboczym pod pomostem - jest tylko oświetlenie kabiny i dźwięk).
Moje obawy okazały się niesłuszne: BR 62 jest wyposażona w sposób kompletny: jest zarówno palenisko jak i oświetlenie robocze pod pomostem.

Ogólnie model wykonany fantastycznie. Wspaniały poziom detali.
Ale muszę ponarzekać na jedną rzecz: dźwięki w dużej mierze zostały wzięte z poprzednich modeli, więc ma się wrażenie, że niezależnie od modelu dźwięki są te same.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Mam tę instrukcję wieczorem wyślę Ci na pw - pozdrawiam
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Jest fajnie wykonana. Szczególnie wiązary są rewelacyjne. Na razie jeździła po torze do programowanie (1m), więc trudno ocenić jazdę . W przyszłym tygodniu puszczę ją na makiecie. Będę mógł napisać więcej. Jeśli chodzi o dźwięki to na przykład gwizdek jest trochę dziwny. Zwłaszcza ten krótki. Na razie ustawiłem tylko cv 1,3,4,5. Moim zdaniem dźwięk "PUFF" jest za cichy. Stąd moje pytanie o instrukcję.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

A jak ogólne wrażenia?
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Witam
Właśnie dotarła Br 62. Chciałbym "pobawić" się ustawianiem konkretnych dźwięków. Załączona ulotka dotycząca dekodera jest bardzo skromna. W internecie nie mogę znaleźć instrukcji rozszerzonej, takiej jaka jest do dekoderów zimo, d&h ...
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
marcin r
Kontakt:

Post autor: marcin r »

Sztuka zamówiona w Modelmanii i jak przystało na trzecią epokę będzie przypisana do bipy Arnolda HN9500.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Nie wiem, gdzie była wzmianka o kultowości, ale jeśli gdzieś była, to mogło to być w kontekście poprzedniego modelu JATT, który - jeśli był w dobrym stanie - osiągał zawrotne ceny. Może właśnie dlatego PIKO się wzięło za ten model.
W rzeczywistości - jak zacytowałeś - zostało wyprodukowanych tylko 15 egzemplarzy i nie zrobiły furory ani w DR, ani w DB. Egzemplarze 003-015 zostały uruchomione dopiero 4 lata po ich produkcji a dalszych nie było głównie ze względu na wysoką cenę.

Parowóz pojawił się jednak w filmie o Bondzie i ogólnie był rzadki - może stąd powstało to wrażenie "kultowości"? Słowo "kultowy" jest często używane w złym kontekście i bym się do tego nie przywiązywał.

Natomiast model wygląda zacnie (jak wszystkie ostatnie parowozowe wypusty PIKO) i moim zdaniem pozycja obowiązkowa dla miłośników czajników.
Jedyny niedosyt związany jest ze skromniejszym niż w 83 czy 93 wyposażeniem elektronicznym (nie znalazłem wzmianki o migoczącym palenisku, ani o oświetleniu roboczym pod pomostem - jest tylko oświetlenie kabiny i dźwięk).
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Ale mordeczki proszę o słowo wprowadzające na temat kultowości w/w parowozu:
https://de.wikipedia.org/wiki/DR-Baureihe_62
Nie mam pojęcia co to znaczy "Es wurden insgesamt 15 Exemplare hergestellt"
ale dla mnie bardziej kultowa jest Baureihe 75.12–13

no ale pieniądze ma Herr PIKO a nie ja...
:(
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

Ciekawe jak montaż, eksploatacja itd. Fakt faktem na zdjeciach prezentuje się bardzo efektownie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

BR62, PIKO

Post autor: ArturSchŁ »

"Mocna seria 62 jako model TT firmy PIKO.

Nowy model TT z serii 62 od PIKO jest efektowny, kompaktowy, a jednocześnie niezwykle delikatny. Konstrukcja modelu została doskonale uchwycona i przeskalowana do skali 1:120. Dzięki ramie poprzecznej i dobrej widoczności w obszarze silnika kocioł niemal unosi się nad podwoziem. Doskonałe ogólne wrażenie podkreślają drobne gwiazdki kół z żebrowanymi powierzchniami i delikatny mechanizm hamulcowy. Krystalicznie przezroczyste, polerowane wstawki okienne kabiny kierowcy i niczym niezakłócone wnętrze umożliwiają widok na szczegółowo odwzorowany kocioł i tylne ściany kabiny kierowcy. Rama z odlewu cynkowego oraz dodatkowe obciążniki w komorze dymnej, długim kotle i kotle stojącym nadają modelowi dużą masę własną, co w połączeniu z precyzyjnie dostrojonym silnikiem z kołem zamachowym zapewnia optymalne właściwości jezdne przy dobrej sile uciągu."

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

:arrow: TT Dampflok BR 62 DR III 47140/47141

[ Za PIKO@FB ]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”